Η Αξία ενός Πτυχίου (Τι να επιλέξω;)

Ακούμε συχνά να λένε «βγάλε ένα χαρτί» ή «σπούδασε αυτό», «να έχεις εφόδια στη ζωή σου». Ποια όμως είναι η πραγματική αξία ενός πτυχίου; Που χρησιμεύει πραγματικά. Φυσικά δε μιλάμε για όλα τα είδη πτυχίου, αλλά για όσα αφορούν το τομέα της ομορφιάς και συγκεκριμένα τα επαγγέλματα Αισθητικής, Περιποίησης Άκρων και Κομμωτή.

Η αξία ενός πτυχίου ως «τίτλος σπουδών», θεωρώ ότι είναι σημαντική εφόσον σου δίνει κάποιο όφελος. Διαφορετικά μιλάμε απλά για «γνώσεις» τις οποίες μπορεί να έχεις με οποιονδήποτε τρόπο. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τι εννοώ.

Ένα «πτυχίο» είναι το μέσο για να πετύχεις δύο πράγματα:

  • Να πιστοποιήσεις τη γνώση σου στο τομέα που σπούδασες έναντι του εργοδότη ή του πελάτη σου.
  • Να αποκτήσεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στο τομέα των σπουδών σου.

Διαφορετικά, το πτυχίο είναι ένα άχρηστο χαρτί, και ο μόνο που μετράει είναι οι γνώσεις που έχεις, άσχετα από το εάν προέρχονται από σπουδές, εργασία ή το… youtube!

Εάν λοιπόν αποφασίσεις να σπουδάσεις ένα επάγγελμα, θα πρέπει να επιλέξεις το είδος αλλά και τη συγκεκριμένη σχολή, με βάση τις εξής 4 παραμέτρους:

  • Το «χαρτί» που παίρνω έχει κάποια «αξία» έναντι του εργοδότη ή του πελάτη μου;
  • Μου δίνει τη δυνατότητα να ασκήσω νόμιμα το επάγγελμά μου;
  • Μου δίνει τις γνώσεις που χρειάζομαι για να ασκήσω το επάγγελμά μου;
  • Μου δίνει τη δυνατότητα να εισέλθω στην αγορά εργασίας;

Ας τις αναλύσουμε λοιπόν, για να δούμε τι πραγματικά ισχύει στην αγορά εργασίας. Στη πράξη, όχι στη θεωρία.

Το χαρτί που παίρνω έχει κάποια «αξία» έναντι του εργοδότη ή του πελάτη μου;

Αυτό είναι συνήθως συνδυασμός της κατηγορίας των σπουδών αλλά και του εκπαιδευτηρίου. Εξαρτάται δηλαδή κατά πόσο είναι «αναγνωρίσιμο» το εκπαιδευτήριο που θα βγάλεις. Αν δηλαδή σπουδάσεις σε ένα «δημόσιο ΙΕΚ» ή σε ένα «ΕΠΩΝΥΜΟ ΙΕΚ» αναγνωρισμένο στην αγορά εργασίας, τότε φυσικά υπερισχύει το «ΕΠΩΝΥΜΟ ΙΕΚ» μακράν. Εάν όμως σπουδάσεις στα «ΤΕΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ» που είναι 4 έτη σπουδών ή σε ένα «ΕΠΩΝΥΜΟ ΙΕΚ», τότε υπερισχύει το ΤΕΙ Αισθητικής.

Αντίστοιχα αν σπουδάσεις σε ένα Δημόσιο ΙΕΚ, ή σε ένα «ΕΠΩΝΥΜΟ ΚΔΒΜ» τότε υπερισχύει το Δημόσιο ΙΕΚ γιατί έχει μεγαλύτερο πρόγραμμα σπουδών. Βέβαια, πολλές φορές εξαρτάται και από το Επώνυμο ΚΔΒΜ γιατί αυτό έχει να κάνει με τον «εργοδότη» που θα απευθυνθείς καθώς είναι υποκειμενικό.

Ο πελάτης πάλι, δηλαδή εάν κορνιζάρεις το πτυχίο σου, θα καταλάβει μόνο το επίπεδο (πχ ΤΕΙ ή ΙΕΚ) και το όνομα της σχολής εφόσον είναι «διαφημισμένο». Αρα, αν σκοπεύεις να το κορνιζάρεις, επέλεξε τη πιο διαφημισμένη και ευρέως γνωστή σχολή.


Μου δίνει τη δυνατότητα να ασκήσω νόμιμα το επάγγελμά μου;

Για να μη μακρηγορούμε, μιλάμε για την «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος» που σου δίνει τη δυνατότητα να εργαστείς νόμιμα αλλά και να ανοίξεις δική σου επιχείρηση ή να είσαι υπεύθυνη σε ένα κατάστημα.

Επειδή αναλύεται σε συγκεκριμένο άρθρο, εδώ θα κάνουμε μόνο μία σύνοψη, που περιλαμβάνει τις εξελίξεις της νομοθεσίας μέχρι και τις αλλαγές του Μαίου 2016.

