Πραγματικά, μόνο για επαγγελματίες τα είδη κομμωτικής; Σωστή επεξήγηση! [update: 20/11/21]

Σήμερα έχουν κατακλίσει τις ειδήσεις άρθρα που λένε «τέλος οι κομμώτριες κατ’ οίκον» και «μπλόκο στη κομμωτική στα σπίτια». Η αλήθεια πάντα διαφέρει από όσα λένε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για αυτό, ας δούμε εδώ, τι πραγματικά ισχύει.

Ενημέρωση 20/11/21:

Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ 5401 της 20-11-21, αλλάζει η απαγόρευση, και ισχύει μόνο για περισσότερα από 2 είδη ανά κωδικό. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει με απόδειξη λιανικής 3 βαφές ιδίου χρώματος (αφού είναι άλλος κωδικός ανά χρώμα). Μπορεί βέβαια, να βγει από το super market ή το ειδικό κατάστημα πώλησης επαγγελματικών ειδών, να μπει ξανά και να αγοράσει άλλες 2 κόκκινες βαφές (!!).

Η απαγόρευση αυτή, ισχύει από 22/11/21 μέχρι 6/12/21 και μόνο για καλλυντικά κομμωτικής που χαρακτηρίζονται για επαγγελματική χρήση.

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα καλλυντικά, ορίζει ως καλλυντικά για επαγγελματική χρήση μόνο αυτά που περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες. Αυτά, οφείλουν να αναγράφουν ότι «προορίζονται μόνο για επαγγελματική χρήση», αλλά δεν περιορίζει την κυκλοφορία τους στο εμπόριο. Αφήνει αυτή τη δυνατότητα όμως στην Εθνική νομοθεσία.

Η χώρα μας λοιπόν, αποφάσισε να βάλει μέσα στους περιορισμούς για το κορονοϊό μία προσωρινή απαγόρευση. Όπως ακριβώς αναφέρει στο ΦΕΚ 5277 της 12/11/21:

«Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.»

Ας δούμε τώρα, τα πιο βασικά στοιχεία:

  1. Η απαγόρευση αυτή, ισχύει από το ξημέρωμα της 13/11/21, μέχρι το ξημέρωμα της 22/11/21. Αρα, μιλάμε για απαγόρευση μίας εβδομάδας. Μπορεί βέβαια να πάρει παράταση όπως τα μέτρα των καταστημάτων, αλλά σίγουρα δεν ισχύει μόνιμα.
  2. Αφορά μόνο τα καλλυντικά που περιέχουν ουσίες που προορίζονται για επαγγελματική χρήση. Αρα, ψαλίδια, χτένες, μπέρτες, πιστολάκια, ισιωτικές και όλος ο εξοπλισμός κομμωτικής, δεν απαγορεύεται. Απαγορεύονται κάποιες βαφές και θεραπείες στην ουσία. Όσες έχουν αυτά τα χημικά. Οι υπόλοιπες επιτρέπονται κανονικά. Με λίγα λόγια, θα μείνει στο κόσμο ότι τα κομμωτήρια έχουν «επικίνδυνα χημικά» και η κομμώτρια στο σπίτι χρησιμοποιεί μη-επικίνδυνες βαφές! (φυτικές; Βιολογικές; Όπως θέλετε πείτε τις)
  3. «Επαγγελματική Ταυτότητα» δεν υφίσταται, ούτε ορίζεται, ούτε έχει προϋποθέσεις. Η επαγγελματική ταυτότητα είναι μία προσπάθεια των σωματείων κομμωτών, που εκδίδουν ταυτότητα στα μέλη μετά από συνδρομή μαζί με τις προϋποθέσεις. Επειδή δεν είναι υποχρεωτικό όμως να είσαι μέλος σε κάποιο σωματείο, για αυτό αναφέρουν ότι απαιτείται η «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος».
  4. Η πώληση αυτών των καλλυντικών, για όσο ισχύει αυτή η απαγόρευση, θα γίνεται αποκλειστικά με επίδειξη της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή (ή ταυτότητας σωματείου) αλλά ΚΑΙ με έκδοση τιμολογίου στο αντίστοιχο ΑΦΜ. Άρα, ένα κατάστημα που δεν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν μπορεί να αγοράσει, αλλά ούτε ένας κάτοχος άδειας χωρίς επαγγελματικό ΑΦΜ.
  5. Αυτό ισχύει μόνο για τα προϊόντα κομμωτικής. Δεν ισχύει για τα προϊόντα ονυχοπλαστικής όπως ημιμόνιμα, βερνίκια κλπ.
  6. Στα φαρμακεία, επειδή είναι σε άλλο πεδίο της ΚΥΑ, λογικά δεν ισχύει η απαγόρευση. Ίσως θεωρούν ότι ανήκει στο “λιανεμπόριο”, όμως το φαρμακείο έχει ειδική μεταχείριση, διαφορετικά θα ίσχυαν οι ίδιοι περιορισμοί, όπως είσοδο με πιστοποιητικό νόσησης. Άρα, εκεί επιτρέπεται η πώληση επαγγελματικών καλλυντικών κομμωτικής (!).

