Προϋποθέσεις για Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Τεχνίτη Νυχιών, Αισθητικού, Κομμωτή [Update 11/1/18]

Διαβάστε σε αυτό το άρθρο, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών, για άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του Αισθητικού και τι χρειάζεται για να βγάλετε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Κομμωτή. Το άρθρο είναι ενημερωμένο μέχρι και με το τελευταίο νόμο που δημοσιεύτηκε στις 11/5/2016, και ισχύει ως σήμερα, με τη νέα υπουργική απόφαση της 18/5/17 αλλά και με το νέο νομοσχέδιο του 2018.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Πατήστε εδώ και διαβάστε το τελευταίο άρθρο σχετικά με τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη χεριών και ποδιών πατώντας εδώ. Συνεχής ενημέρωση.

 

rrt-bureaucratΣτις 6/5/16 ψηφίστηκε ένας νέος νόμος που αλλάζει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, για τα επαγγέλματα «Τεχνίτη Περιποίησης Χεριών και Ποδιών» και το επάγγελμα του «Κομμωτή». Για το επάγγελμα του «Αισθητικού» ισχύει ότι ίσχυε.

Η βασική αλλαγή που έγινε, είναι ότι αφαιρέθηκε η 18μηνη προϋπηρεσία με απλή «βεβαίωση εργοδότη» για όσους έχουν βγάλει 6μηνο ΚΔΒΜ και αντικαταστάθηκε από 24μηνη νόμιμη εργασία. Επιπλέον έγινε πρόβλεψη για όσους δεν έχουν βγάλει καθόλου σχολή αλλά έχουν 3ετη προϋπηρεσία καθώς και για απόφοιτους ΤΕΕ, ΤΕΛ, ΣΕΚ, ΕΠΑΣ κλπ που τους είχε αποκλείσει εντελώς ο νόμος του 2014.

Εδώ λοιπόν θα δούμε αναλυτικά τι ισχύει, σύμφωνα με το τελευταίο νόμο, τον Ν. 4386 που ψηφίστηκε στις 6/5/2016 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 83 (Τεύχος Α) στις 11/5/2016, με τον οποίο τροποποιήθηκε ο επίσης πρόσφατος σχετικά νόμος 4310/2014 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 160 της 8/8/14, αλλά και με το νέο νομοσχέδιο του 2018 που αναμένεται να ψηφιστεί και να γίνει νόμος.

Πριν από αυτό όμως, ας δούμε λίγο τι ακριβώς είναι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Update 11/1/18 – Σχετικά με τις προϋποθέσεις

Στο νέο πολυνομοσχέδιο οι αλλαγές είναι σχεδόν μηδενικές. Στο άρθρο περιλαμβάνονται οι αλλαγές που αφορούν μόνο τη διάρκεια προϋπηρεσίας για σχολές ΣΕΚ και ΕΠΑΛ. Στην ουσία καμία αλλαγή δεν έγινε που να αξίζει έστω το χρόνο που έφαγαν για να γράψουν τη μία σελίδα στο νομοσχέδιο! 🙁

Μπορείτε να δείτε σχετικό άρθρο εδώ, ακριβώς για τις αλλαγές που έγιναν (?).

Update 8/6/17 – Σχετικά με Άδεια Λειτουργίας Καταστήματος

Στις 18/5/17 βγήκε η νέα υπουργική απόφαση που αφορά τη διαδικασία ίδρυσης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν αφορά τη διαδικασία έκδοσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά και πάλι δεν άλλαξε τίποτα ουσιαστικό.

Εάν ενδιαφέρεστε να ανοίξετε κατάστημα, συμβουλευτείτε το ΦΕΚ 1723 Β της 18/5/17. Εκεί δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση 16228. Δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό. Ορίζει τα πρόστιμα για τις παραβάσεις και εξηγεί τη διαδικασία αναγγελίας για την άδεια λειτουργίας. Θεωρώ πως μάλλον μόνο τα πρόστιμα τους ενδιαφέρουν. Βέβαια εδώ δε βγάζουν άδειες στο κόσμο που δικαιούται, και ασχολούνται με το πως θα επιβάλλουν πρόστιμα!

