Τι είναι το ημιμόνιμο; Τι σημαίνει Gel Polish, Shellac, Υβριδικό; Υπάρχει Βιολογικό ημιμόνιμο;

illustrain02-nail01Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μία τραγική σύγχυση σε όρους, λέξεις και προϊόντα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν αδαείς που δεν ήξεραν τι λέγανε και θα περνούσε με το καιρό. Στη πορεία  κατάλαβα ότι οι μεν εταιρείες μπερδεύουν επίτηδες τους πελάτες τους για να πουλάνε ότι θέλουν, ενώ αντί να αντιδράσουν, οι τεχνίτριες επαναλαμβάνουν αυτή τη τεχνική πώλησης. Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο στο τι σημαίνει κάθε λέξη και τι πραγματικά είναι το … ημιμόνιμο!.


Γιατί λέγεται «ημιμόνιμο»;

Κατ’ αρχάς πρέπει να διευκρινίσω ότι ο όρος «ημιμόνιμο» δεν είναι ο πλέον δόκιμος. Και αυτό γιατί ένα προϊόν θεωρείται «ημιμόνιμης διάρκειας» όταν θα ζήσει για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Το «ημιμόνιμο βερνίκι» φυσικά δεν ζει για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, ζει όμως για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του νυχιού αφού στην πορεία προχωράει. Με την ίδια λογική βέβαια, θα έπρεπε τα τεχνητά νύχια (gel, ακρυλικό, κλπ) να λέγονται επίσης «ημιμόνιμα» ή «μόνιμα» .

Ο όρος «ημιμόνιμο» είναι Ελληνικής καταγωγής. Και αυτό, γιατί πουθενά στο εξωτερικό δεν θα δείτε το προϊόν να ονομάζεται «semi permanent» εκτός και αν έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά από Έλληνα. Στα αγγλικά, το ίδιο προϊόν λέγεται «Gel Polish», το οποίο και το σωστό, αφού περιγράφει ακριβώς αυτό που είναι.

Λόγω εκτεταμένης χρήσης του συγκεκριμένου όρου στην Ελληνική αγορά, θα δεχτούμε ότι ο όρος «ημιμόνιμο» αντιπροσωπεύει το ίδιο προϊόν, που είναι το «Gel Polish». Διαφορετικά, θα έπρεπε να λέμε ημιμόνιμο, κάθε προϊόν που μένει στο νύχι για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, δηλαδή το gel, το ακρυλικό, το μετάξι κλπ.

Νέο ημιμόνιμο ALX GEL POLISH

Τι είναι λοιπόν το Gel Polish (ημιμόνιμο για εμάς)

Το Gel Polish, που είναι και ο σωστός όρος, είναι «ρευστό τζελ». Είναι σαν το τζελ που χρησιμοποιούμε στα τεχνητά νύχια, αλλά σε πολύ πιο ρευστή μορφή για να εφαρμόζεται με πινέλο. Για αυτό και η διαδικασία εφαρμογής αλλά και αφαίρεσης είναι παρεμφερής με του τζελ, αλλά σε πιο «ήπια» μορφή.

Τι είναι το Shellac ή το Gelish;

Το Shellac όπως και το Gelish, είναι μάρκες ημιμόνιμου βερνικιού. Πιο σωστά, shellac είναι η ονομασία του προϊόντος, της εταιρείας CND και αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία και κατοχυρωμένο σήμα (trademark) της εταιρείας “Creative Nail Design, INC”, από το 2010. Gelish είναι η ονομασία του προϊόντος της εταιρείας Nail Harmony και αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία και σήμα της εταιρεία “Nail Alliance, LLC”  από το 2009.

Η Nail Harmony (ή Nail Alliance) και η Creative Nail Design (CND), ήταν οι πρώτες εταιρείες που έβγαλαν ρευστό τζελ σε μορφή βερνικιού και το ονόμασαν η μεν πρώτη «gelish» και η δεύτερη «shellac».

