Φθηνά προϊόντα, «κινέζικα» ή «μαϊμού» καταστήματα. Τι είναι και πως θα τα ξεχωρίσετε.

Παλιά υπήρχαν μόνο τα «κινέζικα» μαγαζιά, που πουλάνε μέσω Internet χωρίς ΦΠΑ και τελωνείο. Εδώ και αρκετό καιρό όμως, έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο χώρο της ομορφιάς και καταστήματα «μαϊμού», που κάνουν κυρίως φορολογικές απάτες με το ΦΠΑ ή πουλάνε προϊόντα Β’ διαλογής, ή και τα δύο μαζί. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε αυτές τις πρακτικές και πώς να τις αποφύγετε.

«Κινέζικη Ποιότητα» ή «Μούφα Προϊόντα»

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το 90% των προϊόντων ομορφιάς, παράγονται στη Κίνα και δεν υπάρχει τίποτα «κακό» με αυτό. Το πρόβλημα βρίσκεται στα κακής ποιότητας Κινέζικα προϊόντα, που είναι και ο λόγος που η λέξη «Κινέζικο» έγινε συνώνυμο της κακής ποιότητας. Τα Κινέζικα εργοστάσια φτιάχνουν τα πάντα. Από Iphone μέχρι “ΜούφαPhone”. Όταν ο πελάτης ζητάει προϊόντα «φθηνότερα» από το κόστος παραγωγής, ο Κινέζος ακολουθεί τις παρακάτω τακτικές:

  • Παράγει προϊόντα χωρίς ποιοτικό έλεγχο, με μεγάλο ποσοστό αστοχίας
  • Δίνει προϊόντα Β’ ή Γ’ Διαλογής (όσα απέτυχαν το ποιοτικό έλεγχο)
  • Δίνει προϊόντα που περιέχουν εξαρτήματα Β’ ή Γ’ διαλογής. Για παράδειγμα ένα τροχό που έχει μετασχηματιστή ή μοτέρ που δεν πέρασε στο ποιοτικό έλεγχο και θα χαλάσει σύντομα ή μπορεί και να εκραγεί.
  • Δίνει προϊόντα «μαϊμού», δηλαδή βάζει ψεύτικη μάρκα ενός ακριβού προϊόντος, σε ένα χαμηλής ποιότητας προϊόν.
  • Παράγει προϊόντα με ψεύτικες ή μικρότερες προδιαγραφές (πχ τον ίδιο τροχό που λέει 35.000 στροφές αλλά με μοτέρ των 10.000 στροφών).

Συνήθως οι έμποροι «γνωρίζουν» ότι έχουν Β’ Διαλογής ή «μαϊμού» προϊόντα και για αυτό, δίνουν εγγύηση 6 μηνών ή τα πουλάνε μέσω εκθέσεων ή «πωλητών του facebook». Εκεί δηλαδή που δεν μπορείς εύκολα να ζητήσεις τη νόμιμη εγγύηση ενός έτους που υποχρεούται να δίνει κάθε Ευρωπαϊκό κατάστημα.

Συμβουλή: Ρωτήστε εάν έχει εγγύηση ενός έτους πριν αγοράσετε κάτι. Εάν σας πουν οτιδήποτε λιγότερο από 12 μήνες, είναι σίγουρα Β’ διαλογής προϊόντα, καθώς η ετήσια εγγύηση είναι απαραίτητη από το νόμο.

 

 «Κινέζικα» μαγαζιά

Λέγοντας κινέζικα μαγαζιά, εννοώ τα μαγαζιά τύπου «ebay» ή «AliExpress» ή άλλα δικτυακά καταστήματα εκτός Ευρώπης. Αυτά, μπορεί να υπόσχονται εξωφρενικά χαμηλές τιμές, όμως εγκυμονούν δεκάδες άλλους κινδύνους όπως:

  • Δεν ξέρεις τις πραγματικές προδιαγραφές του προϊόντος
  • Δεν έχεις που να το επιστρέψεις σε περίπτωση προβλήματος
  • Δεν έχεις εγγύηση
  • Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κρατηθεί στο τελωνείο
  • Το έχεις προπληρώσει
  • Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαθεί ή να μην έρθει ποτέ
  • Η παράδοση συνήθως είναι υπερβολικά αργή 10-40 μέρες

Πέραν όμως όλων αυτών, αν είστε από αυτούς που «ζητάτε πάντα απόδειξη», πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτού του είδους τα καταστήματα κλέβουν το ΦΠΑ και το τελωνείο, περίπου όπως θα έκανε ένα μαγαζί αν δεν σας έδινε απόδειξη.

