Ενοικίαση άδειας Αισθητικής, Κομμωτικής ή Νυχιών (Μανικιούρ Πεντικιούρ)

Αρκετά συχνά με ρωτάνε πως γίνεται η ενοικίαση άδειας. Εδώ και πολύ καιρό θέλω να γράψω αυτό το άρθρο, επειδή καθημερινά βλέπω κόσμο να «νοικιάζει την άδειά του» ή να ζητάει να του νοικιάσουν άδεια. Γίνεται κάτι τέτοιο όμως; Ποιοι οι κίνδυνοι που υπάρχουν και για τους δύο;

Τι είναι η Ενοικίαση Άδειας

Για να λειτουργήσει ένα κατάστημα manicure – pedicure ή ένα εργαστήριο αισθητικής, απαιτείται να έχει την αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ο ιδιοκτήτης ή να απασχολεί προσωπικό με άδεια. Κάποιος που δεν έχει άδεια και θέλει να ανοίξει ένα κατάστημα χωρίς όμως να απασχολεί και το αντίστοιχο προσωπικό με άδεια, καταφεύγει στην «λύση» του να βρει κάποιον που έχει άδεια αλλά δεν θέλει να εργάζεται. Έτσι, συμφωνούν να του «νοικιάσει την ιδιότητά του» με κάποιο τίμημα. Επειδή η διαδικασία αυτή είναι εντελώς παράνομη, συνήθως ψάχνουν τρόπους να την κάνουν να φαίνεται νόμιμη, όπως να είναι γραμμένος στο ΙΚΑ μερικές ώρες για να «ξεγελάσουν» τον έλεγχο του υγειονομικού. Επειδή αυτές οι λύσεις είναι παρωχημένες, ας δούμε τι ισχύει στη πράξη.

Θα διαχωρίσουμε όμως τη περίπτωση της κομμωτικής και του Manicure, με την Αισθητική, καθώς είναι διαφορετικές εντελώς περιπτώσεις, που ελέγχονται από διαφορετικό τμήμα και με διαφορετική διαδικασία.

Ο έλεγχος του υγειονομικού για Κομμωτική ή Manicure – Pedicure

Ο έλεγχος γίνεται δειγματοληπτικά κατά την έναρξη και μετά τυχαία (μεταξύ μας, κατόπιν καταγγελίας). Κατά τον έλεγχο λοιπόν, θα πρέπει να βρουν στο κατάστημα να εργάζεται τουλάχιστον ένα άτομο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αδεια κομμωτή για κομμωτήριο ή/και Τεχνίτη χεριών και ποδιών για υπηρεσίες άκρων. Όχι να είναι γραμμένος στο πίνακα προσωπικού και να λείπει, ούτε να εργάζεται άλλες ώρες. Θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια που το κατάστημα είναι ανοιχτό, να υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο με άδεια παρόν, αυτοπροσώπως.

Η άδειά του δεν κατατίθεται πουθενά, ούτε υπογράφει κάποια υπεύθυνη δήλωση. Επειδή αντίστοιχα θα μπορούσε κάποιος να έχει μερικά αντίγραφα αδειών, η επίδειξη μίας άδειας δεν αποδεικνύει τίποτα. Θα πρέπει να βρουν εκεί το άτομο που κατέχει την άδεια ή να είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου.

Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, κάτι τέτοιο καθιστά την «ενοικίαση» της άδειας ως μία άχρηστη διαδικασία, αφού δεν απαιτείται ένα έγγραφο, αλλά ο ίδιος ο κάτοχος της άδειας.

Μία «μοντέρνα» έκδοση της ενοικίασης, είναι να πηγαίνει στο κατάστημα αυτός που νοικιάζει την άδεια μέχρι να γίνει ο πρώτος έλεγχος. Στη συνέχεια κάθεται σπίτι του και εάν έρθει ξανά έλεγχος (συνήθως από καταγγελία) δηλώνει άρρωστος. Στη συνέχεια πηγαίνει πάλι στο κατάστημα για μερικές μέρες μέχρι να έρθουν ξανά, παίζοντας «τη γάτα και το σκύλο» με τους ελεγκτές.

