Τι είναι το κεραμικό φρεζάκι, η φρέζα καρβιδίου και η διαμαντόφρεζα; Τι διαφορά έχουν τα χρώματα και που χρησιμοποιούνται ανάλογα με το είδος και το σχήμα τους; Είναι όντως τόσο ακριβά, και τελικά, αξίζουν τα λεφτά τους;
Πρόσφατα φέραμε κεραμικά φρεζάκια και με τις ερωτήσεις που μου έκαναν, παρατήρησα ότι ο περισσότερος κόσμος δε ξέρει τι είναι και που χρησιμοποιούνται. Ακόμη και εταιρείες που τα εμπορεύονται δεν έχουν ιδέα, αλλά θα μου πείτε αυτό είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να με εκπλήσσει πλέον.
Η αλήθεια είναι ότι τα κεραμικά και τα φρεζάκια καρβιδίου έχουν δώσει άλλη διάσταση στο τροχό. Προσωπικά θα έλεγα ότι ένας καλός τροχός είναι αξιόλογο εργαλείο, όμως άχρηστο αν δεν το έχουμε εξοπλίσει με τα κατάλληλα φρεζάκια. Είναι προτιμότερο να πληρώσετε λιγότερα χρήματα για ένα τροχό και να δώσετε τη διαφορά στα φρεζάκια, παρά να προμηθευτείτε ένα καλό τροχό και να μην έχετε τα κατάλληλα φρεζάκια για να δουλέψετε.
Ας τα δούμε λοιπόν με τη σειρά τους, ξεκινώντας από το κυριότερο, που είναι το είδος.
Κεραμικά Φρεζάκια
Είναι φρεζάκια που φτιάχνονται από ένα κράμα υλικών κεραμικού τύπου. Το ακριβές κράμα δε θα το μάθουμε ποτέ, καθώς κάθε κατασκευαστής φτιάχνει τα δικά του φρεζάκια, και όλα, όπως τα πάντα πλέον, κατασκευάζονται στη Κίνα. Η ποιότητά τους διαφέρει ανάλογα το κράμα που έχει φτιάξει το κάθε εργοστάσιο. Οπτικά δεν ξεχωρίζει η ποιότητα, παρά μόνο όταν θα το χρησιμοποιήσουμε.
Τα κεραμικά φρεζάκια έχουν λευκό χρώμα, είναι πιο μαλακά, φθείρονται πιο εύκολα και δεν καίνε όπως τα καρβιδίου και οι διαμαντόφρεζες. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους τα κάνουν ιδανικά για λεπτοδουλειές, όπως η αφαίρεση ημιμόνιμου βερνικιού, η αφαίρεση επωνυχίων (combi manicure) και ελαφρές σκληρύνσεις πέλματος ή άλλες ποδολογικές εργασίες.
Φρεζάκια Καρβιδίου και Διαμαντόφρεζες
Τα φρεζάκια καρβιδίου, φτιάχνονται από ένα μεταλλικό κράμα που είναι καρβίδιο κάποιου μετάλλου, χωρίς πάλι να γνωρίζουμε το ακριβές μέταλλο και την πραγματική επεξεργασία του. Οι διαμαντόφρεζες σαν στοιχείο, είναι πολύ κοντά στην ίδια επεξεργασία. Στη πράξη όμως, όταν οι τεχνίτριες λένε «διαμαντόφρεζες» εννοούν συνήθως τα φρεζάκια που η υφή τους είναι σαν να έχουν μπροστά μικρά κομματάκια μετάλλου σαν κόκκοι από αλάτι ή αλλιώς «μικρά διαμαντάκια». Στη πραγματικότητα δεν έχουν «διαμάντια».
