Τα μυστικά του Ρουζ

Το ρουζ, είναι από τα αγαπημένα προϊόντα όλων των γυναικών, αφού αρκετές φορές χρησιμοποιείται και ως το μοναδικό προϊόν σε ένα πρωινό, γρήγορο μακιγιάζ. Παρόλο όμως που είναι ευρέως διαδεδομένο, συχνά η εφαρμογή του γίνεται λανθασμένα, και σπάνια χρησιμοποιείται ιδανικά.

Η χρήση του ρουζ, δεν είναι για να πετύχουμε τα «κόκκινα μήλα», αλλά κυρίως για να βελτιώσουμε το σχήμα του προσώπου και να του δώσουμε χρώμα. Η σωστή τοποθέτηση, το σωστό χρώμα αλλά και η σωστή τεχνική εφαρμογής του ρουζ, μπορεί να αναδείξει ή να καταστρέψει όλο το μακιγιάζ. Παρόλο όμως που είναι τόσο σημαντικό, παρατηρούμε ότι συχνά γίνονται ουσιώδη λάθη. Ας δούμε όμως αναλυτικά πως χρησιμοποιείται το ρουζ.

Η τοποθέτηση του ρουζ, πρέπει να γίνεται με τα ειδικά στρογγυλά πινέλα. Τα πινέλα αυτά, είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προσφέρουν σωστή τοποθέτηση με μία κίνηση. Το πινέλο πρέπει να εφαρμόζεται σχεδόν κάθετα με μία μικρή κλήση, και να το τραβάμε προς τη κατεύθυνση που θέλουμε, ανάλογα με το τύπο προσώπου. Εάν μία εφαρμογή δε προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορούμε να επαναλάβουμε, στο ίδιο ακριβώς σημείο. Μην το παρακάνετε όμως. Συνήθως μία με δύο εφαρμογές επαρκούν. Η εφαρμογή του με στρογγυλές κινήσεις, συνεχή εφαρμογή, και έντονη πίεση είναι από τα συχνότερα λάθη που παρατηρούνται στη τεχνική τοποθέτησης.

Η θέση του ρουζ, είναι στα ζυγωματικά, ανάλογα με το τύπο προσώπου. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να είναι πάνω από το τελείωμα της μύτης, και να μην περνάει τη κάθετο της μέσης του ματιού, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος που παρατηρούμε στη τοποθέτηση του ρουζ και έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφεται όλη η εικόνα του μακιγιάζ.

Εάν για παράδειγμα συνεχίσουμε το ρουζ κάτω από τη νοητή γραμμή του τελειώματος της μύτης, όχι μόνο θα καταστρέψουμε όσες διορθώσεις πιθανώς έχουμε κάνει με τη τοποθέτηση των σκιάσεων, αλλά επιπλέον θα προσθέσουμε ηλικία, αφού θα δείχνει «πεσμένο» και «γηρασμένο». Αντίστοιχα εάν συνεχίσουμε το ρουζ και πέρα από τα μάτια, θα δείχνει σα να έχουμε «κοκκινίσει» από το ποτό, ενώ το πρόσωπο θα έχει ένα άκομψο και ασύμμετρο όγκο.

Το χρώμα του ρουζ, δεν πρέπει να είναι πιο σκούρο από το κραγιόν. Θα πρέπει να είναι ένα τόνο πιο ανοιχτό, ή τουλάχιστον το ίδιο χρώμα, με χαμηλότερη ένταση. Αυτό που συνήθως προτιμάται είναι λίγο πιο ανοιχτό από το κραγιόν, με φυσικά χρώματα που συνδυάζουν το μπεζ με καφέ, ροζ, ροδακινί κ.α.

Το σχήμα του ρουζ, δηλαδή η φορά τοποθέτησης δεν είναι ίδια σε όλα τα πρόσωπα. Εξαρτάται από το σχήμα του προσώπου και μπορεί να δώσει μία τελείως διαφορετική εικόνα, αλλάζοντας όλη την έκφρασή του.

