Ποιες υπηρεσίες ομορφιάς απαιτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;

Αρκετές υπηρεσίες ομορφιάς ελέγχονται από το υγειονομικό, ενώ αρκετές είναι ελεύθερες. Κάποιες απαιτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και άλλες όχι. Εδώ θα δούμε αυτά τα επαγγέλματα και τι χρειάζεται για το επάγγελμα του manicure – pedicure (τεχνίτης περιποίησης χεριών και ποδιών), του κομμωτή, της αισθητικής και του μόνιμου μακιγιάζ.

Ποιες υπηρεσίες απαιτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;

Οι υπηρεσίες ομορφιάς που ελέγχονται από το υγειονομικό, είναι οι «υπηρεσίες άκρων», οι «υπηρεσίες αισθητικής», οι «υπηρεσίες κομμωτικής» και οι «υπηρεσίες δερματοστιξίας» (τατουάζ). Για να ανοίξει ένα αντίστοιχο κατάστημα, οφείλει να καταθέσει γνωστοποίηση εγκατάστασης υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία δεν ανήκει στον έλεγχο του υγειονομικού.

Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, εκτός από τη δερματοστιξία, απαιτείται ο κάτοχος του καταστήματος να έχει την αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή να προσλάβει προσωπικό με άδεια που να βρίσκεται στο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας.

Για το επάγγελμα της δερματοστιξίας (τατουάζ), δεν υπάρχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Παρ’ αυτά όμως θα πρέπει ο χώρος να έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να υποβληθεί γνωστοποίηση στο υγειονομικό.

Update σχετικά με την έναρξη στην εφορία [Ιανουάριος 2020]

Παλιά, κατά την έναρξη στη ΔΟΥ, ζητούσαν την άδεια. Μετά μόνο τη “προέγκριση”. Τώρα πλέον, η έναρξη στην εφορία είναι ανεξάρτητη από το υγειονομικό. Μπορείς να κάνεις έναρξη για κομμωτήριο χωρίς κανένα άλλο χαρτί. Αυτό όμως δεν σε απαλάσσει απο το υγειονομικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίζει ρόλο τι έναρξη έκανες στην εφορία, αλλά στην ουσία, τι υπηρεσίες παρέχεις κατά τον έλεγχο του υγειονομικού.

Ποιες υπηρεσίες ομορφιάς ΔΕΝ απαιτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;

Οι υπηρεσίες ομορφιάς που δεν απαιτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και δεν ελέγχονται από το υγειονομικό είναι αρκετές. Ορισμένες από αυτές είναι οι υπηρεσίες ευεξίας, υπηρεσίες μακιγιάζ, υπηρεσίες μάλαξης εκτός θεραπευτικού μασάζ και πιθανώς αρκετές ακόμη.

Εάν θέλετε να παρέχετε τέτοιες υπηρεσίες, μπορείτε να κάνετε έναρξη δηλώνοντας τον αντίστοιχο ΚΑΔ που θα βρείτε στα βιβλία της εφορίας ή στο Internet. Από εκεί και μετά έχετε το δικαίωμα να παρέχετε αυτές τις υπηρεσίες, με τη προϋπόθεση ότι δεν ελέγχονται από το υγειονομικό. Δεν θα πρέπει να εκδώσετε αποδείξεις με άλλου είδους υπηρεσίες, που υπάρχουν σε άλλο κωδικό δραστηριότητας αλλά ούτε να τις παρέχετε γενικά.

 

Τι χρειάζεται για υπηρεσίες «manicure – pedicure»;

Οι υπηρεσίες αυτές λέγονται «υπηρεσίες περιποίησης χεριών και ποδιών» και για να μπορείς να τις παρέχεις, απαιτείται:

  • Να έχεις άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος «υπηρεσιών περιποίησης χεριών και ποδιών».
  • Να έχεις «κατάστημα» με προδιαγραφές υγειονομικού ενδιαφέροντος και κάποιες προδιαγραφές του επαγγέλματος.
  • Να έχεις κάνει έναρξη στην εφορία για να εκδίδεις νόμιμες αποδείξεις.
  • Να καταθέσεις την αναγγελία έναρξης του επαγγέλματος στο υγειονομικό μέσω Internet.

Τι χρειάζεται για υπηρεσίες «Κομμωτικής»;

  • Να έχεις άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος «Κομμωτή».
  • Να έχεις «κατάστημα» με προδιαγραφές υγειονομικού ενδιαφέροντος και κάποιες προδιαγραφές του επαγγέλματος.
  • Να έχεις κάνει έναρξη στην εφορία για να εκδίδεις νόμιμες αποδείξεις.
  • Να καταθέσεις την αναγγελία έναρξης του επαγγέλματος στο υγειονομικό μέσω Internet.

