Τι είναι το Polygel ή Acrylgel και πως χρησιμοποιείται.

Ένα νέο προϊόν έχει εμφανιστεί τελευταία και όπως όλα τα προϊόντα για νύχια ακούει σε πολλές ονομασίες. Προς το παρόν το συναντάμε σαν Polygel ή Acrygel ή Happy Gel, ενώ πιστεύω πως σύντομα, θα βγουν και άλλες ονομασίες του ίδιου ή παρεμφερούς προϊόντος.

Σαν προϊόν, αναφερόμαστε στο υλικό για τεχνητά νύχια που είναι ιδιαίτερα πηκτό, κολλώδες και βρίσκεται σε μορφή σωληναρίου σαν οδοντόκρεμα. Άσχετα λοιπόν από την ονομασία που δίνει η κάθε εταιρεία, το προϊόν είναι το ίδιο ή παρεμφερές. Είναι σαν να λέμε «ημιμόνιμο βερνίκι» και άλλοι να αναφέρονται σε αυτό σαν «υβριδικό», «μόνιμο», «gel polish» ή με μάρκες όπως «shellac». Έτσι και το νέο αυτό προϊόν βγαίνει με διάφορα ονόματα από τη κάθε εταιρεία.

Η ονομασία Polygel και Acrygel

Στα μέσα του 2016 η Nail Alliance (εταιρεία που έχει το Gelish), έβγαλε ένα νέο προϊόν που το ονόμασε Polygel και το κατοχύρωσε σαν εμπορικό όνομα στην Αμερική. Στα μέσα του 2017 επέκτεινε το σήμα της σχεδόν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε, αρκετές άλλες εταιρείες έχουν βγάλει αντίστοιχα προϊόντα που καταχρηστικά τα ονομάζουν Polygel, αφού αυτό το όνομα είναι εμπορικό σήμα κατοχυρωμένο από την Nail Alliance.

Άλλες εταιρείες που έβγαλαν παρεμφερή προϊόντα, δε μπορούσαν να τα ονομάσουν Polygel λόγω δικαιωμάτων στο όνομα. Έτσι, διάφορες εταιρείες το ονόμασαν gum gel, Happy Gel, Super Gel, ενώ η ALX Cosmetics το ονόμασε Acrygel, που είναι το εμπορικό σήμα του προϊόντος της ALX Cosmetics.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, αναφερόμαστε σε προϊόντα με παρεμφερείς ιδιότητες με το Polygel της Nail Alliance τα οποία θα τα λέμε Acrygel προκειμένου να μην παραβιάζουμε πνευματικά δικαιώματα τρίτων, αφού το Acrygel ανήκει αποκλειστικά στην ALX Cosmetics. Λέγοντας Polygel θα πρέπει να εννοούμε πάντα το προϊόν της συγκεκριμένης εταιρείας και μόνο.

Τι προϊόν είναι το Acygel; Έχει ακρυλικό και τζελ μαζί;

Όχι, δεν έχει καμία σχέση με ακρυλικό. Αντιθέτως, τόσο σαν συστατικά αλλά και όσο σαν εφαρμογή, είναι πιο κοντά με το τζελ παρά με το ακρυλικό.

Η σκόνη ακρυλικού, είναι ένας συνδυασμός από ethyl και methyl methacrylate, το οποίο ενεργοποιείται (σκληραίνει) με το υγρό ακρυλικού που περιέχει κυρίως υπεροξείδιο του βενζολίου (Benzoyl peroxide).

Το τζελ και το ημιμόνιμο, περιέχουν ως κύριο συστατικό το Acrylates Copolymer και ενεργοποιούνται με UV ακτινοβολία. Το ότι το τζελ και το ημιμόνιμο περιέχουν ένα συστατικό που λέγεται «Acrylates Copolymer» δεν σημαίνει ότι έχουν κάποια σχέση με τη σκόνη ακρυλικού.

Το Acrygel και τα άλλα παρεμφερή προϊόντα, έχουν ως βασικό συστατικό επίσης, το Acrylate Copolymer και ενεργοποιούνται με UV ακτινοβολία και όχι με κάποιο υγρό. Το δε υγρό που χρησιμοποιείται μαζί με τα Acrygel είναι οινόπνευμα ή μίγματα με 5-10% ασετόν. Η χρήση του υγρού είναι για να δουλεύεται πιο εύκολα στην εφαρμογή με πινέλο, λόγω της κολλώδους υφής του. Εάν κάνετε άλλου είδους εφαρμογή όπως θα δούμε στη συνέχεια μπορεί να μη το χρειάζεστε καθόλου.

Πλεονεκτήματα του Acrygel;

Γενικά είναι ένα νέο προϊόν και σαν νέο, είναι τεχνολογικά εξελιγμένο.  Έχει τα πλεονεκτήματα των άλλων συστημάτων (ακρυλικό και τζελ), χωρίς τα αντίστοιχα μειονεκτήματά τους.