Ο έλεγχος του υγειονομικού για Εργαστήριο Αισθητικής

Εδώ είναι αρκετά διαφορετική η διαδικασία. Δεν αρκεί σε έναν έλεγχο να βρουν τον κάτοχο της άδειας, αλλά πρέπει να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση στην υπηρεσία ότι αναλαμβάνει ως «υπεύθυνος αισθητικός» που εργάζεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το εργαστήριο αισθητικής. Σε ένα έλεγχο της υπηρεσίας, θα πρέπει επίσης να τον βρουν στο χώρο, αλλιώς ο χώρος δεν επιτρέπεται να λειτουργεί εν τη απουσία του.

Κίνδυνοι για την Επιχείρηση (Κομμωτική – Manicure)

Ο βασικότερος κίνδυνος για την επιχείρηση που «νοικιάζει» μία άδεια, είναι να έχει δώσει αρκετά χρήματα χωρίς ουσιαστικά να είναι καλυμμένος από οτιδήποτε. Σε έναν έλεγχο του υγειονομικού ή σε μία καταγγελία δεν θα είναι καλυμμένος ενώ θα έχει δώσει αρκετά χρήματα για την ενοικίαση της άδειας και τα ένσημα του ΙΚΑ, ή όποια άλλη μέθοδο έχει βρει για να ξεγελάσει τον έλεγχο.

Κίνδυνοι για την Επιχείρηση (Αισθητικής)

Εδώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, αφού εκτός των παραπάνω, η επιχείρηση κινδυνεύει από πρόστιμα, αφαίρεση άδειας και κλείσιμο της επιχείρησης. Επιπρόσθετα θα έχετε κυνήγι από συλλόγους και δύσκολα θα βρείτε προσωπικό με άδεια, εκτός και αν είναι από τους απατεώνες που νοικιάζουν την άδειά τους παντού.

Κίνδυνοι για τον Κάτοχο της Άδειας (Κομμωτική – Manicure)

Επειδή δεν υπογράφει κάποια υπεύθυνη δήλωση, γενικά ο κάτοχος της άδειας έχει μειωμένη ευθύνη. Εάν αποδειχθεί η «απάτη της ενοικίασης» μπορεί να χάσει την άδειά του ή πιθανώς κάποιο πρόστιμο που δεν έχω δει να επιβάλλεται ποτέ.

Εάν μιλάμε για ευθύνη έναντι τρίτων (αναλύεται παρακάτω), τότε προσωπικά πιστεύω ότι σε αυτή τη περίπτωση ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για τις δικές του ενέργειες ως άτομο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Κίνδυνοι για τον Κάτοχο της Άδειας (Αισθητικής)

Εδώ η ευθύνη είναι μεγαλύτερη, αφού υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι αναλαμβάνει ως υπεύθυνος αισθητικός για το χώρο. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, το υγειονομικό μπορεί να καλέσει τον κάτοχο της άδειας για να δώσει εξηγήσεις για οτιδήποτε. Επίσης όμως, ο χώρος δεν πρέπει να λειτουργεί εν τη απουσία του. Άρα, δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για κάτι που συνέβη αν δεν είναι παρόν.

Εάν γίνει «ζημιά» σε πελάτη, έχει αστική ευθύνη ο κάτοχος της άδειας;

Ναι και όχι. Αυτό είναι ένα θέμα που επιλύεται πάντα από τα δικαστήρια και δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Για να ζητηθεί ευθύνη από τον κάτοχο της άδειας, όταν δεν είναι ιδιοκτήτης, θα πρέπει να αποδειχθεί η ευθύνη του. Με λίγα λόγια, εάν η επιχείρηση δεν έπρεπε να λειτουργεί εν τη απουσία του, τότε δεν μπορεί να ευθύνεται ο κάτοχος της άδειας αλλά ο επιχειρηματίας που λειτουργούσε χωρίς τη παρουσία του.

Αντίστοιχα όμως, εάν ο κάτοχος της άδειας είναι στο κατάστημα και έγινε κάποια ζημιά σε πελάτη από τον ίδιο τότε έχει τη πλήρη ευθύνη. Εάν έγινε από τρίτο άτομο ενώ ήταν στο χώρο, τότε έχει μερίδιο ευθύνης.

