Πως ξεκίνησε το όνομα AcryGel και τι σημαίνει

Επειδή τελευταία έχουν δημιουργηθεί αρκετά ερωτήματα σε σχέση με τη προέλευση του ονόματος AcryGel, αποφάσισα να γράψω ένα αναλυτικό άρθρο για το πώς ξεκίνησε, πως δημιουργήθηκε και πως ονομάσαμε το προϊόν της ALX Cosmetics “AcryGel” και τι σημαίνει αυτό.

Όταν το εργοστάσιο που κατασκευάζονται τα προϊόντα τύπου Gel της ALX Cosmetics, μας ενημέρωσε για ένα νέο, καινοτόμο προϊόν, μας είπε ότι ονομάζεται «Polygel». Μας περιέγραψαν τα χαρακτηριστικά του και ξεκινήσαμε τη διαδικασία ελέγχου και παραγωγής.

Λίγο πριν τη κυκλοφορία του, ξεκινήσαμε την αναζήτηση του ονόματος, όπως γίνεται σε κάθε κυκλοφορία νέου προϊόντος, πιστεύοντας πως το “Polygel” ήταν μία ευρεία ονομασία, που χαρακτήριζε το προϊόν. Διαπιστώσαμε όμως, ότι το Polygel είναι κατοχυρωμένο όνομα της Nail Alliance, που παράγει ένα παρεμφερές προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι το όνομα “Polygel” χαρακτηρίζει αποκλειστικά και μόνο, τα προϊόντα που παράγει η Nail Alliance ή σε όσους έχει εκχωρήσει το δικαίωμα αυτό. Δεν είναι κατηγορία προϊόντων, αλλά εμπορικό όνομα που ανήκει αποκλειστικά στη παραπάνω εταιρεία.

Για αυτό και η πρώτη παραγωγή που κάναμε, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, είχε κενό το όνομα του προϊόντος. Αυτό έγινε επειδή αρχικά σκοπεύαμε να το ονομάσουμε Polygel. Όταν καταλάβαμε ότι αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος, ζητήσαμε από τη παραγωγή να φτιάξει τα σωληνάρια με κενό το όνομα, ώστε να συμπληρωθεί στη συνέχεια, καθώς είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η αναζήτηση ενός νέου ονόματος, που θα έπρεπε να δώσουμε στο αβάπτιστο προϊόν μας. Με δεδομένα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του ακρυλικού και του τζελ, σκεφτήκαμε το όνομα AcryGel από τη σύνθεση των προϊόντων Acrylic Powder και Builder Gel.

Ακολούθησε ο έλεγχος του σήματος, η έρευνα από τους δικηγόρους της εταιρείας και καταλήξαμε να αιτηθούμε την πατρότητα και ιδιοκτησία του σήματος στο υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης το 2017. Μέχρι τότε, καμία εταιρεία, σχεδόν σε όλο τον κόσμο, δεν είχε διεκδικήσει το όνομα AcryGel.

Εδώ πρέπει να σημειώσω, ότι κάθε εταιρεία που παράγει ένα νέο προϊόν είναι υποχρεωμένη να ελέγχει και να κατοχυρώνει το όνομα κάθε προϊόντος της. Είναι ευθύνη της κάθε εταιρείας να μη παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα και εμπορική ονομασία τρίτων.

Μετά από αρκετό καιρό (πάνω από 6 μήνες), αφού έληξε η περίοδος ενστάσεων, όπου αν κάποια εταιρεία παρήγαγε προϊόν με ίδιο όνομα είχε δικαίωμα να προσβάλλει την αίτησή μας για τη πατρότητα του ονόματος, η επιτροπή σημάτων του υπουργείου οικονομίας αποφάσισε ότι το όνομα δεν χρησιμοποιείται από άλλους και κατοχύρωσε το όνομα στην εταιρεία μας, για τα επόμενα 10 έτη.

Αυτό σημαίνει ότι όταν λέμε «AcryGel» εννοούμε πάντα το προϊόν που κατασκευάζει η ALX Cosmetics, ή σε όποια έχει εκχωρήσει το δικαίωμα αυτό. Προς το παρόν δηλαδή, σε καμία άλλη εταιρεία.

Όνομα προϊόντος ή Κατηγορία Προϊόντος;

Το AcryGel δεν περιγράφει μια κατηγορία προϊόντων, αλλά είναι η ονομασία ενός και μόνο προϊόντος. Αυτή τη στιγμή, κυκλοφορούν στην Ελλάδα παράνομα προϊόντα που χρησιμοποιούν καταχρηστικά το εμπορικό όνομα της εταιρείας μας, ονομάζοντας το προϊόν τους ως «acrygel», «Acrylgel», ή «Acryl Gel» ή άλλες παραλλαγές προκειμένου να μπερδεύουν τους καταναλωτές.

Όταν κυκλοφόρησε το AcryGel από την εταιρεία μας, στο ίδιο έτος κυκλοφόρησαν και άλλα προϊόντα με παρεμφερείς ιδιότητες. Κάθε σοβαρή εταιρεία το ονόμασε με ένα δικό της αυθεντικό όνομα, ενώ κάποιοι επιτήδειοι προσπάθησαν να επωφεληθούν της αναγνωρισιμότητας άλλων εταιρειών.

Αρκετοί, νομίζουν ότι το AcryGel είναι κατηγορία προϊόντος. Είναι όπως έγινε με το BIC, που όταν θέλουμε να πούμε ένα «αναπτήρα» ή ένα «στυλό» λέμε ένα «BIC». Το Bic όμως, είναι όνομα προϊόντος, ακριβώς όπως είναι το AcryGel.

Έτσι, ενώ κυκλοφορούν πολλά προϊόντα με ονομασία «polygel», το αυθεντικό polygel είναι της Nail Alliance (εταιρεία της Gelish). Αντίστοιχα, το αυθεντικό AcryGel είναι της ALX Cosmetics.

Και ποια είναι η κατηγορία των προϊόντων;

Η καλύτερη περιγραφή, είναι «υλικό για τεχνητά νύχια». Δεν υπάρχει μία «κατηγορία»,  ούτε η σύσταση των προϊόντων είναι ίδια. Κάθε εταιρεία φτιάχνει το δικό της προϊόν και το ονομάζει διαφορετικά. Το ότι κάποια προϊόντα έχουν παρεμφερείς ιδιότητες, δεν σημαίνει ότι είναι ίδια, ούτε ότι μοιράζονται το ίδιο όνομα.

Δεν μπορούμε δηλαδή να πούμε ότι το «Acrygel» είναι «Polygel». Ούτε ότι το «Polygel» είναι «Acrygel». Είναι δύο διαφορετικά προϊόντα, με διαφορετική σύσταση, που παράγονται από δύο διαφορετικές εταιρείες.

Επιτρέπει η ALX Cosmetics σε άλλους να ονομάζουν τα προϊόντα τους AcryGel;

Όχι. Αυτή τη στιγμή, καμία εταιρεία δεν έχει δικαίωμα να ονομάζει και να κυκλοφορεί προϊόντα με το όνομα AcryGel σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Η εταιρεία μας σύντομα θα ξεκινήσει τις προβλεπόμενες ενέργειες από το νόμο, για την διαφύλαξη του ονόματος και απομάκρυνση των παράνομων προϊόντων. Κάτι τέτοιο όμως είναι χρονοβόρο, και προς το παρόν το πιο βασικό είναι η σωστή ενημέρωση των καταναλωτών και των τεχνιτριών που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας.

Comments

Leave a Reply