Πως γίνεται ο (βαθύς) Καθαρισμός

Κάθε φορά που το έλεγα βαθύ καθαρισμό, η Αθηνά, η καθηγήτριά μου, με μάλωνε: «Ποιος βαθύς; Θα κάνεις και ρηχό μήπως;» μου έλεγε. Στην αισθητική, υπάρχει μόνο ένας καθαρισμός και δεν είναι ούτε βαθύς, ούτε ρηχός. Δεν υπάρχει απλός καθαρισμός ή σύνθετος. Είναι ο καθαρισμός που κάνουμε με χρήση ατμού. Το γαλάκτωμα, είναι ντεμακιγιάζ, και καμία άλλη εφαρμογή δεν θεωρείται «καθαρισμός».

Τα βασικά στάδια του καθαρισμού, είναι:

  • Ντεμακιγιάζ
  • Ατμός
  • Εξαγωγή Σμήγματος
  • Υψίσυχνα
  • Οποιαδήποτε άλλη θεραπεία
  • Ενυδατική Κρέμα ή/και αντηλιακή

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα βήματα.

Ντεμακιγιάζ

Ξεκινάμε με γαλάκτωμα. Πρώτα οι βλεφαρίδες με μπατονέτα και βαμβάκι, μετά τα χείλη, και μετά ολόκληρο το πρόσωπο. Αφαιρούμε το γαλάκτωμα με βαμβάκι ή πετσέτα και εφόσον είναι καθαρό από το μακιγιάζ και τους ρύπους, εφαρμόζουμε λοσιόν.

Το ντεμακιγιάζ, πάντα πρέπει να γίνεται με γαλάκτωμα και λοσιόν. Μη χρησιμοποιείτε άλλα προϊόντα όπως μαντιλάκια καθαρισμού ή σαπούνια, αφού δεν αφαιρούν πλήρως τα στοιχεία του μακιγιάζ.

vapeurΑτμός

Διοχετεύουμε στο πρόσωπο ζεστό ατμό που χρησιμεύει στο να ανοίξουν και να διασταλθούν οι πόροι. Ο ατμός παράγεται από την ειδική συσκευή, γνωστή ως «βαπέρ» που βγαίνει από την Γαλλική λέξη Vapeur ή την αγγλική Vapor (=ατμός).  Ο ατμός πρέπει να χτυπάει στο πιγούνι με κατεύθυνση προς το υπόλοιπο πρόσωπο. Καλό είναι να κλείσουμε με βαμβάκι εμποτισμένο σε λοσιόν τα μάτια μας για καλύτερη αίσθηση.

Η παραμονή στον ατμό θα πρέπει να είναι περίπου 15-25 λεπτά, ανάλογα τον τύπο δέρματος και το κατά πόσο είναι διεσταλμένοι ή κλειστοί οι πόροι μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω.

Μπορείτε αν θέλετε, να βάλετε μία ενυδατική κρέμα, πριν από τον ατμό, ώστε να ζεσταθεί με τον ατμό και να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στη διάνοιξη των πόρων αλλά και την ενυδάτωση σε βάθος.

Στα τελευταία 5 λεπτά, γυρίζουμε τη συσκευή στο όζον. Ο ατμός περνάει πρώτα από μία λάμπα UV, και ιονίζεται. Αυτό συμβάλει στην αντισηψία του δέρματος, προστατεύοντας τους διεσταλμένους πόρους από μικρόβια και μολύνσεις.

Αφαίρεση Σμήγματος

Εδώ είναι και η βασική δουλειά του καθαρισμού. Είναι η ώρα να αφαιρέσουμε το ενοχλητικό περιεχόμενο που έχουν τα σπυράκια και τις μαύρες τελίτσες. Για να τα λέμε και με το όνομά τους, αφαιρούμε το σμήγμα από τις φλύκταινες (σπυράκια) και τους φαγέσωρες (μαύρα στίγματα).

Η αφαίρεση είναι εύκολη, αρκεί να γίνει σωστά ώστε να βγει μεν το σμήγμα, αλλά χωρίς να αφήσει έντονο ερεθισμό. Κατ’ αρχάς φοράμε πάντα γάντια, και χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα ή απορροφητικό χαρτί που τυλίγουμε στα δάκτυλα. Πιέζουμε από μικρή απόσταση, από τη βάση της φλύκταινας με κίνηση προς τα μέσα και επάνω. Με αυτό τον τρόπο, αναγκάζουμε το σμήγμα να βρει έξοδο προς τον διεσταλμένο πόρο. Σκουπίζουμε με χαρτί που αλλάζουμε συχνά. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει από 20 λεπτά μέχρι και μία ώρα.