Στη συνέχεια αυτή η νέα «τεχνική» αντιγράφηκε από όλες τις εταιρείες και επειδή απαγορεύεται η χρήση των ονομάτων «gelish» και «shellac», το ονόμασαν «Gel Polish», το οποίο είναι και στην ουσία σωστό. Στην Ελλάδα, το είπαμε «ημιμόνιμο».

ALX_GEL_8_FRONTΑρκετές εταιρείες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν επίσημα την ονομασία Shellac ή Gelish, με πιο γνωστές την CCO και την Bluesky. Η πρώτη μάλιστα, αντέγραψε ακόμη και το λογότυπο της CND, ενώ προσπάθησαν να καταχωρήσουν και επίσημα δικά τους trademark, όπως «Bluesky Shellac», «Bluesky Gelish», «CCO Professional CC Color Shellac» ή παρεμφερή ονόματα. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με την παγκόσμια βάση σημάτων (www.tmdn.org) ήταν να ακυρωθούν οι αιτήσεις των άλλων εταιρειών μετά από ένσταση της CND και της Nail Alliance αντίστοιχα, και να επικρατήσει η προγενέστερη και ορθή χρήση των κατοχυρωμένων νομικά εμπορικών σημάτων Shellac που ανήκει αποκλειστικά στην CND (Creative Nail Design, INC) και Gelish, που ανήκει αποκλειστικά στην Nail Alliance.

Στην αγορά έχει επικρατήσει να λέμε «Shellac» το «ημιμόνιμο», αναφερόμενοι στη κατηγορία προϊόντος (ημιμόνιμο) και όχι στο συγκεκριμένο προϊόν (Shellac). Αυτό είναι μία πραγματικά μεγάλη επιτυχία για το marketing της CND,  και αποτελεί το όνειρο κάθε επαγγελματία του marketing: Να ταυτιστεί στην αγορά το όνομά του, με το είδος του προϊόντος. Παρεμφερείς επιτυχίες είναι το στυλό και το ξυραφάκι BIC τα χαρτιά Post-IT, το αυτοκίνητο JEEP κλπ

Η δεύτερη που έγινε πρώτη!

Όταν έγραψα το άρθρο, δεν ήξερα για το gelish. Νόμιζα ότι το πρώτο ημιμόνιμο στην αγορά ήταν το Shellac, όπως και ο περισσότερος κόσμος. Μία φίλη στο facebook έκανε ένα πολύ εύστοχο σχόλιο, ότι πρώτη ήταν η Gelish. Αφού το έψαξα και είδα ότι πράγματι ισχύει, διόρθωσα το άρθρο για να συμπεριλάβει όλη την αλήθεια, και την ευχαριστώ για το εύστοχο σχόλιο.

Εδώ βέβαια είναι και άλλο ένα παράδοξο αλλά και μία μεγάλη επιτυχία της CND. Προσωπικά δεν έχω καμία σχέση με τη CND. Αντιθέτως επαγγελματικά θα μπορούσαμε να πουμε ότι διαθέτω “ανταγωνιστικό” προϊόν της, ένα ακόμη από τα πολλά που βγήκαν στη συνέχεια. Ομως, δε μπορώ να μη παραδεχτώ το απίστευτα καλό marketing της CND για το προϊόν της Shellac, που κατάφερε όχι μόνο να κατακτήσει το κόσμο, να ταυτίσει το όνομά της με τη κατηγορία προϊόντος, αλλά και να ξεπεράσει τη πρώτη εταιρεία. Να γίνει το πρώτο ημιμόνιμο στη παγκόσμια αγορά και να ταυτιστεί μαζί του, παρότι το είδος προϋπήρχε από άλλη εταιρεία, με άλλη ονομασία.

