Συσκευές Αποστείρωσης: Κλίβανος, UV ή Χαλαζία;

Ένα από τα συχνά προβλήματα όσων μπαίνουν σε χώρους ομορφιάς είναι οι συσκευές αποστείρωσης. Να πάρω κλίβανο θερμότητας ή αποστειρωτή UV; Τι διαφορές έχουν και τι να προτιμήσω; Ας δούμε αναλυτικά τι είναι και τι κάνει η κάθε συσκευή.

Ποιες συσκευές κάνουν απολύμανση και ποιες αποστείρωση;

Όλες οι συσκευές που μπορούν να φτάσουν τα εργαλεία μας σε υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 100-150 βαθμών κελσίου), προσφέρουν αποστειρωτική δράση ενώ οι υπόλοιπες απολυμαντική. Άνω των 150 βαθμών σκοτώνονται όλα τα είδη μυκήτων αλλά και τα σπόρια τους, που είναι η πιο «επικίνδυνη» και συχνή ασθένεια που αντιμετωπίζονται στα καταστήματα ομορφιάς.

Κλίβανοι VS Αποστειρωτές

Η εμπορική ονομασία των προϊόντων δεν έχει να κάνει πάντα με το αποτέλεσμά τους. Κλίβανος λέγεται οποιαδήποτε συσκευή κλειστού τύπου που προορίζεται για τη χρήση θερμότητας. Λόγω όμως του κλειστού τύπου, αρκετές συσκευές λέγονται κλίβανοι χωρίς να προορίζονται για θερμότητα όπως οι κλίβανοι UV. Αντίστοιχα αρκετές συσκευές λέγονται «αποστειρωτές» χωρίς να κάνουν αποστείρωση αλλά απολύμανση, καθώς δεν θα ακουγόταν και πολύ όμορφα η ονομασία «Απολυμαντήρας». Στο άρθρο χρησιμοποιούμε τις εμπορικές ονομασίες τους για να μπορούμε να περιγράψουμε τη συσκευή αναλύοντας τη χρήση της και το αποτέλεσμά της στη συνέχεια.

Κλίβανος UV ή Αποστειρωτής UV

Πρόκειται για συσκευή κλειστού τύπου που έχει υπεριώδη ακτινοβολία, τη γνωστή σε όλους UV. Η συγκεκριμένη ακτινοβολία δεν είναι ακριβώς του ίδιου φάσματος όπως στις λάμπες πολυμερισμού και για αυτό αν έχετε δοκιμάσει να πολυμερίσετε βερνίκι σε κλίβανο θα αποτύχατε. Η συσκευή αποστείρωσης διαθέτει UVGI ακτινοβολία που είναι μέρος του UVC φάσματος και προσφέρει απολυμαντική δράση και όχι αποστείρωση.

Με την υπεριώδη ακτινοβολία σκοτώνονται ή απενεργοποιούνται οι μικροοργανισμοί, καταστρέφοντας τα βιομόριά τους (νουκλεϊκά οξέα) και διαταράσσουν το DNA τους, αφήνοντάς τα ανενεργά και ανίκανα να αναπαραχθούν.

Σε αυτές τις συσκευές, τοποθετούμε εργαλεία που πρέπει να απολυμανθούν, όπως για παράδειγμα λίμες, χτένες, ψαλίδια κομμωτικής, μπάφερ, διαχωριστικά δακτύλων, ξύλινες σπάτουλες κλπ.

Εννοείται φυσικά ότι δεν τοποθετούμε εργαλεία που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσματικές ασθένειες όπως μύκητες ή αίμα. Σε τέτοια περίπτωση τα εργαλεία πρέπει να αποστειρώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες ή να πετιούνται.

Τα εργαλεία που θα τοποθετήσουμε μέσα δεν πρέπει να είναι το ένα επάνω στο άλλο, αλλά να υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ τους ώστε να ιονίζεται ο αέρας και να έρχονται σε επαφή με τις ακτινοβολίες. Ορισμένα εργαλεία μπορεί να χρειάζεται να τα αναποδογυρίσετε. Η δράση της υπεριώδης ακτινοβολίας είναι σχετική με το χρόνο. Ικανοποιητική απολύμανση επιτυγχάνεται μετά από τουλάχιστον 15-30 λεπτά παραμονής, ενώ όσο περισσότερο είναι μέσα τα εργαλεία τόσο καλύτερη είναι και η απολύμανση που επιτυγχάνουμε.