Update Μάιος 2017 – Για την άδεια τεχνίτη νυχιών με εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ

Σε αυτή τη χώρα όλα είναι ένα μπάχαλο και δυστυχώς οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη νυχιών είναι λίγο στον αέρα. Κανονικά οι περισσότεροι θέλουν να δώσουν εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ για να αποκτήσουν την άδεια. ΟΜΩΣ ο ΕΟΠΠΕΠ δεν προκηρύσσει άδειες γιατί δεν τον καλύπτει η ισχύουσα νομοθεσία. Με λίγα λόγια έχει σταματήσει η παλιά διαδικασία και η καινούρια δεν έχει ολοκληρωθεί. Έτσι, μέχρι να πιέσει ο ΕΟΠΠΕΠ ή να αποφασίσει να βγάλει εξετάσεις, δεν παίρνει σχεδόν κανένας άδεια. Ολοι οι απόφοιτοι από ΚΔΒΜ δηλαδή είναι εντελώς στον αέρα και διαθέτουν ένα εντελώς άχρηστο προς το παρόν πτυχίο !!!!!

Επίσης σημαντικό όμως, είναι ότι τέλος του 2017 (που δεν θα έχουν βγει εξετάσεις) λήγει και η προθεσμία για τους “εμπειρικούς” με 3ετη προϋπηρεσία. Με λίγα λόγια, ένα μεγάλο μπάχαλο. Δυστυχώς μόνο αν υπάρξουν “πιέσεις” θα κινηθεί το σύστημα. Αρα,  αν είστε στη κατηγορία που πρέπει να δώσετε εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ, επικοινωνήστε μαζί τους, μέχρι να αποφασίσουν να κάνουν κάτι!

Είναι αυτό που λέω, ότι το κράτος προσπαθεί να δημιουργεί παράνομους επαγγελματίες, αφού όταν δε σου δίνει το δικαίωμα με τις σπουδές σου να εγράζεσαι νόμιμα, σε αναγκάζει να γίνεσαι παράνομος!

Update 30/7/2017 – Χρειάζεται «Πιστοποίηση» για την άδεια Τεχνίτη Νυχιών από ΙΕΚ;

Ένα πράγμα που με ρωτάνε συχνά, είναι αν απαιτείται να βγάλει κάποιος τη λεγόμενη «πιστοποίηση» όταν έχει βγάλει ΙΕΚ για την ειδικότητα «Αισθητικός Ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών». Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας λέει το δικό του. Αρκετοί δήμοι το ζητάνε, ενώ στο νόμο δεν απαιτείται. Συγκεκριμένα:

Στο Νόμο Αρθρο 42, παράγραφος 2.β αναφέρει ότι μπορεί να βγάλει άδεια τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών, όποιος έχει:

Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης, ειδικότητας Ι.Ε.Κ. «Αισθητικός Ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών» ή Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, ειδικότητας Ι.Ε.Κ. «Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής.

Δεν αναφέρει τίποτα για πιστοποίηση ή την ανάγκη έκδοσης αυτής. Αντίθετα, για την έκδοση άδειας Κομμωτή – Κουρέα, στην αντίστοιχη παράγραφο που είναι η 1 ΣΤ, αναφέρει ότι απαιτείται Δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιπέδου 5, που χορηγείται στους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. μετά από πιστοποίηση ή ισότιμος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής.

Αρά, η διάκριση είναι σαφής: Στην αρχή λέει ότι απαιτείται «Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή «Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5».

Για τη περίπτωση των κομμωτών όμως, αναφέρει ότι απαιτείται «Δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιπέδου 5, που χορηγείται στους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. μετά από πιστοποίηση».

Αρα, το δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, είναι αυτό που χορηγείται στους αποφοίτους ΙΕΚ μετά από πιστοποίηση, ενώ το «Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης» λογικά είναι το δίπλωμα του ΙΕΚ χωρίς την πιστοποίηση, καθώς μετά θα ήταν το επιπέδου 5 που ζητάει με διαζευκτικό «η».

Εάν, παρ’ αυτά καταφέρετε και βγάλετε άκρη, αφήστε μου ένα μήνυμα από κάτω για να βοηθηθούν και άλλες τεχνίτριες που προσπαθούν απεγνωσμένα να βγάλουν άκρη με αυτό το μπάχαλο που επικρατεί 😊.