Τα φρεζάκια καρβιδίου λοιπόν, είναι ένα κράμα σκληρού μετάλλου αρκετά επεξεργασμένο ώστε να είναι σκληρό και ομογενοποιημένο. Οι διαμαντόφρεζες είναι μεταλλικά φρεζάκια που έχουμε προσθέσει μπροστά τους ψήγματα από κράμα σκληρού μετάλλου. Από αυτό και μόνο, είναι εμφανές ότι τα φρεζάκια καρβιδίου έχει λογική να είναι πιο ακριβά από τις διαμαντόφρεζες, αφού αποτελούνται από μασίφ μέταλλο και όχι από ψήγματα αυτού.
Τα φρεζάκια αυτά είναι πολύ πιο σκληρά από τα κεραμικά και για αυτό είναι ιδανικά για πιο σκληρές εργασίες, που δεν έρχονται όμως σε πολύ μεγάλη επαφή με το δέρμα. Δηλαδή είναι ιδανικά για την αφαίρεση τεχνητών νυχιών ή μεγάλων σκληρύνσεων, όμως όταν πλησιάζουμε στο φυσικό νύχι ή στο δέρμα θα πρέπει να αλλάξουμε σε κεραμικό.
Δεν φθείρονται τόσο εύκολα όσο τα κεραμικά, και προτείνονται για σκληρές εργασίες ή έμπειρες τεχνίτριες.
Χρώματα
Τα χρώματα σε κάθε φρεζάκι υποδηλώνουν τη τραχύτητά του, και όχι τη σκληρότητά του όπως αρκετοί πιστεύουν. Το υλικό είναι ίδιο σε όλα τα χρώματα. Αυτό που αλλάζει, είναι το πόσο τραχιά επιφάνεια έχει. Όσο πιο ταχιά είναι η επιφάνεια, τόσο πιο πολύ υλικό αφαιρούν. Η κατάταξη σε σχέση με τη τραχύτητα είναι:
Κόκκινο: Λίγο τραχύ
Μπλε: Μέτρια τραχύτητα
Πράσινο: Πολύ τραχύ
Αυτά ισχύουν κυρίως για τα βασικά σχήματα κεραμικών και καρβιδίου. Ορισμένα σχήματα που απαιτούν πολύ
περισσότερες διαβαθμίσεις όπως το βαρελάκι, βγαίνουν στην ακόλουθη κλίμακα: X, XC, XCC όπου όσο πιο πολλά γράμματα τόσο πιο τραχύ είναι το φρεζάκι.
Σχήματα
Το σχήμα στο φρεζάκι καθορίζει τη χρήση του, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Φυσικά και δε θα πάει κάποιος να κάνει αφαίρεση ημιμόνιμου με τη μπίλια η το μυτερό φρεζάκι που προορίζονται για επωνύχια, αλλά αν έχουμε μία δύσκολη ποδολογική εργασία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε περίπτωση.
Ο γενικός κανόνας για τη χρήση σε κάθε φρεζάκι είναι:
Μυτερό: Για επωνύχια ή ποδολογικές εργασίες.
Βαρελάκι: Για αφαίρεση υλικού, pedicure ή σχηματισμό νυχιού.
Κώνος: Για αφαίρεση υλικού, σχηματισμό νυχιού ή διαμόρφωση τεχνητών
Μπίλια: Για επωνύχια ή ποδολογικές εργασίες
Οι παραπάνω κατηγορίες είναι γενικές και υπάρχουν αρκετές παραλλαγές σε σχήματα. Για παράδειγμα υπάρχει μυτερό με οβάλ ή με πολύ μυτερή άκρη. Υπάρχει βαρελάκι που έχει γωνίες ή οβάλ άκρη. Μικρή ή μεγάλη μπίλια. Κώνος μικρός ή μεγάλος. Οι διαφοροποιήσεις είναι ανάλογα με το τι βολεύει τη κάθε τεχνίτρια και τι ακριβώς εφαρμογή θέλει να κάνει. Οι επιλογές, οι συνδυασμοί και οι χρήσεις είναι ατελείωτες.
Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φρεζάκια όπως θέλετε. Οι προτεινόμενες εφαρμογές ανάλογα με το σχήμα είναι για να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τη χρήση τους πριν προμηθευτείτε τα αντίστοιχα προϊόντα.
