Εξετάσεις από τον ΕΟΠΠΕΠ για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη περιποίησης άκρων (2021-2022)

Προχθές ο ΕΟΠΠΕΠ έβγαλε τη πρώτη ανακοίνωση αναφορικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά εξετάσεις πιστοποίησης για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών. Επειδή όμως έχουν προκύψει πλήθος ερωτήσεων, εδώ θα προσπαθήσω να συνοψίσω τις απαντήσεις, για όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Πατήστε εδώ και διαβάστε το τελευταίο άρθρο σχετικά με τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη χεριών και ποδιών πατώντας εδώ. Συνεχής ενημέρωση.

Πότε θα γίνουν εξετάσεις για αποφοίτους ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός αισθητικός ποδολογίας καλλωπισμού νυχιών και ονυχοπλαστικής»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπάρχει εδώ, τον Οκτώβριο του 2021 και μετά τον Οκτώβριο του 2022. Για να συμμετάσχει κάποιος πρέπει να έχει ολοκληρώσει το ΙΕΚ αυτής της ειδικότητας και να έχει ολοκληρώσει την 6μηνη πρακτική.

Μπορεί να συμμετάσχει απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Αισθητικής τέχνης και Μακιγιάζ»;

ΟΧΙ και δε θα γίνει ποτέ αυτό, γιατί αυτή η ειδικότητα δεν έχει σχέση με τα νύχια. Το ξέρω ότι μέσα στα μαθήματα υπάρχει και ονυχοπλαστική και το έχω σπουδάσει και εγώ προσωπικά, αλλά βγαίνεις μόνο βοηθός αισθητικού. Για τα νύχια είναι άχρηστες σπουδές.

Έχω βγάλει σχολή 6 μηνών μπορώ να δώσω εξετάσεις;

Εάν έχεις βγάλει ΚΔΒΜ και όχι σεμινάρια από μη αναγνωρισμένη σχολή και έχεις και 2 χρόνια προϋπηρεσία στο επάγγελμα, τότε μπορείς, αλλά σε άλλη ημερομηνία. Εσύ είσαι το Νοέμβριο 2021, το Μάρτιο 2022 και τον Ιούνιο 2022

Πόσες ώρες πρέπει να έχω κάνει σε ΚΔΒΜ για να συμμετάσχω;

600 ώρες με βεβαίωση από το ΚΔΒΜ που να αναφέρεται ότι είναι ΚΔΒΜ με αριθμό άδειας και να αναφέρεται και το σύνολο των ωρών. Όχι να αναφέρεται «6 μήνες» αλλά ότι έχεις συμπληρώσει συνολικά 600 ώρες.

Χρειάζομαι και προυπηρεσία μαζί με το ΙΕΚ;

Όχι, μόνο την 6μηνη πρακτική.

Χρειάζομαι και προϋπηρεσία μαζί με το ΚΔΒΜ;

Ναι, 24 μήνες στο οικείο επάγγελμα η οποία αποκτήθηκε πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από τις σπουδές στο ΚΔΒΜ.

Δεν έχω βγάλει καμία σχολή, μπορώ να συμμετάσχω στις εξετάσεις;

Εάν έχεις 3 έτη προϋπηρεσία ή 900 ημερομίσθια μέχρι τις 31/12/2017 μπορείς να συμμετάσχεις μαζί με τους κατόχους βεβαίωσης από ΚΔΒΜ το Νοέμβριο 2021, το Μάρτιο 2022 και τον Ιούνιο 2022

Πως αποδεικνύεται η προϋπηρεσία;

Για τη περίπτωση του ΚΔΒΜ θα πρέπει να είναι 24 μήνες αποδεδειγμένη εργασία στο οικείο επάγγελμα.

