Μπορώ να παρέχω υπηρεσίες manicure ή άλλες υπηρεσίες ομορφιάς, νόμιμα, σε σπίτια ή στο χώρο μου;

Μπορώ να βγάλω «μπλοκάκι» και να παρέχω υπηρεσίες σε σπίτια; Πρέπει να έχω δικό μου χώρο; Μπορώ να έχω χώρο στο σπίτι μου; Αυτές είναι μερικές από τις σύνηθες ερωτήσεις, στις οποίες όμως κανείς δε βρίσκει απαντήσεις. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε όλες αυτές τις επιλογές και πως μπορούμε να είμαστε νόμιμοι, ή σχεδόν νόμιμοι.

Αρκετές κοπέλες παρέχουν υπηρεσίες σε σπίτια ή στο χώρο τους παράνομα. Οι κύριοι λόγοι που ένας επαγγελματίας παραμένει και λειτουργεί σε καθεστώς παρανομίας, είναι δύο:

  • Επειδή δεν του επιτρέπεται να λειτουργήσει νόμιμα ή δεν ξέρει πώς να το κάνει
  • Επειδή το κόστος είναι πολύ μεγάλο.

Εμείς θα ασχοληθούμε με τη πρώτη περίπτωση. Η δεύτερη περίπτωση θέλει πολύ ανάλυση και δυστυχώς ζούμε στην εποχή όπου το ελεύθερο επάγγελμα και η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας εκδιώκεται με πολλαπλούς τρόπους.

Έχω παρατηρήσει, ότι στο χώρο της ομορφιάς ο καθένας λέει αυτό που τον συμφέρει, στη προσπάθειά του να παραπληροφορήσει τους επίδοξους νέους να γίνουν νόμιμοι επαγγελματίες. Εδώ, θα δούμε όλη την αλήθεια με απλά λόγια.

Επιτρέπεται να παρέχω υπηρεσίες εκτός του χώρου μου;

Οι περισσότεροι θα σας πουν ότι απαγορεύεται, αλλά χωρίς καμία αναφορά σε νόμο. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κάποια απαγορευτική διάταξη, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται. Έχω ακούσει πολλές χαζομάρες σαν «αιτιολόγηση» του γιατί απαγορεύεται, όμως καμία δε στέκει και καμία δεν αναφέρεται σε νόμο.  Από τη στιγμή λοιπόν που ένας επαγγελματίας έχει το δικαίωμα να εκδίδει νόμιμες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και δεν υπάρχει νόμος που να του περιορίζει το χώρο άσκησης του επαγγέλματος, τότε επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του όπου θέλει.

Τι υπηρεσίες μπορώ να παρέχω εκτός του χώρο μου;

Οι υπηρεσίες που μπορείτε να παρέχετε, είναι όλες αυτές για τις οποίες έχετε τον αντίστοιχο κωδικό στην εφορία. Δηλαδή όλες όσες έχετε δηλώσει ότι θα παρέχετε. Από τη στιγμή που έχει καταχωρηθεί στην εφορία το αντικείμενο εργασιών, μπορείτε να παρέχετε αυτές τις υπηρεσίες εντός ή εκτός του χώρου σας.

Πρέπει να είναι «κατάστημα»; Μπορώ να παρέχω υπηρεσίες στο «σπίτι μου»;

Το «κατάστημα», ενώ λέγεται κατάστημα δεν απαιτείται να είναι ισόγειος χώρος και δηλαδή αυτό που σκεφτόμαστε όλοι όταν λέμε κατάστημα. Μπορεί να είναι ημιυπόγειος, ισόγειος χώρος ή διαμέρισμα σε όροφο. Μπορεί να είναι ακόμη και το σπίτι σου, εάν αποφασίσεις να το δηλώσεις ως «κατάστημα».

Φυσικά έχει ορισμένες απαιτήσεις και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όμως δεν υπάρχει «δεν γίνεται». Βασικό είναι ο χώρος να είναι «κύριας χρήσης» και νόμιμος. Κύριας χρήσης λέγεται ο χώρος που δεν είναι βοηθητικός, δηλαδή πατάρια, αποθήκες κλπ. Υπάρχουν αρκετά ημιυπόγεια χαρακτηρισμένα ως κύριας χρήσης και υπάρχουν και τρόποι να μετατρέψεις ένα κατάστημα σε κύριας χρήσης ακόμη και αν είναι ημιυπόγειο.

Το σπίτι σου με την έννοια του σπιτιού, δεν μπορείς να το κάνεις «κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος» επειδή αν το έχεις με ενοίκιο το μισθωτήριο δεν είναι επαγγελματικής χρήσης, ενώ η τουαλέτα δεν έχει προθάλαμο όπως απαιτείται από το υγειονομικό. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει άλλη «ιδιαίτερη» απαίτηση. Ετσι, αν θέλει κάποιος να μετατρ

 

έψει το σπίτι του σε χώρο παροχής υπηρεσιών, μπορεί, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Μπορώ να παρέχω τις υπηρεσίες Κομμωτικής ή Manicure – Pedicure στο χώρο του πελάτη μου;

Τις υπηρεσίες αυτές δεν σε δεσμεύει κάποιος να τις παρέχεις εκτός χώρου σου, αρκεί να έχεις κάνει την έναρξη όπως παραπάνω. Αν θα το απαγορέψουν κάποτε είναι άλλο ζήτημα, προς το παρόν όμως δεν αναφέρεται πουθενά ότι απαγορεύεται να παρέχεις υπηρεσίες εκτός χώρου. Άλλωστε θα ήταν «χαζό» να απαγορεύεται γιατί υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις που απαιτείται η παροχή εκτός χώρου, όπως:

  • Γηροκομεία και νοσοκομεία (η άδεια υγειονομικού του νοσοκομείου ή γηροκομείου δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με την άδεια υγειονομικού για κατάστημα περιποίησης άκρων)
  • Σε άτομα κατάκοιτα ή που περιθάλπονται στ σπίτι τους.
  • Σε γάμους και σημαντικά κοινωνικά γεγονότα
  • Σε τηλεοπτικούς σταθμούς, θέατρα ή εκδηλώσεις
  • Σε παρουσιάσεις, εκθέσεις ή άλλα γεγονότα.

Ας μη ξεχνάμε, ότι οι νόμοι ορίζουν ρητά πράγματα και δε μεταφράζονται όπως θα ήθελε ο καθένας.

Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα, δείτε τα υπόλοιπα άρθρα της κατηγορίας Νόμοι και διαδικασίες και ιδιαίτερα τα παρακάτω άρθρα:

 

Comments

Leave a Reply