Τι είναι τα On-Line σεμινάρια και πως λειτουργούν

Τελευταία έχουν βγει αρκετές εταιρείες και εκπαιδευτικοί οργανισμοί που παρέχουν ή υπόσχονται on-line εκπαίδευση. Δεν είναι όλα τα ίδια όμως, και εδώ θα αναλύσουμε τι είναι και πως γίνονται τα on-line σεμινάρια. Ποια η διαφορά τους από τα αποθηκευμένα video και τα live στο Facebook!

On-Line Μαθήματα – Live Video – On-Line Σεμινάρια

Έτοιμα Video (Μαθήματα) – Δεν είναι on-line σεμινάρια, γιατί παρέχουν ένα έτοιμο βιντεοσκοπημένο υλικό. Αν διατίθεται κάτι τέτοιο ως on-line σεμινάριο, είναι λάθος, γιατί στη πραγματικότητα είναι on-line βιντεοσκοπημένα μαθήματα. Είναι σαν να διαθέτουμε ένα βιβλίο και να το ονομάζουμε σεμινάριο. Δεν σημαίνει ότι δε μπορεί κάποιος να μάθει από μία σειρά με βιντεοσκοπημένη διδασκαλεία, αλλά σίγουρα δε λέγεται σεμινάριο.

Live Αναμετάδοση (Live Broadcast) – Είναι παρουσιάσεις που γίνονται ζωντανά, μέσα από κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Youtube κλπ), άλλα μέσα όπως website ή τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθούν ή να επέμβουν με δημόσιο σχόλιο. Δεν είναι ουσιαστικά σεμινάριο, αλλά μία ζωντανή μετάδοση όπως αν βλέπαμε τηλεόραση. Η διαφορά είναι ότι ο παρουσιαστής μπορεί να δει τα σχόλια και να απαντήσει, όπως αν στέλναμε μηνύματα σε ένα τηλεοπτικό σταθμό.

On-Line Σεμινάριο Χωρίς Συμμετοχή – Είναι on-line σεμινάριο που οι συμμετέχοντες δεν έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν στη παρουσίαση, αλλά μπορούν να υποβάλουν γραπτά ερωτήματα μέσω του chat ή ειδικής φόρμας με ερωτήσεις. Οι απαντήσεις δίνονται είτε από τον εκπαιδευτή όπως θα γινόταν σε ένα πραγματικό σεμινάριο, είτε γραπτά εάν πρόκειται για προσωπικές ερωτήσεις, που δε χρειάζεται να τις ακούσουν όλοι. Τα ερωτήματα μπορούν να είναι δημόσια ή προσωπικά όπως και οι απαντήσεις τους.

On-Line Σεμινάριο με Συμμετοχή – Είναι on-line σεμινάριο που οι συμμετέχοντες μπορούν να επέμβουν στη παρουσίαση και να συμμετάσχουν ενεργά με εικόνα ή ήχο από τη κάμερα ή το μικρόφωνό τους. Τόσο ο εκπαιδευτής όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες μπορούν να δουν και να ακούσουν το άτομο στο οποίο έχει δώσει το λόγο ο εκπαιδευτής, όπως θα γινόταν στη τάξη αν “σηκωνόταν στο πίνακα” για να δείξει κάτι ή να πει την άποψή του. Τέτοιου είδους σεμινάρια είναι πλήρως διαδραστικά και έχουν όλα τα προτερήματα ενός σεμιναρίου με φυσική παρουσία.

Επιπλέον Δυνατότητες

Στα on-line σεμινάρια, υπάρχουν αρκετές πρόσθετες δυνατότητες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτής για να κάνει τη παρουσίασή του αλλά και το μάθημά του πιο αποδοτικό. Ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες είναι: Προβολή βίντεο, παρουσίαση τύπου slides (power point), ηλεκτρονικός πίνακας που μπορεί να γράψει ή να σχεδιάσει, να προσκαλέσει κάποιον να γράψει στον πίνακα που βλέπουν όλοι, όπως ακριβώς θα γινόταν σε μία τάξη.

Γενικά αν ένα on-line σεμινάριο είναι σωστά οργανωμένο, όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τα παραδοσιακά σεμινάρια, αλλά αντιθέτως, έχει αυξημένες δυνατότητες και ευελιξία χώρου και χρόνου. Ενα απλό παράδειγμα είναι ότι μπορεί να το παρακολουθήσει αλλά και να συμμετάσχει κάποιος ενεργά ακόμη και από το κινητό του, τόσο απλά όσο μία video κλήση!

 

Τα On-Line Σεμινάρια στο PrettyMasters

Τα on-line σεμινάρια που κάνουμε στο PrettyMasters και το Alex Make Me Pretty, είναι ζωντανά, πραγματικά on-line σεμινάρια που γίνονται με χρήση ειδικής πλατφόρμας για διαδραστικά σεμινάρια. Ανάλογα το είδος του σεμιναρίου, μπορεί να είναι με ή χωρίς συμμετοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι η παρουσίαση προϊόντων, μπορεί να γίνεται ταυτόχρονη μετάδοση ως “live video” ή να παρέχεται ως αποθηκευμένο video για διαφημιστικούς σκοπούς, εφόσον δεν εμφανίζονται οι συμμετέχοντες.

Τα on-line σεμινάρια, δεν διατίθενται ως αποθηκευμένα video, καθώς οι συμμετέχοντες μπορεί να εμφανίζονται σε αυτά κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Επιπλέον, όπως σε ένα φυσικό σεμινάριο, το νόημα του μαθήματος είναι να βρίσκεται εκεί ο μαθητής και να το παρακολουθήσει. Να κάνει τις ερωτήσεις του ζωντανά και να ακολουθήσει μία φυσική, διαδραστική συμμετοχή. Η βιντεοσκόπηση ενός σεμιναρίου δεν γίνεται σε ένα σεμινάριο με φυσική συμμετοχή και οι περισσότεροι που συμμετέχουν, δε θα ήθελαν να κυκλοφορεί το μάθημα στο οποίο συμμετείχαν σε video στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα εάν εμφανίζονται σε αυτό.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη προστασία των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων και δεν κοινοποιούμε ποτέ video των on-line μαθημάτων. Σε περίπτωση διαφημιστικών video ή αποσπασμάτων, γίνεται πάντα με τη ρητή συγκατάθεση όσων συμμετέχουν.

 

Για τα on-line σεμινάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, πατήστε εδώ.

Comments

Leave a Reply