Επαγγέλματα Ομορφιάς (Νύχια, Αισθητική, Κομμωτική)

beautyprofΠάντα επικρατούσε μπέρδεμα και παραπληροφόρηση για τις επιλογές ενός δυνητικού επαγγελματία, στο χώρο της ομορφιάς. Με τις τελευταίες αλλαγές στη νομοθεσία κατά το 2015 αλλά και τη βιασύνη του Ελληνικού κράτους να τις προωθήσει εν μία νυκτί, το μπέρδεμα αυτό μετατράπηκε σε ένα ολοκληρωμένο χάος. Εδώ θα δούμε τις πραγματικές επιλογές ενός επαγγελματία ανάλογα με το αντικείμενο και το είδος των σπουδών που έχει επιλέξει.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Πατήστε εδώ και διαβάστε το τελευταίο άρθρο σχετικά με τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη χεριών και ποδιών πατώντας εδώ. Συνεχής ενημέρωση.

Με το συγκεκριμένο άρθρο, πιθανώς να στεναχωρήσω αρκετούς επαγγελματίες, σπουδαστές αλλά και σχολές. Εδώ όμως θα βρείτε όλη την αλήθεια, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή. Είναι γνωστό ότι ο τομέας της ομορφιάς, και κυρίως η αισθητική δέχεται κατάφορη αδικία, αφού ακόμη αν και παράνομα, ανήκει στο λόμπι των «κλειστών επαγγελμάτων».

Ας δούμε όμως, τα κυριότερα επαγγέλματα ομορφιάς και τις επιλογές για να τα σπουδάσουμε.

Αισθητικός

Αισθητικός είναι ο επαγγελματίας που παρέχει υπηρεσίες αισθητικής συνδυάζοντας καλλυντικά, μηχανήματα και γνώσεις για να βελτιώσει την αισθητική εμφάνιση ενός ατόμου. Ο αισθητικός δεν έχει δικαίωμα επέμβασης στο σώμα με βελόνες ούτε χορήγησης φαρμάκων ή άλλων παρασκευασμάτων από το στόμα ή ενδοφλέβια.

Στις υπηρεσίες ενός αισθητικού περιλαμβάνεται η περιποίηση προσώπου, σώματος, το μασάζ και η αποτρίχωση. Δεν περιλαμβάνεται η παροχή υπηρεσιών άκρων (manicure – pedicure), παρότι σε αρκετές σχολές διδάσκεται.

Επαγγελματίας αισθητικός γίνεσαι από τα «ΤΕΙ Αισθητικής & Κοσμετολογίας» που είναι τετραετής φοίτηση. Όταν αποφοιτήσεις κάνεις την υποχρεωτική πρακτική και παίρνεις πτυχίο. Αμέσως αποκτάς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να εργαστείς ως υπεύθυνος Αισθητικός (επιστημονικά υπεύθυνος όπως λέγεται) ή να ανοίξεις δικό σου εργαστήριο αισθητικής. Δεν μαθαίνεις περιποίηση άκρων ούτε έχεις δικαίωμα να ανοίξεις δικό σου κατάστημα περιποίησης άκρων, ούτε μπορείς ποτέ να αποκτήσεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος περιποίησης άκρων.

Αν και είναι παράνομο, το επάγγελμα του αισθητικού παραμένει ένα «κλειστό επάγγελμα» αφού αισθητικός γίνεσαι αποκλειστικά και μόνο από τα ΤΕΙ και από κανένα άλλο ιδιωτικό ή δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Κανένας απόφοιτος από άλλες σχολές όπως ΙΕΚ, κέντρο δια βίου μάθησης και οτιδήποτε άλλο δεν έχει δικαίωμα να εργαστεί ως αισθητικός και δε λαμβάνει ποτέ την «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος».

«Βοηθός αισθητικού» χωρίς όμως καμία αξία πτυχίου, γίνεσαι από τα «ΙΕΚ Αισθητικής». Είναι διετής φοίτηση και στα μαθήματα σπουδών περιλαμβάνονται και μαθήματα περιποίησης άκρων. Ο απόφοιτος των ΙΕΚ Αισθητικής υποχρεούται σε 6μηνη πρακτική άσκηση για να πάρει το πτυχίο του, όμως το πτυχίο δεν έχει καμία αξία αφού δεν δίνει δικαίωμα για καμία εργασιακή άδεια (ούτε αισθητικής ούτε άκρων).