Για τη περίπτωση των εμπειρικών, με εξαρτημένη ή μη εργασία σε κομμωτήριο ή κουρείο ή επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες περιποίησης χεριών και ποδιών ή προσκομίζοντας πιστοποιητικό προϋπηρεσίας από οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τι σημαίνει «εξαρτημένη ή μη εργασία»; Θέλει κάποιο ΚΑΔ; Εγώ ήμουν δηλωμένη σαν…

Δεν υπάρχει αναφορά στο νόμο για ΚΑΔ ούτε δήλωση ειδικότητας. Εξαρτημένη εργασία είναι αν είσαι υπάλληλος (άρα έχεις ΙΚΑ) και μη εξαρτημένη αν είσαι ιδιοκτήτης, συνέταιρος, εργοδότης κλπ. Εάν δηλαδή έχεις ΤΕΒΕ/ΕΦΚΑ αυτοαπασχολούμενη τότε ισχύει. Περισσότερα δεν αναφέρει η υπουργική απόφαση και θα πρέπει να περιμένετε διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΟΠΠΕΠ. Λογικά όμως, σύμφωνα με όσα λέει η ΚΥΑ στο ΦΕΚ εάν έχεις εργαστεί σε κομμωτήριο ή κουρείο ή κατάστημα περιποίησης χεριών και ποδιών, άσχετα από την ειδικότητα που είσαι καταχωρημένη στα ένσημα τότε μπορείς. Διευκρινήσεις όμως θα πρέπει να δώσει ο ΕΟΠΠΕΠ όταν βγάλει την ανακοίνωση υποβολής αιτήσεων.

Η διαφορά στην υπουργική απόφαση σε σχέση με τη προϋπηρεσία από ΚΔΒΜ και για εμπειρικές, είναι ότι στη περίπτωση του ΚΔΒΜ ζητάει να είναι «στο οικείο επάγγελμα», άρα είναι πιθανό να ζητηθεί να είσαι δηλωμένη ως τεχνίτρια άκρων. Αντίθετα στη περίπτωση των εμπειρικών δεν αναφέρει «στο οικείο επάγγελμα» αλλά «με εξαρτημένη ή μη εργασία σε κομμωτήριο ή κουρείο ή επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες περιποίησης χεριών και ποδιών».

Υπάρχει κόστος για τη συμμετοχή;

150 € και για τα θεωρητικά και τα πρακτικά. Δεν γίνεται επιστροφή χρημάτων και αν αποτύχεις σε κάποιο θα πρέπει να δώσεις ξανά το επόμενο έτος, πληρώνοντας ξανά για το μέρος που απέτυχες (θεωρητικά ή πρακτικά). Προς το παρόν δεν διευκρινίζεται το ποσό που είναι ανά κατηγορία.

Αυτό το πτυχίο έχει και ποδολογία; Είναι άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ποδολόγου;

Ποδολόγος δεν υπάρχει. Είναι ένας λάθος ορισμός από το κράτος και σχεδόν παράνομος. Δεν υπάρχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ποδολόγου, διότι δεν υπάρχει αυτό το επάγγελμα. Η άδεια είναι «τεχνίτης χεριών και ποδιών» και αυτό είναι υποχρεωμένοι να έχουν όσοι ανοίγουν οποιοδήποτε κατάστημα που ασχολείται με τη περιποίηση χεριών και ποδιών. Οι αυτοαποκαλούμενοι «ποδολόγοι» είναι τεχνίτες περιποίησης χεριών και ποδιών, πιθανώς με κάποια παραπάνω εξειδίκευση, χωρίς όμως καμία πιστοποίηση ή νομική κατοχύρωση και διαφορά.

Που μπορώ να βρω τις ερωτήσεις / απαντήσεις ή βιβλίο για τις εξετάσεις;

Δεν υπάρχουν ακόμη κοινοποιημένες οι ερωτήσεις και πιθανώς απαντήσεις για τις εξετάσεις. Πιθανά βιβλία μπορεί να μην ισχύουν καθώς δεν έχουν βγει ακόμη οι ερωτήσεις. Ο κατάλογος θεμάτων θα δημοσιευθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Έχω άλλες ερωτήσεις που να απευθυνθώ;

Διάβασε την υπουργική απόφαση εδώ:

https://www.eoppep.gr/images/Anakoinwseis/FEK_1463_KYA_Kommoton.pdf

… και περίμενε για τις ανακοινώσεις του ΕΟΠΠΕΠ. Μην τους παίρνεις τηλέφωνο γιατί εκτός του ότι δε θα τους βρεις εύκολα (φαντάσου πόσα τηλέφωνα δέχονται), δεν θα έχουν να σου πουν κάτι παραπάνω. Αν παρ’ αυτά θέλεις να επικοινωνήσεις με τον αρμόδιο φορέα, είναι ο ΕΟΠΠΕΠ. https://www.eoppep.gr

Comments

Leave a Reply