Τι ακριβώς είναι η «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος»

Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, είναι η άδεια που δίνει η πολιτεία σε κάποιον για να εργαστεί στο επάγγελμά του. Ένας δικηγόρος δε μπορεί να ασκήσει τη δικηγορία χωρίς την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ένας χειρούργος δεν μπορεί να χειρουργήσει χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Έτσι, θα έπρεπε και ένας τεχνίτης νυχιών να μη μπορεί να φτιάξει νύχια χωρίς την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Όμως δεν είναι έτσι. Η «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος» έχει ουσιαστική και πραγματική εφαρμογή μόνο σε ορισμένα επαγγέλματα όπως του ιατρού, του δικηγόρου, του μηχανικού και αρκετά ακόμη. Στο τομέα της ομορφιάς, η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χρησιμοποιείται σαν «άδεια να ανοίξω δική μου επιχείρηση» και είναι φυσικά λάθος.

Σωστό ή λάθος βέβαια, αυτό ισχύει. Έτσι, σε όλα τα καταστήματα περιποίησης άκρων, οι τεχνίτες δεν έχουν άδεια. Άδεια έχει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ή ακόμη χειρότερα κάποιος που νοικιάζει την άδεια του στην επιχείρηση.

Σε όλα τα ινστιτούτα αισθητικής, άδεια δεν έχουν οι αισθητικοί αλλά ο «επιστημονικά υπεύθυνος» που κάθεται σπίτι του και εισπράττει χρήματα για την ενοικίαση της άδειάς του, που μπορεί να την έχει νοικιάσει σε 50 ινστιτούτα και να μη κάνει τίποτα απολύτως, παίρνοντας 4-5 χιλιάρικα το μήνα μαύρα!

Αυτή είναι η αλήθεια στην αγορά εργασίας. Γιατί έτσι όπως έχουν νομοθετήσει τη δυνατότητα της έκδοσης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, έχουν κρατήσει «κλειστά επαγγέλματα» παρά τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα ορισμένων.

Έτσι, αφού οι σχολές βγάζουν επαγγελματίες που δεν τους δίνεται η δυνατότητα να βγάλουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είναι φυσικό ότι αυτοί θα εργάζονται «μαύρα» από σπίτι σε σπίτι, ή θα εργάζονται ως «βοηθοί αισθητικού» χωρίς την ύπαρξη του «αισθητικού». Το λάθος δεν είναι φυσικά ότι εργάζονται οι «βοηθοί αισθητικοί» ως «αισθητικοί», αλλά ότι δεν τους δίνεται ποτέ η δυνατότητα να γίνουν αισθητικοί. Γιατί είναι αισθητικοί. Γιατί αυτό σπούδασαν, αλλά η πολιτεία αρνείται πεισματικά να τους αναγνωρίσει. Και συνήθως είναι αρκετά καλύτεροι από τους αναγνωρισμένους.

Αρκετά όμως με τη περιγραφή και το πρόλογο. Στη πραγματικότητα λοιπόν, την «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος» τη χρειάζεσαι στην αγορά μας για τις εξής περιπτώσεις:

  • Για να ανοίξεις δικό σου χώρο.
  • Για να εργαστείς ως «υπεύθυνη» σε ένα χώρο εφόσον δεν έχει άδεια ο ιδιοκτήτης.
  • Για να τη νοικιάσεις σε άλλους και να παίρνεις μαύρα λεφτά.

katharismosΠως βγαίνει η άδεια της «Αισθητικής»

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αισθητικού, βγάζει αποκλειστικά και μόνο ο απόφοιτος των ΤΕΙ Αισθητικής και Κοσμητολογίας. Δηλαδή, για να κάνεις αποτρίχωση σε ένα χώρο, πρέπει να είναι ινστιτούτο αισθητικής και να έχεις τελειώσει ΤΕΙ Αισθητικής.

Αποτρίχωση σε κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης άκρων και SPA, απαγορεύεται ρητά. Το ότι γίνεται παντού, είναι ένα άλλο θέμα βέβαια.

