Συχνά ακούμε για αλλεργίες που προκαλούνται από ημιμόνιμα βερνίκια, ιδιαίτερα από συγκεκριμένες και γνωστές εταιρείες. Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται στην αγορά των καλλυντικών, κατά πόσο είναι υπαίτια τα ημιμόνιμα και πως να αποφύγετε ή να ελαττώσετε τα συμπτώματα αλλεργιών.
Το ημιμόνιμο βερνίκι, είναι ένα προϊόν όπως το τζελ αλλά με πολύ υψηλή ρευστότητα. Η χημική του σύνθεση, άσχετα από τη μάρκα του, είναι παρεμφερής και τα συστατικά που περιέχει δεν είναι επιβλαβή ούτε προκαλούν αλλεργίες. Τα περισσότερα ημιμόνιμα είναι δερματολογικά ελεγμένα και παρ’ αυτά συνεχίζουν να κατηγορούνται για πρόκληση αλλεργιών.
Η προσωπική μου άποψη, είναι ότι οι αλλεργίες στη πραγματικότητα δεν προκαλούνται από τα ημιμόνιμα βερνίκια αλλά από ένα σωρό διαφορετικές αιτίες, που επειδή δεν μπορούν να συγκεκριμενοποιηθούν, βρίσκουν εξιλαστήριο θύμα το ημιμόνιμο βερνίκι. Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι συνέχεια κατηγορούνται γνωστές και μεγάλες εταιρείες, αλλά όσο πιο γνωστή είναι μία εταιρεία, τόσο πιο πολύ τη κατηγορούν για αλλεργίες.
Ας δούμε όμως αρχικά, γιατί κατηγορούνται τα ημιμόνιμα βερνίκια, και για ποιο λόγο δεν γίνεται να φταίει το ημιμόνιμο.
Επαφή με νύχια, όχι με δέρμα
Το ημιμόνιμο βερνίκι έρχεται σε επαφή αποκλειστικά και μόνο με το νύχι, και όχι με το δέρμα. Οι αλλεργίες που αναφέρονται, συνήθως αφορούν φαγούρα ή συμπτώματα που εκδηλώνονται στα δάχτυλα ή τα χέρια. Εάν η αλλεργία οφειλόταν στο ημιμόνιμο, θα εκδηλωνόταν γύρω από τα νύχια στα σημεία επαφής. Η αντίδραση στο χέρι, είναι ένδειξη ότι προέρχεται από κάτι άλλο και όχι από το βερνίκι. Φυσικά, η επαφή με το δέρμα απαγορεύεται και θα πρέπει το βάψιμο να γίνεται προσεκτικά και όχι επάνω στο δέρμα.
Διαδικασία με πολλές παραμέτρους
Η διαδικασία της εφαρμογής ημιμόνιμου, έχει αρκετές παραμέτρους και μεσολαβούν αρκετά υλικά και διαδικασίες. Οι δε τεχνίτριες, εκτίθενται σε πολλά διαφορετικά προϊόντα με αποτέλεσμα να μη μπορούμε ποτέ να βρούμε το αίτιο εάν δεν γίνει σωστή έρευνα. Ακόμη και αφαιρώντας ένα υλικό από τα προϊόντα μας (πχ σταματώντας να χρησιμοποιούμε τη τάδε μάρκα) δε σημαίνει ότι επειδή η αλλεργία δεν συνεχίζεται ότι βρήκαμε τον υπαίτιο. Μπορεί να είναι χιλιάδες άλλοι λόγοι, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ενώ η αντίδραση να είναι συμπτωματική.
Δερματολογικά Ελεγμένα
Αν και είναι αλήθεια ότι κυκλοφορούν αρκετά καλλυντικά στην αγορά και ιδιαίτερα ημιμόνιμα βερνίκια, που δεν είναι δερματολογικά ελεγμένα όπως θα όφειλαν, συνήθως κατηγορούνται μεγάλες και γνωστές εταιρείες, αντί για αυτές. Όταν λοιπόν ένα προϊόν έχει ελεγχθεί, σημαίνει ότι τα συστατικά του δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σύμφωνα με τη προτεινόμενη μέθοδο χρήσης. Αυτοί οι έλεγχοι γίνονται σε εργαστήρια όπου μετριέται η αντίδραση που έχει ένα προϊόν σε σχέση με συγκεκριμένα στοιχεία και κατά πόσο αλληλοεπηρεάζονται. Φυσικά μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις, δηλαδή ένας οργανισμός να είναι ευαίσθητος και να αντιδρά αλλεργικά σε προϊόντα που δεν είναι χαρακτηρισμένα ως αλλεργιογόνα, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει ατομική αναζήτηση για το αίτιο όπως θα πούμε στη συνέχεια.