 

Το Υβριδικό βερνίκι είναι διαφορετικό;

Στη προσπάθειά τους οι εταιρείες να λανσάρουν το νέο «Gel Polish» προϊόν τους, και αφού ο όρος «ημιμόνιμο» θα τους έβαζε στο ίδιο «τσουβάλι» με όλους όσους «αντιγράφουν» το Shellac, προσπάθησαν να βρουν κάτι νέο και πιο πιασάρικο.

Ετσι, κάποιοι δαιμόνιοι έμποροι, ονόμασαν το δικό τους «Gel Polish», το δικό τους «ημιμόνιμο», σαν «υβριδικό» προκειμένου να πουν ότι έφεραν κάτι καινούριο και πρωτοποριακό.

Αν δεν κάνω λάθος, η μετονομασία του Gel Polish, ως υβριδικό ήταν Ελληνικής προέλευσης. Στο εξωτερικό υπάρχουν ελάχιστα προϊόντα που αυτοαποκαλούνται υβριδικά, και είναι ή Ελληνικών συμφερόντων ή από παρεμφερή εργοστάσια. Όπως και να έχει όμως, στο εξωτερικό δεν χρησιμοποιείται η ονομασία «υβριδικό» εκτενώς.

Ακόμη και έτσι όμως, η ονομασία του «Gel Polish» ως υβριδικό, είναι ακόμη πιο λάθος από την ονομασία «ημιμόνιμο». Για την ακρίβεια είναι εντελώς λάθος. Υβριδικό σύστημα, ονομάζεται το σύστημα που λειτουργεί με δύο διαφορετικές πηγές ενέργειας ή διαφορετικά συστήματα μετατροπής. Το Gel Polish δεν λειτουργεί με δύο διαφορετικούς τρόπους, αλλά μόνο με έναν: Πολυμερίζεται. Εάν είχε τη δυνατότητα να πολυμερίζεται ή να «στεγνώνει φυσικά» και λειτουργούσε και με τους δύο τρόπους, τότε θα μπορούσε να ονομαστεί υβριδικό. Επί του παρόντος, το μόνο που κάνουν όσοι χρησιμοποιούν τον όρο υβριδικό είναι να παραποιούν τη γλώσσα και τις έννοιες. Είναι σαν να λέμε ότι η λάμπα πολυμερισμού «ψήνει» τα νύχια.

Βιολογικό Βερνίκι

cosmeticsbadΣτο βιολογικό δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα, καθώς είναι επίσης μία άστοχη παραπλάνηση του κοινού για να πουλήσει ένα «υγιεινό» ή καλύτερο ημιμόνιμο. Φυσικά δεν υπάρχει βιολογικό βερνίκι ούτε βιολογικό ημιμόνιμο. Εκτός και αν βάφετε τα νύχια σας με πορφύρα που τη πήρατε από κοχύλι, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρείτε βιολογικό προϊόν για να χρωματίσετε τα νύχια σας. Ιδιαίτερα δε στο ημιμόνιμο που θέλει πολυμερισμό, καθώς ο πολυμερισμός είναι μία χημική αντίδραση.

Ημιμόνιμο που δε θέλει «λάμπα» ή πολυμερισμός με αέρα.

Εάν θεωρήσουμε ως «ημιμόνιμο» το Gel Polish, τότε πρόκειται για καινούρια απάτη. Κάποιοι λένε ότι «πολυμερίζεται με τον αέρα», κάτι που είναι τουλάχιστον ηλίθιο, αφού ο πολυμερισμός είναι μία χημική διαδικασία που απαιτεί την ύπαρξη θερμότητας ή UV ακτινοβολίας. Άρα, αφού δεν υπάρχει UV, δεν υπάρχει και πολυμερισμός. Αυτό που κάνει ο αέρας λέγεται εξάτμιση, και είναι φυσική διαδικασία. Άρα εφόσον εξατμίζεται, είναι κοινό βερνίκι. Μπορεί να είναι καλύτερης ποιότητας, συμφωνώ, όμως δεν πολυμερίζεται.