Πως βγαίνει η άδεια «Νυχιών»

nail-technicianΆδεια ασκήσεως επαγγέλματος «Τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών» βγάζεις με τους εξής τρόπους:

  1. Εάν βγάλεις ΙΕΚ ειδικότητας «Αισθητικός Ποδολογίας και Καλλωπισμού Νυχιών» ή «Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής» (ίδια είναι απλά άλλαξαν όνομα). Θα πρέπει να έχεις το δίπλωμα, δηλαδή να έχεις ολοκληρώσει τη σχολή (2 χρόνια) και να έχεις κάνει και την υποχρεωτική πρακτική (6 μήνες).
  2. Εάν δώσεις εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ, μετά από φοίτηση σε κέντρο δια βίου μάθησης (ΚΔΒΜ) 600 ωρών (6 μήνες περίπου) και 24 μήνες αποδεδειγμένη προϋπηρεσία (δηλαδή νόμιμη, όχι μαύρα ούτε στο σπίτι).
  3. Εάν είχες σπουδάσει σε ΣΕΚ (έχουν καταργηθεί πλέον) στην ειδικότητα «Τεχνίτης Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού νυχιών και Ονυχοπλαστικής» και έχεις και 6 μήνες προϋπηρεσία. (καταργείται με το νέο πολυνομοσχέδιο το 2018)
  4. Εάν δεν έχεις σπουδάσει τίποτα, αλλά έχεις τουλάχιστον 3 έτη προϋπηρεσία ή 900 ημερομίσθια μέχρι την 31/12/2017 και δώσεις εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ. (Ισχύει ακριβώς το ίδιο και με το νέο νόμο του 2018)
  5. Εάν έχεις τίτλο σπουδών εξωτερικού επιπέδου 3 και 6 μήνες προϋπηρεσία.
  6. Εάν έχεις τίτλο σπουδών εξωτερικού επιπέδου 5.

[ ακόμη και με το νομο του 2018 δεν αναφέρει να απαιτείται πιστοποίηση στη περίπτωση των ΙΕΚ, αλλά τη ζητάνε όταν πας να βγάλεις άδεια (!!) ]

Πως βγαίνει η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος «Κομμωτή»:

  1. Εάν βγάλεις ΙΕΚ και πάρεις και την «πιστοποίηση».
  2. Εάν δώσεις εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ, μετά από φοίτηση σε κέντρο δια βίου μάθησης (ΚΔΒΜ) 600 ωρών (6 μήνες περίπου) και 24 μήνες αποδεδειγμένη προϋπηρεσία (δηλαδή νόμιμη).
  3. Εάν βγάλεις ΕΠΑΛ (Γ’ τάξης) στην ειδικότητα «Κομμωτική Τέχνη» και έχεις και 6 μήνες προϋπηρεσία, ενώ αν έχεις βγάλει μεταλυκειακό έτος δεν θέλεις προϋπηρεσία.
  4. Εάν βγάλεις ΕΠΑΣ στην ειδικότητα «Κομμωτική Τέχνη» και έχεις και 9 μήνες προϋπηρεσία. Εγινε 6 μήνες με το πολυνομοσχέδιο του 2018
  5. Εάν έχεις πτυχίο ΤΕΕ Α’ Κύκλου και 1 χρόνο προϋπηρεσία. Εγινε 9 μήνες η προϋπηρεσία.
  6. Εάν έχεις πτυχίο ΤΕΕ Β’ Κύκλου και 9 μήνες προϋπηρεσία. + 6 μήνες προϋπηρεσία.
  7. Εάν έχεις βγάλει ΣΕΚ και έχεις πιστοποίηση της ειδικότητας «Τεχνίτης Κομμωτικής Τέχνης» και 6 μήνες προϋπηρεσία. Καταργήθηκε η προϋπηρεσία.
  8. Εάν δεν έχεις σπουδάσει τίποτα, αλλά έχεις τουλάχιστον 3 έτη προϋπηρεσία ή 900 ημερομίσθια σε κομμωτήριο (!!) μέχρι την 31/12/2017 και δώσεις εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ.
  9. Εάν έχεις τίτλο σπουδών εξωτερικού α) επιπέδου 2 και ένα χρόνο προϋπηρεσία β) επιπέδου 3 και 6 ή 9 μήνες προϋπηρεσία (δεν διευκρινίζεται σωστά) γ) επιπέδου 4 και 6 μήνες προϋπηρεσία και δ) επιπέδου 5 χωρίς προϋπηρεσία.

Νόμοι «Τεχνίτη Νυχιών» και «Κομμωτή»

Όλα τα παραπάνω, αναφορικά με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη νυχιών και κομμωτή, αναφέρονται στο Νόμο 4386/2016, στο άρθρο 42 το οποίο αντικαθιστά το άρθρο 239 του προηγούμενου νόμου 4281/2014. Μπορείτε να το βρείτε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο τεύχος 83 Α, της 11/5/2016, και συγκεκριμένα στις σελίδες 2089 και 2090.