Τελευταία κυκλοφορεί μία έρευνα στο Internet από ξένο περιοδικό, την οποία έχουν αναμασήσει όλα τα Ελληνικά blog χωρίς να το ελέγξουν, όπως κάνουν πάντα, που αναφέρει ψευδώς ότι το «δερματολογικά ελεγμένο» είναι παραπλανητική φράση. Τα τεστ είναι συγκεκριμένα και γίνονται από χημικά εργαστήρια, ενώ κάθε καλλυντικό που κυκλοφορεί στην Ευρώπη πρέπει να έχει περάσει αυτά τα τεστ.
Όσο πιο γνωστό, τόσο περισσότερες αλλεργίες
Όσο πιο γνωστή είναι μία μάρκα ημιμόνιμου, τόσο περισσότερος κόσμος εμφανίζεται με αλλεργίες που κατηγορεί αυτό το προϊόν. Αυτό γίνεται για δύο λόγους:
- Όσο πιο πολλούς πελάτες έχει, τόσο περισσότεροι αριθμητικά είναι οι πελάτες του που θα κατηγορούσαν ούτως ή άλλως το ημιμόνιμο. Έτσι, παρότι δε φταίει το συγκεκριμένο ημιμόνιμο, κατηγορούν τη μάρκα που έτυχε να χρησιμοποιούν.
- Στην Ελλάδα είμαστε οι καλύτεροι στο «να βγάλουμε το μάτι του γείτονα» αντί να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Έτσι, οι μικρές εταιρείες ρίχνουν λάσπη στον ανταγωνισμό με ψεύτικα προφιλ στο facebook, αφού δε μπορούν να κάνουν τίποτα καλύτερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όποιο σχετικό post γίνει, θα δείτε τα ίδια άτομα να «προτείνουν» άγνωστα ημιμόνιμα που είναι «τα καλύτερα» και με τα οποία όπως υποστηρίζουν, «σώθηκαν».
Με λίγα λόγια, όσο περισσότεροι εμφανίζονται να «κατηγορούν» κάποια συγκεκριμένη μάρκα, τόσο πιο καλό και αξιόπιστο προϊόν είναι. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι, κατηγορούν το ημιμόνιμο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ελλάδα, και αυτό συνεχίζει να είναι το νο 1 σε πωλήσεις (και όχι δεν αναφέρομαι σε αυτό που παράγει η εταιρεία μου).
Το ψέμα του Δερματολόγου
Οι περισσότερες κατηγορίες για αλλεργίες, συνοδεύεται από τη φράση «ξόδεψα τόσα σε δερματολόγο» ή ο «δερματολόγος μου είπε ότι φταίει το ημιμόνιμο», κάτι που είναι συνήθως ψέμα. Κατ’ αρχάς κανένας δερματολόγος δε θα κατηγορήσει ένα προϊόν ή μία εταιρεία, χωρίς να έχει κάνει δερματολογικούς ελέγχους και αλλεργικά τεστ. Στις σπάνιες περιπτώσεις που υποστηρίζει κάποιος ότι πήγε σε δερματολόγο και του είπε ότι φταίει το ημιμόνιμο, σας προτρέπω να το ζητήσετε εγγράφως και να μου το στείλετε να το δω. Θα δείτε ότι όλοι θα το αρνηθούν.
Ο λόγος είναι απλός. Ο δερματολόγος για να καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, θα πρέπει να κάνει κάποια τεστ, που συνήθως είναι ακριβά και οι πελάτες επιλέγουν να μην τα πληρώσουν. Αντιθέτως,
επιλέγουν μία κρέμα για να «περάσει» και στη συνέχεια κατηγορούν τα προϊόντα, γιατί «κάποιος πρέπει να φταίει». Ο δερματολόγος θα πει ότι «μπορεί» να φταίει το ημιμόνιμο, καθώς δεν έχει ούτε την απαραίτητη πληροφορία για την εφαρμογή, ούτε έχει κάνει έρευνα για το προϊόν. Το «μπορεί» αυτό όμως, αρκεί σε μία εξαγριωμένη παθούσα για να της δώσει το εξιλαστήριο θύμα: τη τεχνίτρια και το προϊόν.