Ενώ πρόκειται για τις πιο καλές σπουδές στο τομέα της ομορφιάς, αφού περιλαμβάνει μαθήματα μακιγιάζ, προσώπου, σώματος, μασάζ και άκρων, παρ’ αυτά είναι οι πιο αδικημένες σπουδές και οι απόφοιτοι του τομέα αισθητικής των ΙΕΚ βγαίνουν «παράνομοι επαγγελματίες». Όταν δηλαδή τελειώσεις τα δύο χρόνια σπουδών δεν έχεις το δικαίωμα να εργαστείς πουθενά, ενώ το πτυχίο σου δεν έχει καμία αξία, αφού δεν χρησιμοποιείται πουθενά. Όσο ένα ινστιτούτο μπορεί να προσλάβει κάποιον που δεν έχει κανένα πτυχίο, άλλο τόσο σημασία έχει και το πτυχίο που έχεις ως «αισθητικός από ΙΕΚ».

Έτσι, όλοι οι απόφοιτοι των ΙΕΚ καταλήγουν αναγκαστικά να εργάζονται μόνοι  τους σε παράνομα «οικιακά» εργαστήρια αισθητικής ή να κάνουν επισκέψεις κατ’ οικον. Για αυτό λέω ότι πρόκειται για μία κατάφορη αδικία εις βάρος τους που θα πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Ακόμη και για να εργαστούν σε καταστήματα άκρων ή για να ανοίξουν το δικό τους κατάστημα περιποίησης άκρων, πρέπει να βγάλουν άλλη σχολή ακόμη και υποδεέστερη των σπουδών τους προκειμένου να λάβουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Στα κέντρα δια βίου μάθησης (πρώην εργαστήρια ελευθέρων σπουδών), μπορεί κάποιος να μάθει αρχές αισθητικής τέχνης, αλλά δεν παίρνει ούτε πτυχίο ούτε κάνει πρακτική άσκηση. Τα κέντρα δια βίου μάθησης δίνουν μεν ένα υποτίθεται «αναγνωρισμένο πτυχίο», το οποίο δεν έχει καμία απολύτως αξία, ούτε νομική ούτε στην αγορά εργασίας. Σαφώς δεν έχει καμία παραπάνω αξία από των ΙΕΚ αφού ούτε το ένα ούτε το άλλο χρησιμεύει κάπου, όμως στα ΙΕΚ κερδίζεις δύο πράγματα: Περισσότερες και πιο γενικές σπουδές (νύχια, αισθητική σώματος, προσώπου, μακιγιάζ και μασάζ) αλλά και πρακτική άσκηση 6 μηνών που είναι υποχρεωτική και δεν μπορείς να κάνεις στα κέντρα δια βίου μάθησης.

Τεχνίτης Περιποίησης Χεριών και Ποδιών

nail-technicianΤεχνίτης περιποίησης χεριών και ποδιών είναι ο επαγγελματίας που περιποιείται τα άκρα, και κυρίως τα νύχια. Εδώ πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός με τον «ποδολόγο» που είναι ιατρικό επάγγελμα και έχει να κάνει με αρρώστιες και προβλήματα υγείας των ποδιών.

Ο τεχνίτης περιποίησης χεριών και ποδιών είναι η γνωστή σε όλους μας ως «μανικιουρίστ». Το επάγγελμα αυτό ασχολείται κυρίως με το καλλωπισμό και όχι με την διάγνωση ή θεραπεία προβλημάτων. Ο τεχνίτης άκρων δεν έχει δικαίωμα να δώσει φάρμακα ή να κάνει επεμβατικές διαδικασίες όπως αφαίρεση κάλων ή άλλες ιατρικές θεραπείες.