Τώρα, αν σαν «ημιμόνιμο» θεωρήσουμε το προϊόν που μένει στο νύχι για μεγάλο μέρος της ζωής του, τότε ναι. Είναι ημιμόνιμο όσο είναι το τζελ, το ακρυλικό, το gel polish, η κόλα, και οτιδήποτε θα μείνει στο νύχι για πάνω από περίπου ένα μήνα που είναι η ζωή του νυχιού.

Τι είναι ο πολυμερισμός

NailsΠολυμερισμός είναι μία χημική αντίδραση. Για να μη σας μπερδέψω με όρους χημείας, ας μείνουμε στο ότι είναι μία διαδικασία με την οποία η UV ακτινοβολία αναγκάζει τα ειδικά χημικά στοιχεία που λέγονται «πολυμερή» να ενωθούν και να γίνουν μία σκληρή μάζα.

Σε καμία περίπτωση τα νύχια δεν τα ψήνουμε και η λάμπα πολυμερισμού δεν είναι φούρνος. Φούρνος και φουρνάκι είναι αυτά που φτιάχνουμε το φαγητό μας 🙂

Ο πολυμερισμός επιτυγχάνεται ανάλογα του είδους του υλικού κυρίως με ψύξη, θέρμανση ή ακτινοβολία. Πολυμερισμός είναι επίσης ορισμένων ειδών σφραγίσματα στα δόντια, ενώ γενικά η διαδικασία του πολυμερισμού συναντάται καθημερινά σε χιλιάδες υλικά που δεν έχουμε ιδέα ότι εκείνη την ώρα πολυμερίζονται.

Τι είναι UV, LED και CCFL ;

UV είναι το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το UV δεν είναι τύπος λάμπας ούτε συσκευή. UV είναι η ακτινοβολία που παράγεται από τον ήλιο ή τις λάμπες πολυμερισμού. Τέτοιες λάμπες είναι οι λάμπες για τα νύχια, του σολάριουμ, για σφραγίσματα δοντιών, για μονωτικά υλικά κλπ.

LED είναι ηλεκτρονικό εξάρτημα και όχι συσκευή. Το LED είναι φωτεινή δίοδος, και παράγει φως σαν λάμπα (η φωτογραφία δεξιά). Οι λάμπες LED είναι διαφορετικής τεχνολογίας όπως είναι οι φθορισμού και οι πυρακτώσεως. Κάποια LED παράγουν και UV ακτινοβολία.

CCFL είναι τύπος λαμπτήρα φθορισμού. Το FL σημαίνει λάμπα φθορισμού. Τα αρχικά σημαίνουν Cold Cathode Fluorescent Lamp.

UV, LED, και CCFL στις λάμπες νυχιών

Αρχικά είχαν βγει οι συσκευές πολυμερισμού με λάμπες φθορισμού UV. Αυτές είναι οι κλασικές λάμπες, που συχνά θα τις ακούσετε ως “UV”. Μετά βγήκαν οι συσκευές πολυμερισμού με LED. Κάποιες είχαν βγει με συνδυασμό λαμπτήρων φθορισμού και LED. Τελευταία έκαναν την εμφάνισή τους και οι CCFL, που στην ουσία είναι μεγάλες λάμπες φθορισμού με μεγαλύτερη ένταση (λόγω μεγαλύτερου σχήματος).

Το UV είναι είδος ακτινοβολίας. Οι συσκευές πολυμερισμού είναι με λάμπες φθορισμού UV (η κλασική UV που ξέρουμε), με UV LED (σκέτα ή σε μορφή λάμπας), και με λάμπες UV CCFL (που είναι μεγαλύτερα σχήματα της κλασικής φθορισμού).

Νέο ημιμόνιμο ALX GEL POLISH

Διαβάστε πληροφορίες εδώ για το νέο ημιμόνιμο ALX που δεν θέλει βάση ή top !

Comments

Leave a Reply