Αισθητικής: Μόνο από ΤΕΙ Αισθητικής.

Νύχια: 1) ΙΕΚ 2) ΚΔΒΜ + Προϋπηρεσία 24 μήνες

Κομμωτής: 1) ΙΕΚ 2) ΚΔΒΜ + 24 Μήνες 3) ΕΠΑΛ + 6 μήνες 4) ΕΠΑΣ + 9 μήνες

Περισσότερα στο άρθρο για τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος.

Μου δίνει τις γνώσεις που χρειάζομαι για να ασκήσω το επάγγελμά μου;

Προσωπικά πιστεύω είναι η πιο σπουδαία παράμετρος και όλες τις σπουδές μου τις έκανα με γνώμονα αυτή και μόνο τη παράμετρο. Δεν είναι εύκολο, γιατί όταν είσαι 18 χρονών προτιμάς να πας για καφέ στο κυλικείο και όχι στο μάθημα. Εάν λοιπόν δεν είσαι συνειδητοποιημένος μαθητής και πας μόνο για το «χαρτί» ή επειδή σου λένε οι γονείς σου να «κάνεις κάτι», τότε μη κάνεις τίποτα. Πήγαινε δούλεψε σε μία καφετέρια καλύτερα.

Εάν αποφασίσεις να πας σε μία σχολή, προσπάθησε να αποκομίσεις όσες περισσότερες γνώσεις γίνεται. Όλα τα μαθήματα είναι σημαντικά, και συνήθως αυτά που θεωρείς ασήμαντα είναι και τα σημαντικότερα. Οι πραγματικές γνώσεις και η επαγγελματική συμπεριφορά είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά στην αγορά εργασίας. Εάν είσαι με ένα καφέ στο χέρι και έτοιμη για κοπάνα μη πας να σπουδάσεις καθόλου.

Μου δίνει τη δυνατότητα να εισέλθω στην αγορά εργασίας;

Αυτή είναι μία παράμετρος που δεν σκέφτεται σχεδόν κανένας και είναι εξίσου σημαντική με τις γνώσεις. Ακούω συχνά κοπέλες να λένε «ζητάνε προϋπηρεσία. Πως θα βρούμε προϋπηρεσία εμείς που είμαστε καινούριες;». Εάν έβγαλες μία σχολή που δε σου δίνει καμία δυνατότητα «πρακτικής» ή δεν έχουν συνεργαζόμενες επιχειρήσεις για να εργαστείς έστω σα βοηθός, τότε δε φταίει ο εργοδότης που ζητάει προσωπικό, αλλά εσύ που δεν επέλεξες σωστά τις σπουδές σου και δεν έφτιαξες μία «πορεία» για την είσοδό σου στην εργασία.

Επέλεξε τη σχολή που θα ξέρεις ότι έχει οργανωμένο γραφείο ευρέσεως εργασίας, ή που μπορεί να σε εισάγει στην αγορά εργασίας. Να σου δίνει τη δυνατότητα πρακτικής αλλά και να ασχολείται με τους αποφοίτους της. Ρώτησε ορισμένους απόφοιτους από τη σχολή και δες εάν ενδιαφέρονται για αυτούς ή όχι.

Για παράδειγμα, εάν θέλεις να γίνεις τεχνίτρια νυχιών και βγάλεις ένα ΙΕΚ έχεις υποχρεωτική πρακτική 6 μηνών. Εάν πάλι βγάλεις ένα κέντρο δια βίου μάθησης των 6 μηνών (600 ώρες) δε σου δίνει τη δυνατότητα πρακτικής. Έτσι, όταν θα βγεις στην αγορά εργασίας θα είσαι εφοδιασμένη με: α) στη περίπτωση του ΙΕΚ με 2 χρόνια γνώσεις και 6 μήνες πρακτική εργασία ενώ β) στη περίπτωση του ΚΔΒΜ με 6 μήνες γνώσεις. Ε, λογικό δεν είναι να μη σε προτιμήσει μία επιχείρηση στη περίπτωση του ΚΔΒΜ;

Θα μου πεις, και τι να κάνουμε εμείς; Είμαστε καταδικασμένοι; Όχι, το ότι δεν επέλεξες σωστά τις σπουδές σου δεν σημαίνει ότι είσαι καταδικασμένη. Πήγαινε και ζήτα εργασία σαν βοηθός, με λιγότερα χρήματα. Μη περιμένεις να σε πάρει για «επαγγελματία» κάποιος επειδή εσύ επέλεξες τις «σύντομες σπουδές». Εάν τώρα επιλέγεις, επέλεξε έχοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Δώσε βάση στη πρακτική σου. Εάν έχεις δικαίωμα ή αναγκαστική πρακτική, πήγαινε και πάρε όσες περισσότερες γνώσεις μπορείς. Δούλεψε σαν πραγματικός επαγγελματίας και όχι σαν να είσαι σε σχολική εκδρομή. Η πρακτική είναι ο προθάλαμος για την εργασία. Η ευκαιρία σου για την αγορά εργασίας, αξιοποίησέ τη.

Διαβάστε επίσης:

Comments