Γιατί τα ΣΑΕΚ Καταστρέφουν το Επάγγελμα του Τεχνίτη Άκρων και Υποβαθμίζουν την Εκπαίδευση

Τα τελευταία χρόνια, το επάγγελμα του τεχνίτη άκρων έχει αποκτήσει σημαντική αναγνώριση και ζήτηση. Ωστόσο, οι πρόσφατες αλλαγές στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ – πρώην ΙΕΚ)  απειλούν να καταστρέψουν αυτό το επάγγελμα και να υποβαθμίσουν σοβαρά την εκπαίδευση στον τομέα. Οι νέοι κανονισμοί όχι μόνο επιτρέπουν σε ανειδίκευτους επαγγελματίες από άλλους κλάδους, όπως οι αισθητικοί, να διδάσκουν το επάγγελμα του τεχνίτη άκρων, αλλά ταυτόχρονα απορρίπτουν εντελώς την εμπειρικότητα, το πιο σημαντικό εφόδιο σε ένα τεχνικό επάγγελμα.

Είναι πραγματικά ακατανόητο πώς κάποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι ένα άτομο που έχει μόλις τελειώσει ΙΕΚ γνωρίζει το επάγγελμα καλύτερα από κάποιον που το ασκεί για δέκα χρόνια. Η εμπειρία είναι κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με απλά βιβλία και θεωρητική γνώση. Στα τεχνικά επαγγέλματα, όπως αυτό του τεχνίτη άκρων, η πρακτική εμπειρία είναι το κλειδί για την κατανόηση και την εκτέλεση των εργασιών με υψηλή ποιότητα.

Με τις αλλαγές που προωθούνται στα ΣΑΕΚ, η εμπειρία όχι μόνο δεν προσμετράται ως ισάξια της εκπαίδευσης, αλλά απορρίπτεται εντελώς. Αυτό σημαίνει ότι τεχνίτες άκρων, κομμωτές και άλλοι επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία όχι μόνο υποτιμούνται, αλλά απορρίπτονται ευθαρσώς από το σύστημα. Αντί να εκτιμηθεί η πολυετής εμπειρία ενός επαγγελματία, το σύστημα τους απορρίπτει και προωθεί άτομα που απλώς έχουν ολοκληρώσει μια εκπαίδευση, χωρίς να έχουν την παραμικρή εμπειρία στο πεδίο..

Ακόμη πιο προβληματικό και προσβλητικό, είναι το γεγονός ότι οι τεχνίτες άκρων με πολυετή εμπειρία αποκλείονται, για να αντικατασταθούν από αισθητικούς, οι οποίοι δεν έχουν καν το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα του τεχνίτη άκρων. Αυτό όχι μόνο υποτιμά το επάγγελμα, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρονται στους πελάτες, αφού οι καθηγητές δεν έχουν καμία απολύτως γνώση για το αντικείμενο που θα διδάξουν.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην πλήρη απαξίωση των ΙΕΚ/ΣΑΕΚ της ειδικότητας μας και στη μετατροπή τους σε εμπορικές επιχειρήσεις πτυχίων, αντί για πραγματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι σπουδαστές που θα αποφοιτήσουν από αυτά τα ιδρύματα δεν θα έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις που απαιτεί η αγορά, και το επάγγελμα του τεχνίτη άκρων, αντί να ενισχυθεί, θα καταστραφεί.

Ήδη το Σωματείο Ελλήνων Καταστηματαρχών Περιποίησης Άκρων (ΣΕΚΠΑ), καθώς και άλλα σωματεία, έχουν στείλει επιστολές διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας την άμεση διόρθωση αυτής της αδικίας. Η εμπειρικότητα είναι ζωτικής σημασίας για τα τεχνικά επαγγέλματα, και πρέπει να αναγνωριστεί τουλάχιστον ως ισότιμη με την τυπική εκπαίδευση, αν όχι σημαντικότερη.

Σαν επαγγελματίας στον χώρο, πιστεύω ότι είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε την αξία της εμπειρίας και την ποιότητα της εκπαίδευσης στον τομέα μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το επάγγελμά μας να υποβαθμιστεί και να καταλήξει σε ένα απλό εμπόρευμα πτυχίων, χωρίς ουσιαστική αξία. Η εμπειρία και η γνώση είναι τα θεμέλια της επιτυχίας σε κάθε τεχνικό επάγγελμα, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα χαθεί.

Δε θα ήθελα να δω την ήδη υποβαθμισμένη εκπαίδευση των ΙΕΚ να υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο, καταλήγοντας σε ένα άχρηστο εμπόρευμα πτυχίου με νέο τίτλο, που θα παράγει επαγγελματίες με επικίνδυνες μαθησιακές ελλείψεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι συμμετείχαν στην απαράδεκτη εκπόνηση των οδηγών σπουδών, που υλοποιήθηκαν στα κρυφά, χωρίς καμία διαβούλευση των επαγγελματιών και των σωματείων μας. Είναι κρίμα για τους νέους που θέλουν να σπουδάσουν σε αυτή τη χώρα να τους αντιμετωπίζουμε σαν πειραματόζωα ενός κατεστραμμένου συστήματος.

Δείτε εδώ τους νέους οδηγούς σπουδών για ΄όλα τα επαγγέλματα.

Άρθρο του συναδέλφου Σάκη Σγουρού στο Hairdressing News για τα αντίστοιχα προβλήματα από τη μεριά των Κομμωτών.

Comments

Leave a Reply