Επειδή υπάρχει τρελή παραπληροφόρηση και ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του, δείτε τους παραπάνω νόμους. Δεν τα έβγαλα από το κεφάλι μου ούτε έγραψα ένα άρθρο με βάση τις απόψεις μου. Έχει να κάνει με νόμους και είναι συγκεκριμένα. Εφόσον λοιπόν δεν έχει ψηφιστεί κάποιος νεότερος νόμος από τις 11/5/2016, αυτά ισχύουν και σήμερα.

Νόμοι «Αισθητικής»

Σχετικά με το επάγγελμα του «Αισθητικού», το οποίο παραμένει ερμητικά κλειστό επειδή προφανώς εξυπηρετεί άγνωστα συμφέροντα έχοντας δημιουργήσει κατάφορες αδικίες και ζημιές στην Ελληνική οικονομία, ο ισχύον νόμος είναι ο 15543/08 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 230 του 2008 και δεν λέει τίποτα περισσότερο από το Νομοθετικό Διάταγμα του Βασιλέως Κωνσταντίνου 361 του 1969 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 244 της 28/11/69.

Ναι, όσο και αν είναι εντυπωσιακό, ακόμη είναι σε ισχύ ένας νόμος του 1969 ο οποίος είναι αντίθετος με το Νόμο 3919 του 2011 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 32 της 2/3/2011 με το οποίο καταργούνται τα κλειστά επαγγέλματα. Ένα νόμο που ήρθε υποχρεωτικά επειδή η Ελληνική κατάσταση, αντιτίθεται στον Ευρωπαϊκό νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα. Παρ’ αυτά, το Ελληνικό κράτος άλλαξε την ονομασία της «Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος» σε «Αναγγελία άσκησης επαγγέλματος» και τίποτα άλλο. Εξακολουθεί να διατηρεί κλειστά επαγγέλματα όπως του αισθητικού και δεν μπορώ να καταλάβω τι συμφέροντα εξυπηρετεί, όταν είναι όχι μόνο κατάφορη αδικία όλων των σπουδαστών αλλά και υπερβολικά επιζήμιο στην Ελληνική οικονομία, αφού κάθε χρόνο χάνονται εκατομμύρια ευρώ από αυτό το τομέα σε βάρος του Ελληνικού κράτους.

Ο χώρος της αισθητικής έχει βαλτώσει στο 1969, και το επάγγελμα αντί να ανθίζει, καταστρέφεται μέρα με τη μέρα, αφού λειτουργεί σε παράνομα studio, σε σπίτια ή με νοικιασμένες άδειες. Άδειες που ένας αισθητικός νοικιάζει σε 10, 20 ή περισσότερα studio αφού δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ελέγχου. Καταστήματα αισθητικής που λειτουργούν σαν παραμάγαζα μέσα σε κομμωτήρια, spa, κέντρα περιποίησης χεριών και ποδιών που δεν τηρούν ούτε τα ελάχιστα στις προδιαγραφές των εργαστηρίων αισθητικής, ή ακόμη χειρότερα σε «σπίτια» που προσλαμβάνουν ακόμη και «μαύρο προσωπικό» χωρίς να έχουν ασφάλιση, χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις και χωρίς καμία νομιμότητα και έλεγχο.

Διαβάστε επίσης:

 

Υ.Γ. Μη πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο!

Δεν φταίω εγώ που έχουν υποβαθμίσει έτσι το επάγγελμά μας, που δε βγάζουν άδειες, ούτε που δεν ενδιαφέρεται κανένας. Εγώ αναφέρω τι ισχύει για να μπορέσετε να σπουδάσετε αυτό που θέλετε και να γνωρίζετε τι πραγματικά ισχύει. Έχω σπουδάσει  και εγώ “ΙΕΚ Αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ” και μου ήταν επίσης άχρηστο σαν πτυχίο, όπως και σε εσάς. Για να βγάλω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη νυχιών, ταλαιπωρήθηκα 3 χρόνια και αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω, για να μη ταλαιπωρείστε άδικα αλλά και να κάνετε τις σωστές επιλογές ο καθένας ξεχωριστά για τον εαυτό του.

Comments