Γιατί δεν ζητάμε «πτυχίο» για τη πώληση επαγγελματικών προϊόντων

proΑνά καιρούς με ρωτάνε γιατί δεν «προστατεύουμε τους επαγγελματίες» ή ακούω ότι «φταίνε οι εταιρείες που πουλάνε παντού ημιμόνιμα». Αρκετοί «επαγγελματίες» κατηγορούν τις εταιρείες που πουλάνε προϊόντα ή που τα βερνίκια έχουν φτάσει στα super market. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τι ισχύει γιατί σε αυτή την αγορά ο καθένας λέει ότι του έρθει και πολύ χειρότερα, κάνει ότι του έρθει!

Είναι Παράνομο

Αρχικά, το να ζητάει μία εταιρεία «πτυχίο» είναι παράνομο, αφού πρόκειται για προσωπικά δεδομένα που δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία. Ο καταναλωτής δεν έχει καμία υποχρέωση να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία, εκτός από αυτά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Φορολογικά στοιχεία, στοιχεία ταυτοποίησης ή παράδοσης.

Κυρίως όμως, είναι παράνομη η άρνηση πώλησης. Ιδιαίτερα όταν κάποιος πουλάει μόνο «με πτυχίο» είναι πολλαπλά παράνομο αφού εμπίπτει σε τουλάχιστον 3 διαφορετικούς νόμους, με τουλάχιστον 3 διαφορετικές παρανομίες. Δεν θα επεκταθώ ιδιαίτερα στο παράνομο της πράξης, αφού τα περισσότερα που γίνονται στην αγορά αυτή είναι παράνομα. Εάν θέλετε να το ψάξετε, δείτε τους παρακάτω νόμους.

  • Νόμος 3959 ΦΕΚ 93/Α/ 20.4.2011 (περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού)
  • Νόμος 3304 ΦΕΚ 16/Α/27.1.2005 (περί της ίσης μεταχείρισης και διακρίσεων)
  • Νόμος 2251/1994 με τροποποιήσεις. Περί αθέμιτων πρακτικών, άρνησης πώλησης, τακτικές παραπλάνησης και διάφορα ακόμη. Πλήρες κωδικοποιημένο κείμενο υπάρχει στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα σχετικά με το κατά πόσο είναι παράνομο, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (http://www.1520.gov.gr), στο συνήγορο του πολίτη και άλλες παρεμφερείς οργανώσεις.

Είναι Χαζό

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι ότι οι εταιρείες που πουλάνε «μόνο σε επαγγελματίες» ζητάνε «ένα πτυχίο». Αυτό, δεν μπορώ να το αποκαλέσω λιγότερο από χαζό -εκτός από παράνομο- και θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί.

Τα «πτυχία» που ζητάνε, είναι μη αναγνωρισμένα. Είναι ένα χαρτί που εκδίδει μία «εταιρεία», που λέει ότι η τάδε παρακολούθησε ένα «σεμινάριο». Δεν ζητάνε για παράδειγμα «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος», που θα είχε κάποια λογική και νομική υπόσταση. Ούτε ζητάνε «Επαγγελματικό ΑΦΜ» που θα χαρακτήριζε πράγματι κάποιον «επαγγελματία». Ζητάνε ένα άχρηστο χαρτί  χωρίς καμία ουσία, που μπορεί να εκτυπώσει ο καθένας από τον εκτυπωτή του. Στη πραγματικότητα είναι ένα άχρηστο χαρτί που τύπωσε κάποιος στον εκτυπωτή του. Και γιατί το λέω άχρηστο; Γιατί δεν είναι από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεν έχουν καμία βαρύτητα. Δεν έχουν καμία νομική υπόσταση.

Θα μου πείτε, είναι όλοι χαζοί; Όχι φυσικά. Απλά είναι της μόδας οι «επαγγελματίες» να προτιμούν τις εταιρείες που διαθέτουν «επαγγελματικά» προϊόντα και πουλάνε «μόνο σε επαγγελματίες». Οι εταιρείες φυσικά, θέλουν να πουλήσουν όσο περισσότερο μπορούν, άρα δέχονται οποιοδήποτε χαρτί τους καλύπτει για να πουν «μα μου έδωσε πτυχίο» αν ουδέποτε ρωτηθούν από κάποιον άλλο πελάτη, συνεργάτη ή προμηθευτή. Επιπλέον, δημιουργούν μία τεχνητή έλλειψη προϊόντος προκειμένου να αυξάνουν τη τιμή του. Δε θα την έλεγα ακριβώς παράνομη αλλά ούτε 100% νόμιμη τακτική.

taxΠοιός είναι Επαγγελματίας;

Κάποιος που έχει τελειώσει μία σχολή, ένα σεμινάριο ή έχει εκτυπώσει ένα πτυχίο στον εκτυπωτή του, δεν είναι επαγγελματίας. Επαγγελματίας είναι αυτός που διαθέτει επαγγελματικό ΑΦΜ, που εκδίδει τιμολόγια και κόβει αποδείξεις για την παροχή των υπηρεσιών του.

Όλοι οι άλλοι είναι ιδιώτες και δεν υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτών. Αντιθέτως, η αποδοχή των «παράνομων επαγγελματιών» συνιστά εκτός από παράνομη πράξη, αθέμιτη εμπορική πρακτική και πολύ περισσότερο είναι ανήθικο.

moneyΕγώ πλήρωσα τόσα χρήματα, και η άλλη έμαθε από το YouTube!