Όταν το πρόσωπό μας είναι ωοειδές (οβάλ, σαν το αυγό ), μακρύ ή ορθογώνιο, τοποθετούμε το ρουζ ξεκινώντας από τα ζυγωματικά και κινούμενοι  προς τα αυτιά σε οριζόντια θέση. Θα ξεκινήσει δηλαδή στρογγυλό λόγω της μορφής του πινέλου, και θα σβήσει σταδιακά προς τα αυτιά σε κάθετη θέση με το πρόσωπο. Με αυτό τον τρόπο πλησιάζουμε πιο κοντά στο ιδανικό σχήμα, ενώ οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση θα έχει το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα, δηλαδή να επιμηκύνει περισσότερο το σχήμα του προσώπου.

Η σωστή θέση του ρουζ.

Όταν το πρόσωπό μας είναι στρογγυλό, το τοποθετούμε στην εξωτερική άκρη των ζυγωματικών και όχι ακριβώς επάνω όπως στις άλλες περιπτώσεις. Η κίνηση θα είναι καθοδική, προς το κάτω μέρος των αυτιών ή λίγο πιο κάτω. Με αυτό τον τρόπο διορθώνουμε το σχήμα του προσώπου, κάνοντάς το να δείχνει πιο αναλογικό, αντί για στρογγυλό.

Στους υπόλοιπους τύπους προσώπου, τοποθετούμε το ρουζ επάνω στα ζυγωματικά με κίνηση προς τα επάνω, σβήνοντας σταδιακά. Έτσι τονίζουμε τη δυναμικότητα του προσώπου, τα χαρακτηριστικά του, και το επιμηκύνουμε ελαφρά.

Το ρουζ, μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε για να διορθώσουμε συγκεκριμένα σημεία στο πρόσωπο. Όπως και με τη σκίαση του makeup, ισχύει ο ίδιος κανόνας. Τα σκούρα χρώματα μικραίνουν και τα ανοιχτά μεγαλώνουν. Έτσι, με πιο σκούρο ρουζ μπορούμε να σκιάσουμε κάποιες προεξοχές ή να φωτίσουμε με ανοιχτό ρουζ κάποιες εσοχές του προσώπου. Κάθε διορθωτική κίνηση θα πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε πολύ ποσότητα. Δεν πρέπει να είναι τόσο έντονο που να τονίζει από μακριά. Κάντε μία μικρή τοποθέτηση και δείτε τον εαυτό σας στο καθρέπτη. Εάν δεν έχετε πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα δοκιμάστε ξανά.

Μία άλλη τεχνική με το ρουζ, είναι η εστίαση στο πρόσωπο. Σκιάζοντας το περίγραμμα του προσώπου, μπορούμε να το καδράρουμε, όπως το είδωλο σε μία φωτογραφία. Χρησιμοποιούμε αρχικά δύο περίπου τόνους πιο σκούρο ρουζ, και κάνουμε ένα ελαφρύ κόψιμο στο κάτω μέρος των ζυγωματικών. Στη συνέχεια με ένα πιο ανοιχτό ρουζ από την αρχική επιλογή μας, φωτίζουμε το κάτω μέρος των ζυγωματικών. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ανάγλυφο σχήμα που θα τονίζει το κέντρο του προσώπου δίνοντας την αίσθηση του φωτογραφικού κάδρου, με έμφαση στα κύρια χαρακτηριστικά του.

Μία γνωστή φράση για τη τοποθέτηση του ρουζ, είναι η τοποθέτηση «Γελάστε δυνατά». Αυτή είναι μία τεχνική αρχαρίων για να βρίσκουν το σωστό σημείο εφαρμογής του ρουζ. Κάνοντας ένα πλατύ χαμόγελο (σαν του joker από το batman), τονίζονται τα ζυγωματικά και κυρίως το σημείο εφαρμογής του ρουζ. Αν και δεν είναι η βασική τεχνική εφαρμογής, είναι ένα καλό τέχνασμα για να ξεκινήσετε.

Comments

Leave a Reply