Τι φταίει για την αλλεργία μου, όμως;
Εδώ ερχόμαστε σε ένα άλλο, σοβαρό θέμα. Η αλλεργία υπάρχει. Δεν λέμε για τις περιπτώσεις που είναι κατασκευασμένες συκοφαντίες, αλλά για τις περιπτώσεις που όντως υπάρχει αλλεργική αντίδραση. Αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να τις διαχωρίσουμε σε δύο είδη:
Η αλλεργία της τεχνίτριας (εφαρμογή)
Μία τεχνίτρια μπορεί να έχει αλλεργία σε διάφορα προϊόντα και να εξελίσσεται σωρευτικά ή ανάλογα με άλλες συνθήκες. Δηλαδή, μπορεί η αλλεργία να είναι σε κάποιο προϊόν που λειτουργεί συνδυαστικά με την εποχή, τη θερμοκρασία, ή μετά από 100 ώρες χρήσης κάποιου προϊόντος, ώστε να έχει έρθει σε επαφή με τα χέρια η απαιτούμενη ποσότητα που θα εκκινήσει τη διαδικασία της αλλεργικής αντίδρασης.
Συχνά όμως, οι τεχνίτριες αντιμετωπίζουν δερματολογικά προβλήματα που δεν είναι αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά μοιάζουν με αυτές. Τέτοια παραδείγματα είναι η συνεχής ασφυξία που παθαίνουν τα χέρια από τη χρήση γαντιών καθώς και η τοπική αφυδάτωση, από χρήση πτητικών προϊόντων όπως το ασετόν και το primer.
Δυστυχώς οι περισσότερες σχολές για νύχια δεν διδάσκουν δερματολογία και χημεία ή οι μαθητές δεν τα παρακολουθούν, νομίζοντας ότι δεν τους ενδιαφέρουν. Έτσι, αδυνατούν να κατανοήσουν τη χρήση αλλά και τις μεθόδους προφύλαξης από τα χημικά που χρησιμοποιούν, ή ακόμη και τις αντιδράσεις του οργανισμού. Αρκετά συχνά, στην υπερπροσπάθεια να προστατευθούμε από κάτι, δημιουργούμε πολλαπλά και σημαντικότερα δερματολογικά προβλήματα.
Μία τεχνίτρια είναι απίθανο να καταλάβει από μόνη της το αίτιο της αλλεργίας, καθώς όλη μέρα βρίσκεται μέσα σε πολλά προϊόντα και πολλές διαδικασίες. Εάν μία τεχνίτρια εκδηλώσει αλλεργία θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει όλα τα απαραίτητα τεστ για να βρει το πραγματικό αίτιο της αλλεργίας, δηλαδή το συστατικό ή την οικογένεια των συστατικών που τη δημιουργούν. Ιδιαίτερα οι τεχνίτριες θα πρέπει υποχρεωτικά να βρουν το πραγματικό αίτιο της αλλεργίας για δύο βασικούς λόγους: 1) θα πρέπει να γνωρίζουν και να αποφύγουν τα συστατικά αυτά, καθώς η καθημερινή χρήση θα εντείνει και θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα και 2) όταν η αλλεργία συνεχιστεί και τα δερματολογικά προβλήματα επεκταθούν, θα αναγκαστεί να αλλάξει επάγγελμα.
Η αλλεργία του πελάτη (χρήση)
Ο πελάτης που κάνει ημιμόνιμο, έρχεται σε επαφή με πολλά και διαφορετικά προϊόντα και διαδικασίες όπως θα δούμε παρακάτω. Κάθε εργαλείο ή υλικό μπορεί να δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα που μπορεί να είναι αλλεργική αντίδραση ή κάποια άλλη δερματική πάθηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να επισκεφθούμε ένα δερματολόγο για να βρούμε το αίτιο και όχι απλά για την επούλωση των συμπτωμάτων. Το να πάρουμε μία κρέμα και να φύγει το σύμπτωμα δεν λύνει το πρόβλημα.
Ο πελάτης κατά κύριο λόγο δεν θέλει να μάθει τι έγινε. Θέλει απλά να μη ξαναγίνει και το πιο πιθανό θα είναι να αλλάξει τεχνίτρια ή προϊόν, ενώ θα κατηγορεί ότι του είναι πιο εύκολο. Αυτή είναι μία λανθασμένη αντίληψη που θα έχει σαν αποτέλεσμα την επανάληψη των προβλημάτων, αν φυσικά ήταν αλλεργία και όχι κάποιο άλλο δερματολογικό πρόβλημα.
Ας δούμε όμως αναλυτικά, από τι μπορεί να προκληθεί αλλεργία ή δερματολογικό πρόβλημα που να μοιάζει με αλλεργία κατά τη διαδικασία του manicure.
- Οι λίμες, τα πενσάκια, το φρεζάκι του τροχού και οποιοδήποτε από τα εργαλεία, μπορεί να είναι πλημμελώς καθαρισμένο ή να μην έχει αποστειρωθεί σωστά. Η ύπαρξη κάποιου βακτηρίου, μπορεί να δημιουργήσει δερματολογικό πρόβλημα που μοιάζει με αλλεργία.
