Πρακτική Άσκηση – Αυτά, που δε θα σας πει κανένας!

Τελειώνεις και πρέπει να κάνεις πρακτική; Δικαιούσαι πρακτικής; Πως θα βρεις πρακτική άσκηση και τι δικαιούσαι; Πληρώνεσαι ή πληρώνεις κατά τη πρακτική άσκηση; Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε για τη πρακτική άσκηση και δεν σας απάντησέ ποτέ κανένας με ειλικρίνεια.

Η πρακτική άσκηση, είναι το δικαίωμα που δίνεται σε κάποιον σπουδαστή να ασκήσει το επάγγελμά του σε ένα κατάστημα, χωρίς να δημιουργεί οφειλές για την επιχείρηση ούτε προς εκείνον ούτε προς το κράτος.

Όταν κάποιος εργάζεται σε ένα κατάστημα, εκτός από τα χρήματα που εισπράττει ως μισθό, πληρώνονται κάποια χρήματα στο κράτος, δηλαδή στο ΙΚΑ για την ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που τα καταστήματα δεν προσλαμβάνουν άπειρο προσωπικό, αφού ακόμη και αν συμφωνήσουν μεταξύ τους οτιδήποτε, εξακολουθούν να έχουν οφειλές και προς τον εργαζόμενο αλλά και προς το ΙΚΑ.

Κατά την πρακτική άσκηση, η επιχείρηση δεν οφείλει στο ΙΚΑ ούτε στον εργαζόμενο. Στην ουσία δεν είναι εργαζόμενος, αλλά κάνει πρακτική άσκηση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να σε δεχτεί, χωρίς να ρισκάρει.

Πληρώνομαι κατά τη πρακτική;

Κανονικά όχι. Εάν είσαι από ΙΕΚ δεν πληρώνεσαι. Εάν είσαι από ΤΕΙ, πληρώνεσαι από το κράτος. Αρκετές επιχειρήσεις όμως, όπως κάνουμε και εμείς, αμείβουμε τα άτομα που κάνουν πρακτική, ώστε να έχουν κίνητρο και να είναι αποδοτικοί. Αυτό βέβαια είναι στην ευχέρεια του εργοδότη και στη συμφωνία που θα κάνετε. Εγώ προσωπικά, το θεωρώ δίκαιο να υπάρχει μία μικρή αμοιβή, έστω σαν bonus.

Δικαιούμαι πρακτικής; Είναι υποχρεωτικό;

Η πρακτική είναι υποχρεωτική εάν σπουδάζεις ή είσαι απόφοιτος από ΙΕΚ ή ΤΕΙ, για να πάρεις το πτυχίο σου. Σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο, όπως ΚΔΒΜ ή σεμινάρια δεν δικαιούσαι πρακτική. Δεν είναι μόνο ότι δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά δεν το δικαιούσαι.

Πως θα βρω πρακτική;

Καταρχάς εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις, και για αυτό, κάθε άτομο θέλει διαφορετικό τρόπο. Εάν ψάχνεις για να κάνεις πρακτική άσκηση και είσαι απόφοιτος ΙΕΚ σε ειδικότητες σχετικές με αισθητική, manicure, ποδολογία ή σχετικό επάγγελμα, επικοινώνησε μαζί μου εδώ. Είναι πιθανό να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε κάποιο από τα καταστήματά μας. Εάν πάλι είσαι από οικονομικά, marketing, γραμματεία και σχετικά επαγγέλματα επικοινώνησε μαζί μου, καθώς υπάρχουν αρκετές συνεργαζόμενες εταιρείες. Σε κάθε άλλη περίπτωση εάν θέλεις εξατομικευμένες συμβουλές, είμαι στη διάθεσή σου στέλνοντάς μου προσωπικό μήνυμα στο Facebook εδώ.

Πληρώνω για τη πρακτική;

Κανονικά όχι, αλλά ορισμένα ιδιωτικά ΙΕΚ ζητάνε χρήματα για το ΙΚΑ ή για να σου βρουν πρακτική άσκηση. Εάν σου βρουν πρακτική μέσω του γραφείου ευρέσεως εργασίας, μπορεί να είναι μία πρόσθετη υπηρεσία που έχει κάποιο τίμημα και δεν είναι παράλογο. Εάν βρεις μόνη σου τη πρακτική άσκηση, δεν δικαιούνται να σου ζητήσουν χρήματα.

Επίσης μπορεί να σου ζητήσουν χρήματα για τα ένσημα. Αυτά είναι περίπου 10 ευρώ το μήνα και κανονικά την υποχρέωση καταβολής τους την είχε η επιχείρηση. Επειδή γινόταν ένα μπάχαλο και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έβαζαν τα ένσημα, μετέθεσαν την υποχρέωση στο ΙΕΚ. Δεν όρισαν όμως το ποιος πρέπει να τα πληρώνει. Κανονικά, την υποχρέωση την έχει το ΙΕΚ άρα και αυτό πρέπει να τα πληρώνει. Ετσι, ορισμένα ΙΕΚ ζητάνε χρήματα και άλλα όχι. Επί της ουσίας είναι μία συμφωνία μεταξύ του ΙΕΚ και του σπουδαστή.

Στα ΤΕΙ δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση από το σπουδαστή αφού είναι δημόσια ούτως ή άλλως.

Μπορώ να διακόψω ή να αλλάξω τη πρακτική μου;

Μπορείς για σοβαρό λόγο. Γενικά καλό είναι να μην διακόψεις τη πρακτική σου και να επιλέξεις μία επιχείρηση που θα μάθεις μέσα από το χώρο που βρίσκεσαι. Αν πάλι δεν είσαι ευχαριστημένη, μπορείς να αλλάξεις χώρο πρακτικής αρκεί να μεταβείς απευθείας από το ένα στο άλλο.