Το πόσες φορές έχω ακούσει αυτή την ατάκα, είναι απίστευτο. Θα σας παραπέμψω σε άλλο άρθρο που έγραψα για αυτό το θέμα και βρίσκεται εδώ, και θα προτιμήσω να μην επεκταθώ σε αυτό ξανά.

Οι εταιρείες πρέπει να μας προστατεύουν

Φυσικά ΟΧΙ. Αυτό είναι παράνομο και εμπίπτει σε δεκάδες Ευρωπαϊκές οδηγίες και Ελληνικούς νόμους. Δεν είναι δουλειά ενός τρίτου να «προστατέψει» το επάγγελμά σου. Αυτό είναι δική σου δουλειά και μόνο. Και όταν είσαι «παράνομος επαγγελματίας», εσύ καταστρέφεις το «επάγγελμά σου». Μη ζητάς από τους άλλους να διώξουν τον ανταγωνισμό που εσύ έχεις δημιουργήσει!

Εδώ να διευκρινίσω ότι δεν κατακρίνω τους παράνομους επαγγελματίες, αντιθέτως. Αυτή τη στιγμή ζούμε σε ένα σύστημα που ωθεί τους απόφοιτους των σχολών να γίνουν παράνομοι επαγγελματίες, όπως έχω πει και δημόσια σε τηλεοπτικές εμφανίσεις μου. Όμως, δεν μπορούν όσοι είναι παράνομοι επαγγελματίες να ζητούν «επαγγελματική προστασία». Ιδίως όταν αυτό είναι παράνομο και ανήθικο.

Τα «επαγγελματικά προϊόντα» θα έπρεπε να πωλούνται σε «επαγγελματίες»

Άρες μάρες κουκουνάρες. Ποιο είναι «επαγγελματικό προϊόν»; Ποιος είναι «επαγγελματίας»; Πως τον διαχωρίζεις. Και τέλος, ποιος το είπε αυτό; Σε καμία αγορά δεν γίνεται αυτό, γιατί θα έπρεπε να γίνεται σε ένα τόσο καταναλωτικό αγαθό όπως τα καλλυντικά;

Φανταστείτε να ίσχυε αυτό σε άλλους τομείς:

  • Κατσαβίδια θα πωλούνταν μόνο με επίδειξη πτυχίου ηλεκτρολόγου.
  • Βρύσες, σωλήνες, λάστιχα ποτίσματος μόνο με επίδειξη πτυχίου υδραυλικού.
  • Βαφές μαλλιών, τοστιέρες μαλλιών ψαλίδια και πιστολάκια μόνο με επίδειξη πτυχίου κομμωτικής.
  • Ξύλα, βίδες, ξυλόκολλα μόνο με επίδειξη πτυχίου ξυλουργού.
  • Τραπέζια, ράφια, διακοσμητικά μόνο με επίδειξη πτυχίου διακοσμητή
  • Λάσπη, τσιμέντο, τούβλα μόνο με πτυχίο οικοδόμου
  • Χρώματα, νέφτι πινέλα μόνο με πτυχίο ελαιοχρωματιστή
  • Γάζες, αιμοστατικά κλπ μόνο με πτυχίο νοσηλευτή ή ιατρού

… ακόμη και τότε όμως, δε μπορείς να απαγορέψεις τη πώληση των βερνικιών στο καταναλωτικό κοινό, όπως δε μπορείς να απαγορέψεις τη πώληση της χτένας για τα μαλλιά!

Ο πελάτης δεν θα έρθει για το προϊόν, αλλά για τη τέχνη σου!

nail-tech-trainingΑυτό είναι και ο επίλογός μου. Ο πελάτης πρέπει να έρχεται για τη παροχή υπηρεσιών που κάνεις ως τεχνίτρια νυχιών ή ως αισθητικός. Οι κρυψινισμοί και τα ψέματα του στυλ «εγώ έχω μία σούπερ κρέμα που θα σε κάνει 10 χρονών» ανήκουν σε μία παλιά εποχή. Τότε που δεν υπήρχε Internet και οι αισθητικοί απευθύνονταν σε αγράμματες νεόπλουτες.

Ο πελάτης δεν θα έρθει γιατί έχεις το μαγικό φίλτρο της μάτζικα ντε σπελ. Θα έρθει επειδή είσαι καλή τεχνίτρια και επειδή θέλει κάποιον άλλο να τη περιποιηθεί. Όπως για τον ίδιο λόγο θα πάει στο κομμωτήριο. Όσο πιστεύετε ότι θα έρθει επειδή έχετε «επαγγελματικά προϊόντα» τόσο μειώνετε την αξία σας και καταστρέφετε τη δουλειά σας.

Στο φινάλε, πόσα κομμωτήρια δουλεύουν και κάνουν βαφές μαλλιών. Γιατί; Επειδή δε πουλιούνται στα super market; Απλό βερνίκι σε manicure η pedicure δε κάνουν οι πελάτες; Γιατί; Επειδή δε τα βρίσκουν στα super market; Και μη μου πείτε ότι τα δικά σας είναι «επαγγελματικά», γιατί τα ίδια που σας χρεώνουν 5-10 € ως «επαγγελματικά», τα βρίσκεις παντού  με 2-4 €.

Comments

Leave a Reply