Κανένας δεν θα σας δώσει ξεκάθαρη απάντηση καθώς δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση όμως, μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να φτάσει στο δικαστήριο ώστε να εξεταστεί καθώς κάθε περίπτωση αστικής ευθύνης είναι διαφορετική.

Ο έλεγχος του Υγειονομικού

Συνήθως ο έλεγχος από μία υπηρεσία μοιάζει με το κυνήγι της γάτας με το σκύλο. Οι ελεγκτές του υγειονομικού δεν είναι χαζοί και καθημερινά βλέπουν δεκάδες επιχειρήσεις που προσπαθούν να τους ξεγελάσουν.

Οι συγκεκριμένοι ελεγκτές δεν είναι φοροεισπράκτορες. Δεν έχουν καμία σχέση με αντίστοιχους ελέγχους άλλων δημόσιων υπηρεσιών, και δεν προσπαθούν να κλείσουν την επιχείρηση που επισκέπτονται. Προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα κανονισμό για να υπάρχει μία σωστή λειτουργία σε καταστήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Η προσωπική μου πρόταση είναι να τους φερθείτε με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Μη προσπαθήσετε να τους «κοροϊδέψετε» λες και είναι χαζοί. Δώστε τους τα επιχειρήματα να σας «δικαιολογήσουν» και ζητήστε τη βοήθειά τους. Αν και υπάρχουν, δεν είναι όλοι «κακοί». Συνήθως κακούς τους κάνει η συμπεριφορά των ιδιοκτητών.

Το φαινόμενο της «Πολλαπλής Ενοικίασης Αδειών»

Ένα μοντέρνο φαινόμενο είναι η πολλαπλή ενοικίαση άδειας. Κάποιος κάτοχος άδειας νοικιάζει σε 5-10 καταστήματα την άδειά του προς 100-400 ευρώ. Έτσι, φανταστείτε ότι «κάθεται» και εισπράττει μαύρα 1000 – 4000 ευρώ κάνοντας απολύτως τίποτα.

Προσωπικά μου έχει τύχει να αντιληφθώ τέτοια περίπτωση, και μάλιστα με υπεύθυνες δηλώσεις ότι εργάζεται κατ’ αποκλειστικότητα σε κάθε μία από τις επιχειρήσεις που είχε νοικιάσει την άδεια.

Αυτό είναι όχι απλά παράνομο, αλλά επιφέρει κυρώσεις ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης, αφαίρεσης άδειας και αρκετές ακόμη κυρώσεις…. αν την βρουν και αν θελήσουν να κάνουν κάτι.

Όλα γίνονται για το χρήμα!

Η πικρή αλήθεια είναι ότι όλα γίνονται εσκεμμένα. Δεν βγάζουν νέες άδειες ή κρατούν το επάγγελμα του αισθητικού κλειστό, ώστε κάποιοι να «νοικιάζουν» τις άδειές τους σε πολλαπλά καταστήματα και να κάθονται, με παχουλά εισοδήματα. Συνήθως έχουν την «εύνοια» κάποιων, ή επαφίενται στην υπερβολική δουλειά που έχουν οι ευσυνείδητοι υπάλληλοι των ελεγκτικών υπηρεσιών, που αν και είναι αρκετοί, συνήθως τα χέρια τους είναι δεμένα.

Επίλογος

Η γνώμη μου είναι πως η «ενοικίαση» άδειας είναι η χειρότερη λύση. Αντί να μπλέξετε όμως σε ένα ανούσιο κυνήγι, προσπαθήστε να είστε 100% νόμιμοι. Βρείτε ένα άτομο με άδεια και βάλτε το να εργαστεί ή βγάλτε δική σας. Αν δεν έχετε, συνεργαστείτε με ένα άλλο κατάστημα ή μία άλλη επιχείρηση. Η λύση του «ημινόμιμου» και «ημιπαράνομου» το μόνο που θα καταφέρει είναι να σας τρώει χρόνο και χρήμα. Αυτά τα δύο δηλαδή που θα έχετε σε μεγαλύτερη έλλειψη, σαν ελεύθερος επαγγελματίας

Καλή τύχη σε ότι επιλέξετε 🙂

Comments

Leave a Reply