Κλίβανος Θερμότητας ή Ξηρής Θερμότητας

Είναι συσκευή κλειστού τύπου που παράγει υψηλή θερμοκρασία, άνω των 150 βαθμών κελσίου (συνήθως 150-200). Τοποθετούμε μέσα μόνο μεταλλικά εργαλεία, ή εργαλεία που αντέχουν σε υψηλή θερμοκρασία όπως κεραμικά φρεζάκια ή γυάλινα πυρίμαχα υλικά.

Προσφέρει αποστείρωση των εργαλείων, αφού λόγω της υψηλής θερμοκρασίας σκοτώνει όλων των ειδών τους μύκητες, βακτήρια και μικροοργανισμούς, μαζί με τα σπόρια τους.

Αφού τοποθετήσουμε μέσα τα εργαλεία στεγνά, ανοίγουμε τη συσκευή και την αφήνουμε να πιάσει υψηλή θερμοκρασία. Ανάλογα με τη συσκευή και το μέγεθός της, μπορεί να χρειάζεται από 1 έως 10 λεπτά προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη θερμοκρασία.

Αφήνουμε τα εργαλεία για επιπλέον 10-15 λεπτά προκειμένου να αποστειρωθούν, αφού έχει πιάσει τη μέγιστη θερμοκρασία. Κλείνουμε τη συσκευή και αφαιρούμε τα εργαλεία.

Κατά τη λειτουργία της συσκευής δεν πρέπει να την ανοίγουμε για να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε εργαλεία, καθώς πέφτει άμεσα η θερμοκρασία του θαλάμου. Τα εργαλεία δε χρειάζονται πολύωρη παραμονή στο θάλαμο, καθώς όχι μόνο δεν προσφέρει κάτι αλλά μπορεί να καταστρέψει τη συσκευή, να καταναλώνουμε πολύ ρεύμα άδικα, αλλά και να μαυρίσουν ή να αλλοιωθούν τα εργαλεία μας. Η λογική «τα αφήνω περισσότερο για σιγουριά» δεν είναι σωστή και μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Αποστειρωτής Χαλαζία

Πρόκειται για ανοιχτού τύπου συσκευή που τοποθετούνται μικρά εργαλεία. Η συσκευή προσφέρει αποστείρωση, αφού μεταδίδει άνω των 150 βαθμών κελσίου στα εργαλεία. Η θερμότητα παράγεται στα τοιχώματα του δοχείου και μεταδίδεται στα εργαλεία μέσω των κρυστάλλων χαλαζία. Είναι ιδανική για μεταλλικά εργαλεία όπως πενσάκια, pusher,  φρεζάκια τροχών και άλλα μικρά εργαλεία.

Θα πρέπει πάντα να τοποθετούνται στεγνά τα εργαλεία και θα πρέπει να παραμείνουν βυθισμένα για 10-15 λεπτά. Καλό είναι να τοποθετούνται με την επαφή τους μέσα στους κρυστάλλους. Δηλαδή το πενσάκι θα πρέπει να τοποθετείται ανάποδα, ώστε η μύτη του να ακουμπάει στους κρυστάλλους και όχι να είναι εκτεθειμένο στον αέρα.

Αποστειρωτής Υπερήχων

Η αποστείρωση ή πιο σωστά ο καθαρισμός με υπέρηχους είναι μία διαδικασία που γίνεται συνήθως στα ευγενή μέταλλα, σε εργαλεία, νομίσματα, και άλλα είδη που αντέχουν στο νερό ή το ειδικό απολυμαντικό χημικό διάλυμα που θα τοποθετήσουμε στη συσκευή.

Η συσκευή λειτουργεί παράγοντας υπέρηχους (20-400 kHZ) και με τη βοήθεια του υγρού (νερό ή άλλο διάλυμα) δημιουργείται το φαινόμενο της σπηλαίωσης (cavitation) όπου μικροσκοπικές φυσαλίδες διαπερνά μικροσκοπικά σημεία και απομακρύνουν πλήρως ίχνη μόλυνσης και άλλες οργανικές ή ανόργανες ύλες που έχουν προσκολληθεί στα εργαλεία.