«Πολυκαταστήματα»

Τα πολυκαταστήματα είναι άλλη μία περίπτωση «φθηνών προϊόντων», που πλέον φέρνουν από κατσαρόλες μέχρι λάμπες πολυμερισμού και ημιμόνιμα. Όμως όπως λέει και ο Λουμίδης… ο καθένας στο είδος του.

Όταν λοιπόν, ένα «ιντερνετικό» ή «φυσικό πολυκατάστημα», φέρνει από τσιγάρα και ανεμιστήρες μέχρι λάμπες πολυμερισμού, φρεζάκια και ημιμόνιμα, σίγουρα δεν μπορεί να ξέρει τις ποιότητες και τις ιδιαιτερότητες μίας αγοράς.

Δεν μπορεί να σε βοηθήσει στη χρήση του, ούτε μπορεί να καταλάβει αν είναι χαλασμένο ή κακής ποιότητας. Το μικρό ποσοστό κέρδους, δεν δίνει τη δυνατότητα να «ασχοληθεί μαζί σου» ούτε τον ενδιαφέρει, γιατί η αγορά ενός τροχού μανικιούρ έχει την ίδια αξία με την αγορά μίας … «έξυπνης σίτας». Φυσικά η εγγύηση θα είναι ανύπαρκτη ή θα προσπαθήσουν να πουν ότι «φταις εσύ» που χάλασε, γιατί το πενιχρό κέρδος που έβγαλαν, δεν τους επιτρέπει όχι μόνο να δίνουν και εγγυήσεις, αλλά ούτε να πληρώσουν τη courier!

Ένας επαγγελματίας που σέβεται τη δουλειά του δεν θέλει να τον αντιμετωπίζουν σαν τη γιαγιά που ψωνίζει από … τελεμάρκετιγκ!

Φορολογική Απάτη – «Μαϊμού» Καταστήματα

Μία άλλη κατηγορία «φθηνών» προϊόντων είναι κυρίως τα ηλεκτρονικά καταστήματα που κλέβουν το ΦΠΑ. Χωρίς να αναφερθούμε στο πως γίνεται, το αποτέλεσμα είναι το ΦΠΑ που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής να καταλήγει στη τσέπη τους και όχι στο κράτος. Η διαφορά με τα καταστήματα τύπου «aliexpress» είναι ότι εκεί δεν το πληρώνει ο πελάτης, αλλά κλέβουν μόνο το κράτος. Σε αυτή τη περίπτωση όμως, ο πελάτης πληρώνει το ΦΠΑ και δεν αποδίδεται, άρα η κλοπή είναι διπλή.

Αυτά τα μαγαζιά δεν τα ενδιαφέρει «τι πουλάνε», αρκεί να πουλάνε ποσότητες για να κάνουν μεγάλο τζίρο, ώστε να έχουν πολύ ΦΠΑ για να κλέψουν. Αρχικά τέτοιες «δουλειές» τις έκαναν με κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά είδη. Επειδή όμως εδώ και ένα χρόνο, βγήκε Ευρωπαϊκός νόμος που απαγορεύει το ΦΠΑ στα κινητά, άρχισαν να ψάχνονται για «νέες αγορές». Έτσι, ήρθαν και στο χώρο της ομορφιάς!

Αν και συνήθως είναι πολυκαταστήματα που πουλάνε από τσιγάρα ή ψυγεία μέχρι βερνίκια και τροχούς, εδώ είναι ορισμένοι τρόποι για να ανακαλύψετε αυτή την απάτη:

  • Αν ζητήσετε τιμολόγιο δεν θέλουν να σας δώσουν ή δε κάνουν την ίδια τιμή.
  • Πουλάνε προϊόντα μέσω πωλητών στο Facebook (που δεν κόβουν αποδείξεις).
  • Χρεώνουν ακριβά την αντικαταβολή και σου ζητάνε να βάλεις χρήματα στη τράπεζα
  • Δίνουν μικρή εγγύηση στις συσκευές (κάτω των 12 μηνών)
  • Κάνουν ξαφνικές προσφορές για να «φύγει το στοκ»
  • Δίνουν «προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό» στο όνομά τους (πχ Νίκος Νικολάου) για τις καταθέσεις και όχι λογαριασμό εταιρείας (πχ. Εξαρτήματα Ονυχοπλαστικής ΕΠΕ)
  • Έχουν «ατομική επιχείρηση» αντί για «εταιρεία», που το μέγεθος του τζίρου δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο.
  • Έχουν ένα μικρό μαγαζάκι κάπου, που δε θα το επισκεφθείς ποτέ!
  • Κάνουν πολύ μεγάλες προσφορές μόνο για παραλαβή από το κατάστημα και πληρωμή με μετρητά.