Αποστείρωση
Όλα τα φρεζάκια, αποστειρώνονται πάντα σε υψηλή θερμοκρασία. Μπορείτε να τα βάλετε στον αποστειρωτή κρυστάλλων ή σε κλίβανο υψηλής θερμοκρασίας. Μην τα αποστειρώνετε σε UV καθώς δεν προσφέρει προστασία από ιούς και μύκητες.
Πριν τα βάλετε στον αποστειρωτή, αφαιρέστε το πλαστικό δαχτύλιο εάν διαθέτουν. Συνήθως και ο δαχτύλιος αυτός είναι κεραμικός, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να είναι πλαστικός. Μην τα αφήσετε στον αποστειρωτή για πολύ ώρα. Άλλωστε σε 5-10 λεπτά έχουν αποστειρωθεί πλήρως. Η αποστείρωση είναι βασική και δε πρέπει να την αμελείτε ποτέ.
Αφαίρεση Υλικών
Τα νέα αυτά φρεζάκια έχουν δώσει άλλα διάσταση στην αφαίρεση των υλικών, όπως το ημιμόνιμο και τα τεχνητά, κάτι που ήταν πάντα ο μπελάς κάθε τεχνίτριας. Η καλύτερη διαδικασία αφαίρεσης είναι:
Αφαίρεση Ημιμόνιμου: Επιλέγουμε το κόκκινο ή μπλε κεραμικό φρεζάκι, σε σχήμα κώνου ή βαρελάκι. Ξεκινάμε την αφαίρεση του ημιμόνιμου με προσοχή να μην καταστρέφουμε και να μη γδέρνουμε το φυσικό νύχι. Τυχόν μικρά υπολείμματα μπορούμε να τα αφαιρέσουμε με ξύλινο pusher και σκούπισμα με καθαρό ασετόν.
Αφαίρεση Ακρυλικού: Ξεκινάμε με μπλέ ή πράσινο φρεζάκι καρβιδίου και όταν έχουμε αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος του υλικού, ενώ είμαστε ακόμη μακριά από το φυσικό νύχι, αλλάζουμε σε κεραμικό όπως στην αφαίρεση ημιμόνιμου.
Αφαίρεση Τζελ: Επειδή το τζελ είναι κάτι ενδιάμεσο από το ακρυλικό και το ημιμόνιμο σε σχέση με τη σκληρότητα και το πάχος του, προτείνεται και αντίστοιχα η αφαίρεση με καρβιδίου στην αρχή και κεραμικό στο τέλος. Εδώ όμως παίζει μεγάλο ρόλο η τοποθέτηση. Εάν η εφαρμογή έχει γίνει με μεγάλη ποσότητα τζελ, τότε ακολουθήστε την αφαίρεση του ακρυλικού, διαφορετικά την αφαίρεση του ημιμόνιμου.
Ποιότητες
Όλα τα φρεζάκια φτιάχνονται στη Κίνα και τριγύρω (Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία κλπ). Όποιος σας πει ότι είναι από Ευρώπη μάλλον σας κοροϊδεύει. Το θέμα με τις ποιότητες είναι αυτό που ισχύει πάντα. Ο κινέζος μπορεί να φτιάχνει από iPhone και Samsung μέχρι ανώνυμες συσκευές που χαλάνε μόλις πατήσεις το πρώτο κουμπί. Το ίδιο ισχύει και στα φρεζάκια. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες αλλά δεν υπάρχει ούτε μάρκα ούτε τρόπος να το καταλάβετε μέχρι να έρθει στα χέρια σας. Σε εκθέσεις, στο ebay και γενικά όπου δεν υπάρχει εμπιστοσύνη είναι πολύ πιθανό να σας δώσουν τη χειρότερη ποιότητα και να την ακριβοπληρώσετε. Για αυτό να προμηθεύεστε μόνο από έγκυρες πηγές που μπορείτε να έχετε επικοινωνία με το κατάστημα που σας προμηθεύει τα επαγγελματικά προϊόντα σας.