- Η χρήση ισχυρών χημικών όπως το ασετόν, το primer με οξέα ή άλλων πτητικών και όξινων προϊόντων που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, δημιουργούν συχνά θέματα λόγω της αφυδάτωσης.
- Η χρήση ιδιοσκευασμάτων όπως λαδάκια επωνυχίων, κρέμες χεριών ή άλλων καλλυντικών που υποτίθεται ότι είναι φυτικά ή «χειροποίητα» συνήθως κρύβουν μεγάλους κινδύνους, αφού η σύστασή τους δεν είναι τυποποιημένη, ούτε δερματολογικά ελεγμένη. Ιδιαίτερα τα λαδάκια που έχουν αιθέρια έλαια, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν αλλεργίες, αφού αρκετά αιθέρια έλαια είναι γνωστό ότι δημιουργούν δερματολογικές αντιδράσεις. Επιπλέον τα αιθέρια έλαια θέλουν πολύ προσεκτική χρήση καθώς είναι ιδιαίτερα όξινα και πτητικά στη πλειοψηφία τους.
- Η χρήση χημικών καθαριστικών προϊόντων, τόσο πριν όσο και μετά από την εφαρμογή του manicure, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις. Ορισμένα χημικά αντιδρούν μεταξύ τους, όπως το ακουαφόρτε με τη χλωρίνη (μη το δοκιμάσετε). Έτσι είναι πιθανό ορισμένα χημικά να αντιδρούν μεταξύ τους. Αποφύγετε το πλύσιμο πιάτων και τη γενική καθαριότητα πριν και μετά το manicure.
- Η λάμπα πολυμερισμού, αν και από μόνη της δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε συνδυασμό με άλλα χημικά προϊόντα. Η ακτινοβολία UV είναι μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου. Φανταστείτε λοιπόν να πάτε για ηλιοθεραπεία ενώ έχετε αλείψει το σώμα σας με χλωρίνη ή άλλα ισχυρά καθαριστικά. Είναι σίγουρο ότι θα έχετε δερματολογικά προβλήματα, που όμως δεν οφείλονται ούτε στο καθαριστικό, ούτε στον ήλιο.
- Τόσο για τις τεχνίτριες όσο και όσους χρησιμοποιούν γάντια στην εργασία τους, θα πρέπει να κάνετε συνετή χρήση. Τα γάντια δημιουργούν ασφυξία, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται αρκετά δερματολογικά θέματα, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις και στα είδη γαντιών που εκδηλώνονται μετά από συνεχή χρήση.
- Η εποχή, επίσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις ή να εντείνει τις ήδη υπάρχουσες. Έτσι, ενώ το χειμώνα μπορεί να μην είχαμε καμία ενόχληση ή ένα ελαφρύ κοκκίνισμα μετά το manicure, την άνοιξη να μας επηρεάζει με εξανθήματα. Επίσης, μπορεί να μην έχει καμία σχέση το manicure και να μας επηρεάζει μόνο κάποιο από τα στοιχεία της εποχής. Για παράδειγμα αρκετοί είναι αλλεργικοί στη γύρη και μπορεί η εκδήλωση να εμφανιστεί μετά από το manicure. Αυτό δε σημαίνει ότι το αίτιο είναι το manicure.
- Τέλος, όσο και αν δεν το πιστεύετε, και προσωπικά ούτε εγώ το κατανοώ καλά, η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο στις αλλεργίες και στις αντιδράσεις του οργανισμού μας. Το άγχος, το στρες, η πίεση και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να μας κάνουν να τρώμε τα νύχια μας, να τα ξύνουμε ή να δημιουργούμε πληγές. Ακόμη και τίποτα να μην είναι εμφανές, η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να ποικίλει.
Κάθε ένα από τα παραπάνω, είναι πολύ πιο πιθανό να δημιουργήσει δερματολογικές αντιδράσεις στα χέρια και τα άκρα μας, παρά το ημιμόνιμο βερνίκι. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε δερματολόγο εξειδικευμένο σε αλλεργίες για να λύσετε μία και καλή τα προβλήματα αυτά. Μην παίζετε με την υγεία σας, καθώς προβλήματα τέτοιου είδους μπορεί να σας δημιουργήσουν μεγάλες ταλαιπωρίες και χρόνιες παθήσεις. Σε κάθε υποψία δερματολογικής πάθησης ή αλλεργικής αντίδρασης επισκεφθείτε ένα δερματολόγο και ψάξτε να βρείτε το αίτιο. Η υγεία μας είναι πολύ πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο.