Η «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος» πλέον λέγεται «Αναγγελία άσκησης επαγγέλματος». Δηλαδή όπως λέει ο λαός, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Επειδή δεν επιτρέπεται σε μία χώρα της Ευρώπης να δίνει «άδεια» για να ασκήσεις επάγγελμα, εμείς αντί να αλλάξουμε την ουσία της διαδικασίας έκδοσης της άδειας, τη μετονομάσαμε σε Αναγγελία. Δηλαδή δεν δίνει το κράτος άδεια, απλά το ενημερώνεις ότι ασκείς το επάγγελμα, αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Με λίγα λόγια, δεν άλλαξε τίποτα.
Για να βγάλεις λοιπόν την «Άδεια» ή το χαρτί που σου επιτρέπει να ασκείς νόμιμα το επάγγελμα αλλά δεν πρέπει να το λέμε «άδεια» πρέπει να πας στο Δήμο της περιοχής σου ή στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας ή σε ΚΕΠ. Με τη προϋπόθεση ότι πληροίς τις προϋποθέσεις.
Επειδή όμως θα μπερδευτείτε, και επειδή δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό που θα πω, αλλά κάθε δήμος ζητάει τα δικά του και έχει τα δικά του τερτίπια, κάντε το εξής:
Για άδεια Αισθητικής
Εάν έχετε βγάλει ΤΕΙ Αισθητικής και έχετε την αναλυτική βαθμολογία μαζί με το χαρτί της βεβαίωσης που δίνουν (όχι απαραίτητα το πάπυρο, αυτό μπορεί να το πάρετε και σε 1-2 χρόνια ανάλογα με τα κέφια του ΤΕΙ), πηγαίντε στη Νομαρχία, στη διεύθυνση υγείας, στο τμήμα αδειών. Εκεί θα σας πουν ακριβώς τι θέλουν επιπλέον. Χρειάζεται ένα παράβολο, φωτογραφίες, η βεβαίωση του ΤΕΙ ότι ολοκληρώσατε τις σπουδές με την αναλυτική βαθμολογία (ή τον πάπυρο αν τον έχετε πάρει).
Τουλάχιστον για την Αθήνα, είναι στη Λ. Αλεξάνδρας και είναι πολύ εξυπηρετικοί. Δε θα χρειαστείτε πάνω από 1 ώρα, και σε 2-3 μέρες θα έχετε την άδεια.
Για άδεια Τεχνίτη Νυχιών (Τεχνίτης Περιποίησης Χεριών & Ποδιών)
Εδώ ανάλογα με το «τι έχετε» από δικαιολογητικά, θα σας βγάλουν λίγο τη πίστη. Εξαρτάται βέβαια και το Δήμο. Σε αρκετούς δήμους είναι πολύ εξυπηρετικοί. Αν πάτε στο δήμο Αθηναίων … οπλιστείτε με υπομονή και καλή τύχη.
Πηγαίντε και ζητήστε να σας πουν αναλυτικά τι θέλουν. Ιδίως αν δεν είστε από ΙΕΚ, θα μπλέξετε με τη προϋπηρεσία και θα έχετε λίγο θέμα. Θέλουν να αναφέρει αναλυτικά ότι εργαζόσασταν ως «τεχνίτης νυχιών» ακόμη και αν τότε δεν υπήρχε αυτό το επάγγελμα, ή δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή στον ασφαλιστικό σας φορέα.
Εάν έχετε βγάλει κέντρο δια βίου μάθησης, θα πρέπει στο πτυχίο επάνω να αναγράφεται ότι
- Το γεγονός ότι είναι αναγνωρισμένο κέντρο δια βίου μάθησης η σχολή σας και καλό είναι να έχει και τον αριθμό άδειας. Ναι, μην σας φαίνεται εντυπωσιακό, ζητάνε ότι θέλουν.
- Να φαίνεται η διάρκεια των σπουδών. Δηλαδή, εάν λέει ότι σπουδάσατε κατά το έτος 2016 δεν τους καλύπτει. Θέλει να λέει ότι κάνατε 600 ώρες ή ότι σπουδάσατε για 6 μήνες.