Σκέψεις…

Τι θα συμβεί;

Στη καλύτερη περίπτωση οι κομμώτριες στα σπίτια θα προωθούν τις φυτικές και βιολογικές και καλά βαφές, που δεν έχουν επικίνδυνα χημικά. Πιθανώς να επικρατήσει πως το κομμωτήριο έχει επικίνδυνα χημικά και να γίνει ένας εκφοβισμός στο καταναλωτικό κοινό.

Εάν η απαγόρευση μπει σε κάποιο άλλο νόμο και γίνει μόνιμη, θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα καλλυντικά. Τόσο σε καλλυντικά αισθητικής όσο και ονυχοπλαστικής. Σε αυτή τη περίπτωση τα προβλήματα θα είναι τεράστια.

  1. Δεν θα μπορούν να προμηθεύονται οι σχολές αν δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (!!). Αυτή τη βδομάδα, απαγορεύεται να αγοράζουν βαφές οι σχολές, για παράδειγμα.
  2. Δε θα μπορούν να προμηθεύονται οι σπουδαστές. Αυτή τη βδομάδα για παράδειγμα ένας σπουδαστής δε μπορεί να αγοράσει βαφή μαλλιών (!). Πρακτική από την επόμενη εβδομάδα.
  3. Δεν θα μπορούν να προμηθεύονται ημιμόνιμα τα κομμωτήρια αν δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη χεριών και ποδιών.
  4. Δε θα μπορούν να προμηθεύονται ορισμένα ισχυρά καλλυντικά προσώπου ή σώματος, όσοι δεν έχουν ινστιτούτο αισθητικής και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
  5. Οι τεχνίτριες, κομμώτριες και αισθητικοί που δεν έχουν επαγγελματικό ΑΦΜ αλλά και οι ιδιώτες, θα παραγγέλνουν προϊόντα από διάφορα κινέζικα site, όπως ήδη συμβαίνει. Σε αυτή τη περίπτωση θα κυκλοφορήσουν περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα, παρά λιγότερα, κάτι που είναι αντίθετο με το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίλογος

Σίγουρα ο χώρος της ομορφιάς χρειάζεται γενική αναδιάρθρωση. Θα πρέπει όμως να μπουν σωστές βάσεις και να γίνει μελετημένα και όχι με σπασμωδικές κινήσεις για να ευχαριστήσουμε κάποιους. Θα πρέπει πρώτα να δοθούν άδειες ασκήσεως επαγγέλματος. Να οριοθετηθεί κάθε επάγγελμα ομορφιάς σωστά και αντικειμενικά. Να γίνει σωστά η εκπαιδευτική διαδικασία για κάθε επάγγελμα και να δημιουργηθούν επαγγελματικά πλαίσια από πραγματικούς επαγγελματίες. Να επιτραπεί η νόμιμη λειτουργία των ελεύθερων επαγγελματιών στο χώρο και όχι να βρίσκονται κάτω από ένα ασαφές νομικό καθεστώς που απαιτεί την ύπαρξη καταστήματος για επισκέψεις κατ’ οίκον. Αφού γίνουν όλα σωστά, τότε να ξεκινήσουμε με τις απαγορεύσεις. Στην Ελλάδα όμως, τα πάμε λίγο ανάποδα.

Comments

Leave a Reply