 • Δεν μυρίζει έντονα. Αντιθέτως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό με ευχάριστο άρωμα αν το δουλεύουμε με πινέλο (πχ οινόπνευμα με αιθέριο έλαιο ή ελάχιστο ασετόν).
 • Μπορούμε να το δουλέψουμε όση ώρα θέλουμε, αφού δεν στεγνώνει μόνο του σαν το ακρυλικό.
 • Του δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε, όπως το ακρυλικό αλλά δε τρέχει σαν το τζελ.
 • Είναι πιο ευέλικτο από το ακρυλικό και πιο ανθεκτικό από το τζελ.
 • Είναι ελαφρύ σαν υλικό
 • Δεν καίει στις λάμπες LED

Είναι πραγματικά τόσο ακριβό όσο λένε;

Οχι. Είναι ένα νέο προϊόν και σαν κάτι νέο είναι και πιο ακριβό. Σιγά σιγά η τιμή του θα πέσει αφού πλέον όλες οι εταιρείες κυκλοφορούν παρεμφερή προϊόντα. Ηδη όμως, η τιμή του είναι στα επίπεδα του builder gel. Φαίνεται σαν πιο ακριβό επειδή λόγω της συσκευασίας του συνήθως είναι περισσότερα γραμμάρια.

Στην ALX Cosmetics για παράδειγμα, τα 50 γρ. κοστίζουν 32,50 € (δηλαδή 9,75 για τα 15 γρ. προϊόντος, λιγότερο από το μέσο όρο των builder gel της αγοράς). Για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν, κυκλοφορεί και μικρή συσκευασία των 15 γραμμαρίων με 11,90 €. Για πληροφορίες σχετικά με το Acrygel της ALX Cosmetics, πατήστε εδώ.

Πως γίνεται η εφαρμογή

Η εφαρμογή του Acrygel μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε από τους παρακάτω τρόπους, ενώ στην χρήση του φέρνει πιο κοντά στο τζελ. Ιδιαίτερα για τις εφαρμογές dual form και inverted nail (inverted moulds) είναι πολύ καλύτερο από το ακρυλικό αφού μπορούμε να το εφαρμόσουμε χωρίς να στεγνώσει.

 • Φυσική ενίσχυση
 • Επέκταση με φόρμα
 • Επέκταση με tips
 • Dual form System
 • Inverted Nail System (Inverted Moulds)

Δεν θα επεκταθούμε ιδιαίτερα στις τεχνικές εφαρμογής, καθώς αυτές είναι γενικές τεχνικές εφαρμογής τεχνητών και όχι αποκλειστικά για το Acrygel. Υπάρχει η λανθασμένη άποψη ότι το Acrygel χρησιμοποιείται μόνο με τη μέθοδο Dual form. Το Acrygel μπορεί να χρησιμοποιηθει με οποιαδήποτε μέθοδο, ενώ και dual form μπορείς να κάνεις με ακρυλικό. Σαν τεχνική υπάρχει εδώ και πάνω από 3 χρόνια, πολύ πριν κυκλοφορήσουν τα Acrygel.

Επιγραμματικά όμως, ας δούμε τι είναι οι παραπάνω τεχνικές.

Φυσική ενίσχυση

Τοποθετούμε το υλικό πάνω στη πλάκα του νυχιού, χωρίς να κάνουμε επέκταση του ελεύθερου άκρου.

Επέκταση με φόρμα

Τοποθετούμε το υλικό πάνω στο νύχι και με τη βοήθεια χάρτινης φόρμας που τυλίγεται στο δάκτυλο επεκτείνουμε το υλικό πέρα από το ελεύθερο άκρο.

Επέκταση με tips

Τοποθετούμε πλαστική επέκταση του ελεύθερου άκρου (tips) με κόλλα πάνω στο νύχι και στη συνέχεια καλύπτουμε με το υλικό. Το υλικό, τοποθετείται σε όλο το νύχι, από τη πλάκα του νυχιού μέχρι το τέλος της πλαστικής επέκτασης.

Dual form System

Χρησιμοποιούμε μία πλαστική φόρμα που μοιάζει με tips. Βάζουμε το υλικό στη κάτω πλευρά του και στη συνέχεια το τοποθετούμε πάνω στο νύχι. Μπορούμε να κάνουμε επέκταση βάζοντας περισσότερο υλικό στη κάτω πλευρά της φόρμας.

Στη περίπτωση του ακρυλικού περιμένουμε να στεγνώσει. Στη περίπτωση του polygel πολυμερίζουμε το υλικό μαζί με τη φόρμα. Τέλος, αφαιρούμε τη φόρμα και το υλικό έχει μείνει πάνω στο νύχι.

Inverted Nail System – Inverted Moulds

Μοιάζει με την εφαρμογή του Dual form, με τη διαφορά ότι η φόρμα που χρησιμοποιούμε μένει πάνω στο νύχι και δεν την αφαιρούμε. Η φόρμα που επίσης μοιάζει σαν tips είναι λίγο πιο λεπτή και κολλάει πάνω στο υλικό, σε αντίθεση με τη dual form που αφού στεγνώσει το υλικό ή πολυμεριστεί ξεκολλάει.

Comments

Leave a Reply