Εάν κάτι από τα παραπάνω δεν αναγράφεται στο πτυχίο σας το πιο πιθανό είναι να σας ταλαιπωρήσουν αρκετά και να χρειαστείτε να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντας.
[ Update Ιούνιος 2017 ]
Σε αυτή τη χώρα όλα είναι ένα μπάχαλο και δυστυχώς οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη νυχιών είναι λίγο στον αέρα. Κανονικά οι περισσότεροι θέλουν να δώσουν εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ για να αποκτήσουν την άδεια. ΟΜΩΣ ο ΕΟΠΠΕΠ δεν προκηρύσσει άδειες γιατί δεν τον καλύπτει η ισχύουσα νομοθεσία. Με λίγα λόγια έχει σταματήσει η παλιά διαδικασία και η καινούρια δεν έχει ολοκληρωθεί. Ετσι, μέχρι να πιέσει ο ΕΟΠΠΕΠ ή να αποφασίσει να βγάλει εξετάσεις, δεν παίρνει σχεδόν κανένας άδεια. Πιο σημαντικό όμως, είναι ότι τέλος του 2017 (που δεν θα έχουν βγει εξετάσεις) λήγει και η προθεσμία για τους “εμπειρικούς” με 3ετη προϋπηρεσία. Με λίγα λόγια, ένα μεγάλο μπάχαλο. Δυστυχώς μόνο αν υπάρξουν “πιέσεις” θα κινηθεί το σύστημα. Αρα, αν είστε στη κατηγορία που πρέπει να δώσετε εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ, επικοινωνήστε μαζί τους, μέχρι να αποφασίσουν να κάνουν κάτι!
Για άδεια Κομμωτή
Αν και δεν έχω πάει προσωπικά να βγάλω άδεια κομμωτή (ναι, τα παραπάνω τα έχω κάνει και σε ορισμένα έχω φάει και ένα χρόνο) υποθέτω λόγω των νόμων και των διατάξεων ότι είναι ακριβώς το ίδιο με του τεχνίτη νυχιών.
Εξαρτάται λοιπόν που ανήκετε, σε ποια κατηγορία, δηλαδή αν χρειάζεστε προϋπηρεσία, πως την αναγνωρίζει ο κάθε διευθυντής του τμήματος κλπ. Δοκιμάστε να πάτε στο Δήμο σας και αν έχετε γνωστό, θα βοηθήσει όπως όλα στη χώρα μας :).
Διαβάστε επίσης:
- Επαγγέλματα Ομορφιάς (Νύχια, Αισθητική, Κομμωτική)
- Διαδικασία Έκδοσης Άδειας ή Αναγγελίας Άσκησης Επαγγέλματος (Τεχνίτη Νυχιών, Αισθητική, Κομμωτική)
- Προϋποθέσεις για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (Νύχια – Αισθητική – Κομμωτική) [ αφορά το νόμο του 2016 ]
- Πρακτική Ασκηση – Οτι θέλεις να μάθεις
- Ποιες υπηρεσίες ομορφιάς απαιτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;
- Η αξία ενός πτυχίου και τι να επιλέξω
- Ενοικίαση Αδειας Αισθητικής, Κομμωτικής ή Νυχιών (Μανικιούρ Πεντικιούρ)
- Άδειες Κομμωτικής και Νυχιών 2018 – Τι αλλάζει το νέο πολυνομοσχέδιο;
Pingback: Προϋποθέσεις για Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Τεχνίτη Νυχιών, Αισθητικού, Κομμωτή | Alex Make Me Pretty
Pingback: Επαγγέλματα Ομορφιάς (Νύχια, Αισθητική, Κομμωτική) | Alex Make Me Pretty
Pingback: Η Αξία ενός Πτυχίου (Τι να επιλέξω;) | Alex Make Me Pretty
Pingback: Μπορώ να παρέχω υπηρεσίες manicure ή άλλες υπηρεσίες ομορφιάς, νόμιμα, σε σπίτια ή στο χώρο μου; | Alex Make Me Pretty