Δικαιούμαι άδεια; Πόσες ώρες και μέρες είναι;

Κανονικά είναι πενθήμερο, 6 ώρες για 8 μήνες ή 8 ώρες για 6 μήνες. Δικαιούσαι να λείψεις κάποιες μέρες ως άδεια, ενώ σε περίπτωση ασθένειας θα πρέπει να είναι δικαιολογημένη. Στην ουσία πρέπει να συμπληρωθούν οι απαραίτητες ώρες της πρακτικής.

Αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι δεν πληρώνεσαι από την επιχείρηση. Εάν έχεις άλλη συμφωνία, τότε καλό είναι να γίνονται όλα σύμφωνα με αυτά που συμφωνήσατε ή να γίνονται ακριβώς σύμφωνα με το νόμο. Οχι ότι μας βολεύει κάθε φορά, καθώς θα έχετε την ίδια αντιμετώπιση και από την επιχείρηση.

Χρειάζομαι πρακτική άσκηση για να πάρω την άδεια για νύχια, αλλά είμαι από ΚΔΒΜ. Τι κάνω;

Δυστυχώς, για εσάς δεν έχει προνοήσει τίποτα το κράτος. Είναι άδικο, αλλά είναι η αλήθεια. Ο απόφοιτος ενός ΚΔΒΜ δεν δικαιούται πρακτική. Για να πάρεις την άδεια θέλεις 24 μήνες προϋπηρεσία. Αυτό δε σημαίνει πρακτική άσκηση, αλλά κανονική εργασία με όλες τις νόμιμες καταβολές στο ΙΚΑ. Θα πρέπει να ψάξετε για κανονική εργασία και όχι για πρακτική άσκηση.

Έχω ασφάλεια όσο κάνω τη πρακτική μου;

Τα 10 ευρώ το μήνα της ασφάλειας, καλύπτουν το εργατικό ατύχημα. Είναι ένα μικρό ποσό που καλύπτει βασικά πράγματα, αλλά δεν θεωρείται κανονική εργασία, ούτε έχεις πλήρη ασφάλεια.

Προσμετρείται η πρακτική για την άδεια;

Εάν απαιτείται προϋπηρεσία για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, το διάστημα της πρακτικής προσμετρείται ως προϋπηρεσία.

Εάν συμφωνήσω να μην πληρώνομαι, δεν μπορώ να κάνω πρακτική;

Ακόμη και να συμφωνήσεις με την επιχείρηση να μην σε πληρώνει, προκειμένου να κάνεις τη πρακτική σου, αυτό εκτός από παράνομο είναι και επικίνδυνο για την επιχείρηση. Αρχικά η επιχείρηση πρέπει να πληρώνει ένσημα στο ΙΚΑ για όσο είσαι μέσα στο χώρο της. Αυτό σημαίνει περίπου 100-200 ευρώ το μήνα, ενώ θα πρέπει να υπογράφεις ότι έλαβες 500 ευρώ το μήνα που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό.

Επιπλέον, η επιχείρηση πρέπει να πληρώνει το φόρο μισθωτών (ΦΜΥ), ενώ τα χρήματα αυτά, ακόμη και αν δεν τα πήρες ποτέ, θεωρούνται εισόδημα που φορολογείται.

Να κάνω 6 μήνες ή 8 μήνες;

Η γνώμη μου, όπως θα διαβάσεις και παρακάτω είναι να απομυζήσεις όσα περισσότερα μπορείς από τη πρακτική σου. Όσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερο. Δεν είναι χαμένος χρόνος, αντιθέτως. Είναι ο πιο παραγωγικός χρόνος που θα σε κάνει επαγγελματία. Οσα δεν έμαθες 2 χρόνια στη σχολή θα τα μάθεις σε 6 μήνες; Εκμεταλλέψου τη πρακτική στο έπακρο, γιατί μετά, τα λάθη δε συγχωρούνται.

Τι με συμβουλεύεις για τη πρακτική μου άσκηση;

Κατ’ αρχάς η πρακτική άσκηση για εμένα είναι ο βασικότερος λόγος να πας σε ΙΕΚ, επειδή σου δίνει το δικαίωμα για πρακτική. Θα πρέπει να προσπαθήσεις να απομυζήσεις όσα περισσότερα μπορείς, καθώς μετά από αυτό θα είσαι στην αγορά εργασίας και θα πρέπει να αποδείξεις την αξία σου.

Στη πρακτική άσκηση, μία επιχείρηση σε παίρνει επειδή είσαι «φθηνή». Μετά, θα πρέπει να σε πάρει επειδή είσαι «καλή» και «αποδοτική». Για αυτό θα πρέπει να αποδείξεις την αξία σου μέσα στη πρακτική άσκηση και ταυτόχρονα να αποκομίσεις όση περισσότερη εμπειρία μπορείς.

Να προτιμήσεις μία επιχείρηση που σε βλέπει ως συνεργάτη και επαγγελματία και έχει απαιτήσεις από εσένα. Οι απαιτήσεις βέβαια, έρχονται και με κάποια, δίκαιη αμοιβή. Έτσι θα μπορέσεις να γίνεις παραγωγική αλλά και να μη νιώθεις ότι ο κόπος σου δεν αμείβεται. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι ότι η «αμοιβή σου» είναι οι γνώσεις και η εμπειρία που αποκομίζεις. Η εμπειρία είναι θησαυρός.

Όποια άλλη απορία έχεις, είμαι στη διάθεσή σου, ενώ εάν θέλεις να κάνεις τη πρακτική σου κοντά μας, στείλε μου μήνυμα μέσω FB. Καλή σταδιοδρομία!

Comments

Leave a Reply