Το πιο σύνηθες είναι να χρησιμοποιούν τραγικές δικαιολογίες για να σε πείσουν να τους βάλεις λεφτά στη τράπεζα, όπως πχ σου κάνω 20 ευρώ έκπτωση αν τα βάλεις στη τράπεζα και το κάνω για να μην έχω επιστροφές.

Οι πωλητές του Facebook

Οι πωλητές του facebook, όπως τους λέω εγώ, που μπορεί να είναι «πωλητές του Instagram» ή κάθε άλλου μέσου, είναι άτομα χωρίς καμία εμπορική δραστηριότητα, που κάνουν αρπαχτές. Αυτοί, είναι η πεμπτουσία της απάτης, αφού συνήθως έχουν από πίσω ένα κατάστημα που κλέβει το ΦΠΑ για να τους προμηθεύει προϊόντα ή αγοράζουν από το ebay.

Φυσικά σε περίπτωση «εγγύησης» πάντα φταίει η κακή χρήση που έκανες, και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να «το στείλεις πίσω». Που θα το στείλεις άλλωστε; Στο σπίτι τους, που κινδυνεύουν να τους πιάσουν για παράνομο εμπόριο;

Στην ουσία, αν και τεχνολογικά εξελιγμένοι, είναι η μοντέρνα εκδοχή των αλλοδαπών πωλητών με πανέρια, που βλέπουμε στο κέντρο της Αθήνας. Κάποιος τους προμηθεύει, και η λογική είναι η ίδια. Παράνομοι πωλητές που πουλάνε παράνομο εμπόρευμα.

 

Ο συνδυασμός

Φυσικά τα παραπάνω δε λειτουργούν μόνα τους, αλλά συνήθως σε συνδυασμό. Αλλιώς δεν μπορείς να πετύχεις εξωφρενικά χαμηλές τιμές, ακόμη και κάτω του κόστους. Κακής ποιότητας προϊόντα, πολυκαταστήματα που πουλάνε τα πάντα, κλοπή φόρων και πωλητές του διαδικτύου. Καλώς ήλθατε στο «εμπόριο του σήμερα»!.

 

… και εμένα τι με νοιάζει; (εδώ έχει πάντα ήλιο)

Αυτή είναι η αγαπημένη μου ερώτηση. Τι με νοιάζει εμένα αν κλέβει το ΦΠΑ ο άλλος; Τι με νοιάζει αν ο «πωλητής» δεν έχει μαγαζί και δεν κόβει αποδείξεις; Εμένα με νοιάζει να το πάρω φθηνότερα.

Αρχικά σε νοιάζει, επειδή όταν χαλάσει δεν θα έχεις εγγύηση. Επειδή θα πληρώσεις για 35.000 στροφές και θα πάρεις 10.000 ή κάτι υποδεέστερο. Επειδή δε κλέβουν άλλους, αλλά εσένα. Αν είσαι από αυτούς που κατηγορούν όσους δεν κόβουν αποδείξεις ή όσους «κλέβουν» και «μας έφτασαν σε αυτό το σημείο», τότε γιατί δέχεσαι να σε κλέβουν; Εκτός και αν είσαι από αυτούς που δεν ζητάνε απόδειξη από το ταξί, τη καφετέρια ή οπουδήποτε αλλού.

Πως μπορώ να προστατευθώ;

Ο ασφαλέστερος τρόπος, είναι να αγοράζετε μόνο από καταστήματα που εμπιστεύεστε και συνεργάτες που ξέρετε ότι θα είναι εκεί όταν θα τους χρειαστείτε. Από εταιρείες που έχουν πραγματικά καταστήματα, που είναι στο χώρο και όχι από πλανόδιους ή περιστασιακούς εμπόρους. Από ανθρώπους που ξέρουν τα προϊόντα που εμπορεύονται, και όχι καταστήματα που πουλάνε από μπαταρίες μέχρι αυτοκίνητα. Όταν ψάχνετε για ένα προϊόν, μη βάζετε ως κριτήριο τη τιμή. Συνήθως τα σοβαρά καταστήματα δε θα τα βρείτε σε μηχανές αναζήτησης όπως skroutz ή bestprice, γιατί εκεί συγκρίνεται μόνο η τιμή. Τη ποιότητα δεν τη συγκρίνει κανένας. Είναι φυσιολογικό ότι όσο πιο χαμηλή η ποιότητα σε ένα προϊόν τόσο χαμηλότερη θα είναι και η τιμή.

Comments

Leave a Reply