Τεχνίτης περιποίησης χεριών και ποδιών γίνεσαι στο «ΙΕΚ Τεχνίτη Περιποίησης Χεριών και Ποδιών» και είναι διετούς φοίτησης. Υποχρεούσαι πρακτικής άσκησης για να πάρεις το πτυχίο σου και μόλις το πάρεις αποκτάς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Με αυτή την άδεια μπορείς να εργαστείς ως υπεύθυνος καταστήματος ή να ανοίξεις δικό σου χώρο. Αυτή η ειδικότητα είναι τόσο καινούρια που ακόμη δεν έχει αποφοιτήσει κανένας με αυτή την ειδικότητα. Θεωρητικά πρόκειται για τη καλύτερη κατάρτιση στο τομέα των άκρων και όσοι αποφοιτήσουν από αυτή θα μπορούν να ασχοληθούν και με προβλήματα άκρων ή θεραπευτικές ιδιότητες κάτι που όμως νομικά δεν διευκρινίζεται ούτε αναφέρεται πουθενά.

Τεχνίτης περιποίησης άκρων όμως, γίνεσαι και από τα κέντρα δια βίου μάθησης. Μπορείς να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα 600 ωρών (περίπου 6 μήνες) και με 24 μήνες προϋπηρεσία, μπορείς να πάρεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Εδώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα, που λέγεται 24 μήνες εργασία. Καλείσαι να βρεις εργασία χωρίς να έχεις καμία προϋπηρεσία χωρίς να έχεις καμία πρακτική άσκηση και μάλιστα για 24 μήνες με μοναδικό εφόδιο το σεμινάριο 600 ωρών!

Επίσης, σύμφωνα με το νέο νόμο του Μαΐου του 2016, μπορείς να βγάλεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αν είχες σπουδάσει σε ΣΕΚ ή αν μέχρι την 31/12/2017 είχες προϋπηρεσία 3 ετών. Αναλυτικότερα όμως στο άρθρο για τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, καθώς εδώ αναλύουμε τις επιλογές που έχει κάποιος που θα σπουδάσει ΣΗΜΕΡΑ.

Κομμωτής

_6BVDFHLK6d6oLLNaUmLpkSv3esΚομμωτής όπως είναι γνωστό, είναι ο τεχνίτης περιποίησης κόμης (μαλλιά). Έχει το δικαίωμα να κάνει όλες τις εργασίες κομμωτικής όπως κόψιμο, βαφή, χτένισμα κλπ. Πλέον έχουν καταργηθεί οι κατηγορίες όπως ήταν Κουρέας Α ή Β, Κομμωτής Α ή Β κλπ και υπάρχει μόνο ο κομμωτής.

Για να βγάλεις άδεια ασκήσεως εργασίας κομμωτή πρέπει να τελειώσεις «ΙΕΚ Κομμωτικής» που είναι διετούς φοίτησης. Μόλις τελειώσεις και κάνεις την 6μηνη υποχρεωτική πρακτική,  παίρνεις το πτυχίο σου. Με τη πιστοποίηση (το πως και πότε δεν έχει οριστεί ακόμη) παίρνεις αμέσως την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με την οποία μπορείς να εργαστείς ως υπεύθυνος κομμωτηρίου ή να ανοίξεις δικό σου.

Με το νόμο του Μαίου 2016, κατάλαβαν το λάθος που έγινε και την αδικία σε βάρος των σπουδαστών όλων των υπολοίπων σχολών (ΤΕΕ, ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΣΕΚ) και πλέον ο απόφοιτος τέτοιων σχολών μπορεί με προϋπηρεσία από 6 μήνες μέχρι 1 χρόνο να βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αν και το αναλύουμε στο ειδικό άρθρο για τις άδειες, εδώ πρέπει να αναφέρουμε τις επιλογές που έχει κάποιος για να σπουδάσει. Έτσι, κομμωτής μπορείς επιπλέον από τα ΙΕΚ να γίνεις και στις ακόλουθες σχολές:

ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια) και ΕΠΑΣ (Επαγγελματικές Σχολές) οι οποίες συγχωνεύτηκαν ή αντικατέστησαν τα ΤΕΕ (Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια) και τα ΣΕΚ (Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης). Με λίγα λόγια, εάν είσαι στο γυμνάσιο μπορείς να επιλέξεις να σπουδάσεις σε Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) ή εάν έχεις τελειώσει το Γενικό Λύκειο να πας στις Επαγγελματικές σχολές. Εκεί μπορείς να σπουδάσεις την τέχνη του κομμωτή και με 6 ή 9 μήνες προϋπηρεσία να βγάλεις και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Διαβάστε επίσης:

Comments