Το Ψέμα “Μόνο για Επαγγελματική Χρήση για Λόγους Επικινδυνότητας”

Κυκλοφόρησαν κάποιες δημοσιεύσεις για μία περιβόητη υπουργική απόφαση, που βάζει πρόστιμο σε όσες επιχειρήσεις πουλάνε επαγγελματικά προϊόντα χωρίς τιμολόγιο και μόνο με επίδειξη επαγγελματικής ιδιότητας. Στη πραγματικότητα, όλα αυτά είναι βλακείες που αναφέρονται για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο, αφού αναφέρουν αποσπασματικά σημεία χωρίς καμία εξήγηση. 

Όπως έχω πει χιλιάδες φορές, στην αγορά μας, ισχύει πολύ η παραπληροφόρηση. Επειδή δε μπορώ να πιστέψω ότι η παραπληροφόρηση αυτή είναι από τόσο μεγάλη βλακεία, θα θεωρήσω ότι είναι μάλλον θέμα εντυπωσιασμού.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Κάποιος ξέθαψε μία παράγραφο από την υπουργική απόφαση 91354/2017 που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 2983Β της 30/8/2017 τη παράγραφο 13 που λέει:

Τα προϊόντα που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής/χονδρικής πώλησης, όπου έχει πρόσβαση και το ευρύ κοινό και τα οποία σύμφωνα με το Παράρτημα 17 του Καν. 1907/2006/ΕΚ, επιτρέπεται λόγω επικινδυνότητας, να διατίθενται μόνο σε επαγγελματίες χρήστες, πρέπει να φέρουν την ένδειξη «ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ», με τρόπο ευκρινή και ευανάγνωστο. Η πώληση να διενεργείται με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Στη συνέχεια αναφέρουν ένα σύνολο από πρόστιμα που δεν αφορούν όμως το παραπάνω. Το μόνο πρόστιμο που το αφορά είναι:

Για πώληση προϊόντων που απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες λόγω επικινδυνότητας βάσει των προβλεπομένων στην παράγραφο 13, τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000€) ανά κωδικό προϊόντος.

Δηλαδή, αν ένα προϊόν που λόγω επικινδυνότητας προορίζεται για επαγγελματική χρήση, δεν διαθέτει αυτή τη σήμανση και πωλείται στη λιανική, τότε πληρώνει 3.000 ευρώ το κατάστημα.

Τα προϊόντα του μανικιούρ όμως, ΔΕΝ έχουν τα κριτήρια επικινδυνότητας του νόμου αυτού και δεν είναι επαγγελματικά προϊόντα βάση επικινδυνότητας. Αρα, όλο αυτό δε μας ενδιαφέρει καθόλου.

Το ότι ένα προϊόν κάποιος το ονομάζει αυθαίρετα “επαγγελματικό” δε σημαίνει ότι εντάσσεται στην υποχρεωτική κατηγορία επικινδυνότητας. Αυτό γίνεται ΜΟΝΟ αν έχει κάποιο από τα χημικά συστατικά που ορίζονται στο κανονισμό 1907/2006 της ΕΚ.

Με εξαίρεση ορισμένα πολύ εξειδικευμένα προϊόντα (ίσως πολύ ισχυρές κερατολυτικές λοσιόν) που ανάλογα με τη σύστασή τους, ούτως ή άλλως θα αναφέρεται καθώς κατά την κατάθεση φακέλου στο CPNP πρέπει να αναφέρεις την επικινδυνότητα (διαβάστε σχετικό άρθρο μου για το πώς γνωστοποιούνται τα καλλυντικά).

Αυτός ο νόμος δεν είναι καινούριος αλλά οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2006, δηλαδή 11 χρόνια πίσω. Αυτή η οδηγία ακολουθείται από όλους τους κατασκευαστές καλλυντικών, αφού γνωστοποιούν τα προϊόντα τους μέσω CPNP και ΕΟΦ. Τι λέει με απλά λόγια; Ότι εάν κάποιο προϊόν περιέχει συγκεκριμένα χημικά τα οποία το καθιστούν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, θα πρέπει να πωλείται μόνο σε επαγγελματίες και να φέρει τη σχετική ένδειξη.

Τα τζελ, ακρυλικά, ημιμόνιμα, τα βερνίκια νυχιών και όλα αυτά τα είδη δεν έχουν καμία σχέση με τα επικίνδυνα υλικά που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή οδηγία. Οποιοσδήποτε έχει τη παραμικρή σχέση με το χώρο το καταλαβαίνει διαβάζοντάς τα.

Άρα, δε μπορώ να καταλάβω, γιατί γίνεται όλος αυτός ο σαματάς, για κάτι που όχι μόνο είναι γνωστό, αλλά κυρίως, που δε μας αφορά.

Για όποιον θέλει να το ψάξει παραπάνω (ή να επιβεβαιώσει τα όσα λέω):

  • Η υπουργική απόφαση 91354 βρίσκεται στο ΦΕΚ B 2983 – 30.08.2017 σελίδα 33889. Αρθρο 1 παράγραφος 13. Θα το βρείτε στο Εθνικό τυπογραφείο http://www.et.gr
  • Επικαιροποιημένος και κωδικοποιημένος ο κανονισμός 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Διαβάστε το «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XVIΙ» με τίτλο «ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ» στο link: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A02006R1907-20140410

 

Comments

Leave a Reply