Οι μολυσματικές ουσίες που μπορούν να απομακρυνθούν με τη μέθοδο της σπηλαίωσης είναι σκόνη, βρωμιά, λάδια, χρωστικές, σκουριά, λίπος, μύκητες, βακτήρια, βιολογικά ή οργανικά υπολείμματα όπως χώμα, αίμα, αποτυπώματα κλπ.

Γεμίζουμε με νερό τη συσκευή και τοποθετούμε τα αντικείμενα που θέλουμε να καθαρίσουμε στο δοχείο σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Εάν θέλουμε προσθέτουμε κάποιο ειδικό χημικό διάλυμα. Η συσκευή παράγει υπερήχους και καθαρίζει ή απολυμαίνει τα εργαλεία μας. Αφήστε τα εργαλεία αρχικά για 10-20 λεπτά και ανάλογα με το αποτέλεσμα επαναλάβετε εάν κρίνετε απαραίτητο. Η όψη των εργαλείων καθορίζει εάν έχουν καθαριστεί επαρκώς ή όχι.

Η συσκευή υπερήχων είναι ιδανική για το βαθύ καθαρισμό εργαλείων, την απομάκρυνση σημαδιών όπως μικρές βρωμιές, υπολείμματα, σκουριά κλπ. Είναι μία ιδανική προσθήκη στη διαδικασία απολύμανσης και αποστείρωσης εργαλείων προκειμένου να καθαρίζουν τα εργαλεία σε βάθος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί ως μοναδικό μέσο αποστείρωσης αφού δεν σκοτώνει τα σπόρια και όλα τα είδη μύκητα.

Αποτέλεσμα ανά συσκευή.

Είδος Αποτέλεσμα
Αποστειρωτής Χαλαζία Αποστείρωση
Κλίβανος Ξηρής Θερμότητας Αποστείρωση
Αποστειρωτής ή Κλίβανος UV Μέτρια προς υψηλή απολύμανση
Υγρά Χημικά (που εμποτίζουμε το προϊόν) Χαμηλή έως υψηλή απολύμανση, ανάλογα το προϊόν.
Χημικά με χρήση νερού – πλύσιμο Καθαρισμό ή μέτρια απολύμανση
Βρασμός Υψηλή απολύμανση
Αποστειρωτής Υπερήχων με νερό Καλός καθαρισμός και μέτρια απολύμανση
Αποστειρωτής Υπερήχων με υγρό χημικό Καλός καθαρισμός και υψηλή απολύμανση

Τι να αγοράσω τελικά;

Αυτό εξαρτάται από τη χρήση που κάνεις, αν και κάθε συσκευή έχει τη δική της χρήση και δεν υποκαθιστά ή μία την άλλη.

Αν για παράδειγμα είσαι τεχνίτρια άκρων, τότε σίγουρα θέλεις ένα κλίβανο θερμότητας ή ένα αποστειρωτή χαλαζία για τα μεταλλικά εργαλεία και ένα UV για τα υπόλοιπα. Αν δε θέλεις να αγοράσεις δύο, μπορείς για τα υπόλοιπα εργαλεία να χρησιμοποιήσεις χημικά σκευάσματα για απολύμανση ή να πετάς τα πορώδη προϊόντα όπως λίμες και μπάφερ.

Εάν είσαι κατάστημα manicure – pedicure ή χώρος αισθητικής, τότε σίγουρα χρειάζεσαι ένα αποστειρωτή χαλαζία για τα μικρά εργαλεία (pusher / πενσάκια), ένα κλίβανο UV για τα υπόλοιπα (μπάφερ – λίμες), κλίβανο ξηρής θερμότητας για τα ινστιτούτα αισθητικής ή για πιο μεγάλα εργαλεία (ποδολογίας) και πιθανώς και ένα αποστειρωτή υπερήχων για το βαθύ καθαρισμό των εργαλείων.

Αν είσαι κομμωτήριο, τότε αντίστοιχα χρειάζεσαι UV για ψαλίδια χτένες κλπ και ένα ξηρής θερμότητας για τα υπόλοιπα μεταλλικά εργαλεία.

Διαβάστε επίσης εδώ, τι είναι αποστείρωση και τι απολύμανση. Ποια εργαλεία χρειάζονται αποστείρωση και πως γίνεται σωστά.

Comments

Leave a Reply