Ασπίδα προσώπου ή Ασπίδα μισού προσώπου. Επιτρέπονται τελικά;

Τελευταία υπάρχει μία αναστάτωση για το αν επιτρέπονται ή όχι και κατά πόσο προστατεύουν οι μάσκες τύπου ασπίδα μισού προσώπου. Πρόκειται για την ασπίδα προσώπου που έχουν προμηθευτεί όλα τα καταστήματα εστίασης και αρκετά κομμωτήρια, καθώς προτιμούνται σαφώς από τους επαγγελματίες.

Ας δούμε αρχικά, για ποιο λόγο οι ασπίδες αυτές είναι πολύ καλύτερες από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί, ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους. Εστίαση,  κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, περιποίησης άκρων αλλά και όλο το κλάδο του εμπορίου.

Αρχικά, ξέρουμε ότι η μάσκα έχει σαν σκοπό να προστατεύσει τον απέναντι και όχι αυτόν που φοράει τη μάσκα. Ακόμη και η χειρουργική μάσκα μίας χρήσης, δεν προστατεύει τόσο αυτόν που τη φοράει, αλλά τον απέναντί μας. Εμάς, δε μας προστατεύει ούτως ή άλλως, καθώς η πρόσληψη του ιού γίνεται και από τα μάτια. Άρα, ο σκοπός είναι να προστατευτεί ο πελάτης του καταστήματος και όχι ο ίδιος ο επαγγελματίας. Επιπλέον, αν προστάτευε το πελάτη, θα ήταν υποχρεωτική και για αυτόν. Ουσιαστικά δε μας ενδιαφέρει ο επαγγελματίας, αλλά ο πελάτης.

Η επαφή που έχει ο επαγγελματίας με τον πελάτη, είναι για να του μιλήσει, να πάρει παραγγελία, να τον εξυπηρετήσει και γενικά να επικοινωνήσει μαζί του. Εάν προσπαθήσει ένας σερβιτόρος να πάρει παραγγελία με υφασμάτινη μάσκα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη τη βγάλει, αφού δε θα μπορεί να συνεννοηθεί. Ακόμη και ο πελάτης θα ζητήσει από το σερβιτόρο να τη κατεβάσει για να συνεννοηθούν. Έτσι, η υφασμάτινη μάσκα, καθίσταται εντελώς άχρηστη σε αυτά τα επαγγέλματα, αφού στη πράξη δε θα χρησιμοποιηθεί. Αντιθέτως, η μάσκα – ασπίδα μισού προσώπου, επιτρέπει την επικοινωνία με το πελάτη κρατώντας όμως τα σταγονίδια και την άμεση έκθεση με την αναπνοή του σερβιτόρου με το πελάτη.

Αντίστοιχα σε ένα κατάστημα πώλησης προϊόντων όπου ο πωλητής επικοινωνεί με το πελάτη, είναι σχεδόν απίθανο να μην αφαιρέσει τη μάσκα για να συνεννοηθεί. Ας μη γελιόμαστε, όλοι έχουμε πάει σε ένα μπαρ, μία καφετέρια ή ένα εστιατόριο. Όσοι φορούν ασπίδες μισού προσώπου τις κρατάνε καθ’ όλη την επικοινωνία, ενώ όσοι έχουν πάνινες μάσκες τις βγάζουν συνεχώς ή τις κρατάνε στο πηγούνι μόνο για περίπτωση ελέγχου, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν διαφωνείτε με το ότι είναι φυσιολογικό, δοκιμάστε να κάνετε το σερβιτόρο μία μέρα, με υφασμάτινη μάσκα. Ούτε με τριπλό μεροκάματο δε θα καθίσετε!

Επιτρέπεται ή απαγορεύεται;

Στις 24/7/20 βγήκε μία εγκύκλιος του τμήματος «υγιεινής και υγειονομικών ελέγχων» του υπουργείου υγείας, με τίτλο «Συστάσεις αναφορικά με την καθολική χρήση της μάσκας /ασπίδας προσώπου σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (τροφίμων και ποτών και παροχής υπηρεσιών) στα πλαίσια της πανδημίας COVID-19».

Μία εγκύκλιος δεν έχει ισχύ νόμου ή υπουργικής απόφασης, αλλά έχει ουσιαστικό διευκρινιστικό χαρακτήρα ως ισχυρή σύσταση. Για αυτό το λόγο και ο τίτλος είναι «συστάσεις».