Απαραίτητο στην αφαίρεση είναι ο καλός φωτισμός και η χρήση ενός μεγεθυντικού φακού. Φυσικά από τη στιγμή που θα φορέσετε τα γάντια, απαγορεύεται αυστηρά να ακουμπήσετε οτιδήποτε άλλο. Για αυτό, μη ξεχάσετε να έχετε όλα τα απαραίτητα, κοντά σας.

Υψίσυχνα

Σειρά έχουν τα υψίσυχνα. Με το καθαρισμό, όπως αναφέρουμε και στο ειδικό άρθρο για τα υψίσυχνα, το δέρμα έχει ανοικτούς πόρους, έχει υποστεί ταλαιπωρία από την εξαγωγή και είναι ευαίσθητο σε κάθε είδους μόλυνση. Για αυτό το λόγο είναι υποχρεωτική η χρήση υψίσυχνων, αφού απολυμαίνουν το δέρμα, κλείνουν τους ανοιχτούς πόρους, καταπραΰνουν την επιδερμίδα, επαναφέρουν το Ph, τη λειτουργία του κυκλοφορικού και των αδένων.

Έχω ακούσει αρκετές φορές για αισθητικούς που είναι κατά των «τεχνικών μέσων» και στη προσπάθειά τους για «φυσική απολύμανση» χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια, ζεστές πετσέτες ή άλλες «εναλλακτικές φυσικές μεθόδους». Κάτι τέτοιο είναι σαφώς λάθος, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνουμε την επιδερμίδα εκτεθειμένη σε μολύνσεις. Η ζεστή πετσέτα δεν κλείνει τους διεσταλμένους πόρους, ούτε προσφέρει απολύμανση.

900x550_hfΣυνέχεια Θεραπείας

Στη συνέχεια, μπορούμε να συνεχίσουμε με κάποια θεραπεία προσώπου, που μπορεί να περιλαμβάνει peeling, μάσκα, κάποιον ορό (υγρό καλλυντικό σε συμπυκνωμένη μορφή), μασάζ, ή άλλη τεχνική.

Καλό θα ήταν το peeling να μην είναι κάποιο σκληρό scrub με μεγάλους κόκκους, γιατί θα επιβαρύνει την ήδη ταλαιπωρημένη από το καθαρισμό επιδερμίδα. Ένα peeling τύπου gommage, ή peel-off θα ήταν ιδανικό. Μία ενυδατική και θρεπτική μάσκα, θα αποτελούσε καλή συνέχεια, αλλά εξαρτάται πάντα τον τύπο δέρματος και την ακολουθούμενη θεραπεία.

Ενυδατική Κρέμα & Αντηλιακή

Τέλος, ο καθαρισμός πρέπει πάντα να κλείνει με μία ενυδατική και αντηλιακή κρέμα. Ακόμη και αν είναι χειμώνας, η επιδερμίδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και δεν πρέπει να μένει εκτεθειμένη στις επιβλαβείς ακτινοβολίες του ήλιου. Ακόμη και η συννεφιά μπορεί να κάνει ζημιά στην επιδερμίδα μας, αφού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Όχι μακιγιάζ!

Μετά από ένα καθαρισμό, και γενικότερα μετά από οποιαδήποτε θεραπεία προσώπου, θα πρέπει να αποφύγετε το μακιγιάζ. Ιδιαίτερα στο καθαρισμό, μην βάλετε στο πρόσωπό σας ούτε πούδρα. Είναι κρίμα, θεραπεία δύο ωρών να τη καταστρέψετε με το μακιγιάζ ή ακόμη χειρότερα να πάτε για καλό και να κάνετε κακό στην επιδερμίδα σας. Τουλάχιστον για 3-5 ώρες, μην βάλετε απολύτως τίποτα.

Προσοχή στο βαπέρ: Μην ανοίγετε τη συσκευή στραμμένη στο πρόσωπό σας. Γυρίστε το αλλού, και όταν βγάλει ατμό, βάλτε το χέρι σας μπροστά σε απόσταση. Υπάρχει περίπτωση στην αρχή να βγάλει καυτές σταγόνες νερού και να σας κάψει. Για αυτό και να μη γεμίζετε ποτέ το δοχείο μέχρι επάνω!

Τα υψίσυχνα εφαρμόζονται για 2-3 λεπτά σε όλο το πρόσωπο, με το στρογγυλό ηλεκτρόδιο (μανιτάρι) και κατά τόπους στα ανοιχτά σημεία (φλύκταινες) με το μυτερό ηλεκτρόδιο.

900x550_hf_and_vapeur

Comments

Leave a Reply