Σχολή vs YouTube

youtube-educationΕγώ πλήρωσα τόσα χρήματα, και η άλλη έμαθε από το YouTube, ίσες είμαστε; Το πόσες φορές έχω ακούσει αυτή την ατάκα, είναι απίστευτο. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα συγκρίνουμε τις κατηγορίες των «επαγγελματιών».

Η ανάγκη αυτού του άρθρου, προήλθε από το άρθρο που έγραφα για το «για ποιο λόγο δεν ζητάμε πτυχία για τη πώληση προϊόντων». Είναι η κλασική ατάκα που ακούγεται στο Facebook μεταξύ των «επαγγελματιών».

Από τη μία έχουμε τους «επαγγελματίες» που έμαθαν τη τέχνη τους πηγαίνοντας σε κάποια σχολή ή παρακολουθώντας σεμινάρια. Από την άλλη έχουμε τους «επαγγελματίες» που έμαθαν μόνοι τους, από το youtube, από τη φίλη ή τη μαμά τους.

Είναι κάποια καλύτερη από την άλλη; Όχι λέω εγώ. Και λέω όχι, κυρίως επειδή καλό επαγγελματία δε σε κάνει η πηγή των γνώσεων, αλλά η προσωπικότητά σου. Και επαγγελματίας δεν είναι αυτός που πλήρωσε για να μάθει, αλλά αυτός που έμαθε σωστά και κάνει πράξη τα όσα έχει μάθει. Αυτός που σέβεται τη δουλειά του και τον πελάτη του.

Ας δούμε όμως μερικά χαρακτηριστικά των συγκρίσεων που γίνονται.

bn-lp847_colleg_p_20151208175748Εγώ πλήρωσα

Το κλασικό επιχείρημα όσων έχουν πάει σε σχολή είναι «εγώ πλήρωσα». Το ότι πλήρωσες για να μάθεις κάτι δεν σε κάνει καλύτερη από αυτή που το έμαθε δωρεάν. Με αυτό το επιχείρημα η απόφοιτη ενός ιδιωτικού ΙΕΚ (που πληρώνουν) θα ήταν καλύτερη από την απόφοιτη ενός δημόσιου ΙΕΚ (που δε πληρώνουν).

Εγώ πήγα Χ ώρες σε σχολή

Αρχικά τι σχολή; Μιλάμε για ένα σεμινάριο 5-50 ωρών; Σίγουρα υπάρχουν βίντεο στο youtube που είναι πολύ καλύτερα από αυτές τις δήθεν σχολές και αυτά τα σεμινάρια. Εάν πάλι πήγες σε πραγματική σχολή, και έμεινες 2 χρόνια τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έμαθες περισσότερα πράγματα, αρκεί να ήσουν εκεί και να πρόσεχες.

Με το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα όμως, δεν μπορούμε και πάλι να είμαστε σίγουροι ότι ακόμη και ο απόφοιτος του 6μηνου ΚΔΒΜ ή του διετούς ΙΕΚ είναι καλύτερος επαγγελματίας από τον αυτοδίδακτο. Και αυτό, για ένα και βασικό λόγο: Κανένας δεν «κόβεται».

Είδατε εσείς ποτέ κάποιον σε ΚΔΒΜ ή σε ΙΕΚ να «κοπεί» επειδή δεν ήταν ικανός; Επειδή δεν έγραψε καλά στις εξετάσεις; Όχι φυσικά. Ο λόγος; Το πρώτο: «Εγώ πλήρωσα».

Για αυτό αρκετές φορές, ο αυτοδίδακτος είναι καλύτερος. Επειδή αφιέρωσε προσωπικό χρόνο να μάθει. Επειδή το έκανε επειδή ήθελε και όχι επειδή «πλήρωσε». Το θέμα της σχολής δεν είναι το «χαρτί». Ούτως ή άλλως συχνά είναι αδιάφορο και άχρηστο όπως αναλύω σε άλλο άρθρο. Το θέμα είναι οι γνώσεις που θα πάρετε.

Οι γνώσεις είναι πολύτιμες. Για αυτό το λόγο πρέπει να πηγαίνουμε στη σχολή, να την επιλέγουμε με προσοχή και να είμαστε εκεί. Όχι στη καφετέρια.

Είναι και οι δύο παράνομοι

Είτε είσαι αυτοδίδακτος είτε έχεις τελειώσει σχολή, μπορείς να εργάζεσαι παράνομα ή νόμιμα. Όταν λοιπόν επί το πλείστο είναι όλοι παράνομοι, τότε προς τι ο λόγος; Ότι εγώ είμαι λιγότερο παράνομος; Και πάλι δεν ισχύει. Ο αυτοδίδακτος μπορεί κάλλιστα να προσληφθεί σε μία εταιρεία. Μπορεί κάλλιστα να ανοίξει «μπλοκάκι» και μπορεί ακόμη και να βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Κάτι που ακόμη και αυτός που έχει πάει σε σχολή να μην μπορεί να το κάνει (επειδή δεν πληροί τις προϋποθέσεις). Τότε ποιος είναι καλύτερος; Ο αυτοδίδακτος που είναι νόμιμος, ή αυτός που πήγε σε σχολή και είναι παράνομος;

Επίλογος

Η γνώση είναι δύναμη. Επαγγελματία δε σε κάνει η σχολή. Επαγγελματία σε κάνει το ήθος και η αξία σου. Μάθε με όποιο τρόπο μπορείς. Πήγαινε σε σχολή, αφού αξιολογήσεις το που θα πας. Πάρε όσα περισσότερα μπορείς από τη σχολή σου και αφιέρωσε πολύ προσωπικό χρόνο για να μάθεις και να κάνεις πράξη αυτά που μαθαίνεις. Να σέβεσαι το πελάτη σου και την υγεία του, και ποτέ να μην υποτιμάς τα θέματα ασφάλειας, υγείας και αποστείρωσης.

Comments

Leave a Reply