Στο περιεχόμενο της εγκυκλίου, ορίζεται σαφώς ότι επιτρέπεται η χρήση ασπίδων αντί για μάσκες, και προτείνεται να μην χρησιμοποιούνται οι ασπίδες μισού προσώπου. Κατά τη προσωπική μου άποψη αυτό είναι εντελώς λάθος ως σύσταση, για τους προαναφερθέντες λόγους, ότι η ασπίδα αυτή (μισού προσώπου) είναι εφαρμόσιμη λύση στη πράξη ενώ οι πάνινες μάσκες δεν αποτελούν εφαρμόσιμη λύση. Ακόμη και αν έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα, επειδή τελικά χρησιμοποιούνται, είναι πολύ πιο αποτελεσματικές στο σύνολο αντί των υφασμάτινων που τελικά δεν τις χρησιμοποιεί κανείς στη πράξη.

Ας δούμε τι λέει η συγκεκριμένη εγκύκλιος:

«Σε περιπτώσεις έλλειψης μη-ιατρικών μασκών, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση, σημειώνοντας ότι προσφέρουν χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων. Επιπλέον, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να διευκολύνουν άτομα με περιορισμένη συμμόρφωση στις ιατρικές μάσκες (όπως άτομα με ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές, κωφοί και άτομα με προβλήματα ακοής και παιδιά).»

Άρα, σαφώς επιτρέπεται η χρήση ασπίδων, ιδιαίτερα όταν υπάρχει περιορισμένη συμμόρφωση.

«Εάν υπάρξει μεγάλη αύξηση της επίπτωσης των κρουσμάτων στην κοινότητα θα συστηθεί αντικατάσταση των ασπίδων από μάσκα, στους επαγγελματίες υγείας που έχουν συστηθεί στη παρούσα φάση της πανδημίας.»

Σαφώς λοιπόν, έχει συστηθεί στη παρούσα φάση στους επαγγελματίες υγείας η χρήση ασπίδων. Μάλλον θέλουν να πουν στους επαγγελματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, γιατί ο σερβιτόρος δεν είναι επαγγελματίας υγείας εκτός και αν όντως εννοούν  τους ιατρούς – νοσηλευτές, όπου επιτρέπεται και εκεί η ασπίδα αντί για μάσκα.

Οι ασπίδες προσώπου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από έναν και τον ίδιο επαγγελματία.

Πιο σαφές δε γίνεται. Οι ασπίδες προσώπου χρησιμοποιούνται από τον επαγγελματία. Ξεκάθαρα.

Ασπίδες που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και την μύτη θα πρέπει να αποκλείονται γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε το άλλο άτομο.

Εδώ ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας μας λέει ότι «θα πρέπει να αποκλείονται». Δεν απαγορεύονται, αλλά σίγουρα δεν προτείνονται. Ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για εγκύκλιο και όχι νόμο ή υπουργική απόφαση. Ο τίτλος είναι «συστάσεις». Και νόμος να ήταν όμως, με απλά Ελληνικά, το «θα πρέπει να αποκλείονται» είναι προτροπή για αποφυγή και όχι καθολική απαγόρευση. Να θυμίσουμε εδώ, ότι το «θα πρέπει» επιρρηματικά έχει την έννοια του «μάλλον».

Βέβαια, προσωπικά διαφωνώ πλήρως με την προτροπή αποφυγής όπως προανέφερα. Δυστυχώς, είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι που είναι πίσω από ένα γραφείο, παίρνουν «αποφάσεις» χωρίς να έχουν βγει στην αγορά. Δεν έχουν πάει σε ένα μπαρ στις 2 το πρωί να δουν τι γίνεται. Δεν πήγαν στο ταβερνάκι που ιδρώνει ο ταλαίπωρος σερβιτόρος με 40 βαθμούς υπό σκιά και να του λένε «πιο δυνατά, δε σε ακούω με τη μάσκα». Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι πολιτικοί φωνάζουν για τη χρήση μάσκας αλλά σε καμία δημόσια εκδήλωση δε φοράνε. Ούτε καν για να κρατήσουν τα προσχήματα. Ποιος περιμένετε να τη κρατήσει; Ο ταλαίπωρος σερβιτόρος που αναπνέει τα χνώτα του όλη μέρα για να σας σερβίρει το χταποδάκι;

>> Διαβάστε για τα υπέρ και τα κατά των διάφορων ειδών μασκών και ασπίδων εδώ. <<

Δείτε όλες τις διαθέσιμες μάσκες, ασπίδες και προσωπίδες εδώ.

Comments

Leave a Reply