Τι χρειάζεται για υπηρεσίες «Τατουάζ» (Δερματοστιξία);

  • Να έχεις «κατάστημα» με προδιαγραφές υγειονομικού ενδιαφέροντος και κάποιες προδιαγραφές του επαγγέλματος.
  • Να έχεις κάνει έναρξη στην εφορία για να εκδίδεις νόμιμες αποδείξεις.
  • Να καταθέσεις την αναγγελία έναρξης του επαγγέλματος δερματοστιξίας στο υγειονομικό μέσω Internet.

Παρατηρήστε ότι εδώ δεν έχει απαίτηση για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος καθώς δεν υπάρχει άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του τατουάζ!

Τι χρειάζεται για υπηρεσίες «Αισθητικής»;

  • Να έχεις άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος «Αισθητικού», που παίρνουν ΜΟΝΟ οι απόφοιτοι ΤΕΙ ή με αντιστοίχιση πτυχίου εξωτερικού ισόβαθμο.
  • Να έχεις «κατάστημα» με ειδικές προδιαγραφές για ινστιτούτο αισθητικής.
  • Να εγκριθούν τα σχέδια του καταστήματος από το υγειονομικο.
  • Να έχεις κάνει έναρξη στην εφορία για να εκδίδεις νόμιμες αποδείξεις.
  • Να καταθέσεις την αναγγελία έναρξης του επαγγέλματος στο υγειονομικό (όχι μέσω Internet).
  • Να έρθουν να ελέγξουν το χώρο.
  • Να πάρεις την άδεια λειτουργίας.

Προσέξτε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στα ινστιτούτα αισθητικής. Η διαδικασία πηγαίνει με το παλιό σύστημα και θέλεις 2-3 μήνες για να βγάλεις άδεια. Θα πρέπει να έρθουν να ελέγξουν το χώρο και μετά από 1-2 μήνες να πάρεις άδεια. Μόνο μετά την άδεια μπορείς να λειτουργείς το χώρο σου. Η διαδικασία δεν έχει απλοποιηθεί όπως θα έπρεπε γιατί εξυπηρετούνται συμφέροντα, σε ένα επάγγελμα που παρά τις Ευρωπαϊκές οδηγίες είναι ακόμη κλειστό.

Χρειάζεται άδεια για το μακιγιάζ; Το μόνιμο μακιγιάζ είναι το ίδιο;

Για το μακιγιάζ δεν χρειάζεται κάποια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ούτε ελέγχεται από το υγειονομικό. Το μόνιμο μακιγιάζ όμως δεν είναι το ίδιο. Το μόνιμο μακιγιάζ είναι αισθητικό τατουάζ και πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε χώρους τατουάζ. ΔΕΝ επιτρέπεται να παρέχεται σε χώρους manicure – pedicure, κομμωτήρια ή ινστιτούτα αισθητικής. Το ότι κάποιος έχει ινστιτούτο αισθητικής, δεν του δίνει το δικαίωμα να κάνει τατουάζ, θα πρέπει να έχει ινστιτούτο δερματοστιξίας.

Σαν ποδολόγος χρειάζομαι άλλη άδεια;

Όχι, πρέπει να έχεις την άδεια manicure – pedicure, καθώς το επάγγελμα του ποδολόγου δεν «υπάρχει».

Ο Ποδολόγος δεν είναι επάγγελμα, ούτε υπάρχει κάπου καταγεγραμμένο το επάγγελμα του «ποδίατρου». Δεν είναι ιατρική ειδικότητα. Κάποιοι ιατροί που ασχολούνται με τη ποδολογία, μπορεί να προέρχονται από τον ιατρικό χώρο, όπως να είναι ένας δερματολόγος με εξειδίκευση στη ποδολογία, αλλά δεν υπάρχει ειδικότητα ποδολόγου ή ποδίατρου στην Ελλάδα.

Τα τμήματα «ποδολογίας» που υπάρχουν σε ΙΕΚ δεν βγάζουν ποδολόγους αλλά «Τεχνίτες περιποίησης χεριών και ποδιών» που είναι ο επίσημος τίτλος του «Manicure – Pedicure».

Με λίγα λόγια, ακόμη και ένας γιατρός για να ασκεί το επάγγελμα του «ποδολόγου» κανονικά θα πρέπει να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος «Τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών».

Comments

1 thought on “Ποιες υπηρεσίες ομορφιάς απαιτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;

  1. Pingback: Πως μπορώ να παρέχω υπηρεσίες manicure ή άλλες υπηρεσίες ομορφιάς, νόμιμα, σε σπίτια ή στο χώρο μου; | Alex Make Me Pretty

Leave a Reply