Λάμπες UV, LED, CCFL. Φουρνάκια και Πολυμερισμός!

Τι είναι οι λάμπες UV για τα νύχια; Να πάρω UV ή LED; Τι διαφορά έχουν οι LED από τις «απλές». Ποια τα υπέρ και τα κατά τους; Τι είναι όλα αυτά και τελικά, σε πόσους βαθμούς πρέπει να ψήσουμε τα νύχια μας στο φουρνάκι νυχιών; Ένα αναλυτικό άρθρο για όλα όσα αφορούν τις λάμπες πολυμερισμού και γιατί κάποιες “ψήνουν” και κάποιες “δεν ψήνουν” τα νύχια μας 😉

Ας τα πούμε σωστά

Συσκευή Πολυμερισμού με Λάμπες LED

Ας ξεκινήσουμε με το να τα πούμε σωστά, και ας δούμε τι σημαίνουν ένα ένα, όλες οι λέξεις και ορολογίες που χρησιμοποιούμε. Για αρχή ας ξεχάσουμε τις λέξεις «φούρνος», «φουρνάκι» και «ψήσιμο». Τα νύχια και τα βερνίκια δεν ψήνονται ούτε μπαίνουν στο φούρνο. Οι σωστές λέξεις είναι «πολυμερισμός» και «συσκευή πολυμερισμού». Ας τα δούμε όμως ένα ένα.

Συσκευή Πολυμερισμού ή Φωτοπολυμερισμού: Είναι η συσκευή που βάζουμε τα νύχια για να πολυμεριστούν. Δεν είναι φούρνος καθώς δεν παράγει ζέστη. Οι λάμπες που έχει, παράγουν υπεριώδη ακτινοβολία (UV) που είναι φως που βλέπουμε ένα μέρος του.

UV (Ulta Violet): UV είναι το είδος του φωτός που παράγει η συσκευή πολυμερισμού. UV δεν είναι η συσκευή, ούτε ο τύπος λάμπας ή πηγή φωτός. Όταν λέμε UV εννοούμε τον τύπο φωτός που είναι ένα μη ορατό φάσμα υπεριώδης ακτινοβολίας, μέρος της οποίας βρίσκεται και στο ηλιακό φως. Το φάσμα UV είναι μεγάλο και μετριέται σε νανόμετρα (nm). Το φάσμα των UV ξεκινάει από 10 nm και φτάνει στα 400. Από 315 έως 400 είναι το φάσμα Α και είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Στις λάμπες νυχιών χρησιμοποιούμε μόνο φάσμα Α και μάλιστα συνήθως πάνω από 350 που είναι εντελώς ακίνδυνο, καθώς όσο μειώνεται γίνεται επικίνδυνο. Ενδεικτικά για να κατανοήσουμε το πόσο ακίνδυνο είναι, το φάσμα Β είναι 280 – 315 και το φάσμα C είναι 100-280. Το φάσμα C απορροφάται από το όζον στην ατμόσφαιρα και έτσι ο ήλιος δεν είναι βλαβερός για τον άνθρωπο. Δεν θα εμβαθύνουμε σε αυτό το άρθρο στα φάσματα των UV, για να μη μπλέξουμε με τεχνικά θέματα.

Χρωματιστά LED

LED: Είναι ο τύπος λαμπτήρων, η καλύτερα ο τύπος του εξαρτήματος που παράγει φως. Τα LED είναι «φωτεινή δίοδος». Δεν είναι ακριβώς λάμπα, αφού μία συστοιχία από LED μπορεί να δημιουργήσει μία λάμπα. Υπάρχουν λαμπτήρες, που αποτελούνται από LED. Οι συσκευές «UV LED» στην ουσία είναι συσκευές που παράγουν UV ακτινοβολία μέσω λαμπτήρων LED ή μέσω διασκορπισμένων LED μέσα στο κέλυφος της συσκευής.

Φθορισμού (FL): Οι κλασικές λάμπες UV χρησιμοποιούν λάμπες φθορισμού (Fluorescent Lamp). Είναι οι λάμπες που περιέχουν ένα ευγενές αέριο που όταν τροφοδοτείται με ρεύμα παράγει φως. Οι κλασικές UV που λένε πολλές φορές στην αγορά είναι στην ουσία UV με λάμπες φθορισμού.

CCFL: Είναι νέες λάμπες φθορισμού (Cold Cathode Fluorescent Lamp) που λόγω του περιστρεφόμενου σχήματος έχουν μεγαλύτερο όγκο αερίου και παράγουν περισσότερα watt.

Πολυμερισμός: Είναι η χημική διαδικασία κατά την οποία μικρά μόρια (μονομερή) συνενώνονται με άλλα και σχηματίζουν ένα πελώριο μόριο (μονομερή μακρομόρια ή πολυμερή). Φανταστείτε χιλιάδες ανθρώπους γατζομένους ο ένας πάνω στον άλλο. Τόσο κοντά που να μη μπορεί να περάσει τίποτα άλλο, όπως αέρας, νερό ή άλλα χημικά στοιχεία. Για αυτό και εφόσν υπάρχει πολυμερισμένο προϊόν (βερνίκι, τζελ, ημιμόνιμο) δεν «περνάει» στο νύχι τίποτα. Ετσι, δε μπορεί να δημιουργηθεί χρωματισμός στο νύχι από το τζελ ή το ημιμόνιμο.

UV (κλασική φθορισμού) εναντίον UV LED

Λάμπα που αποτελείται από 16 LED UV

Τα LED ενώ καταναλώνουν τα ίδια Watt παράγουν πολύ περισσότερη φωτεινή ενέργεια. Για αυτό και για το φωτισμό του χώρου πλέον χρησιμοποιούμε led, που για να παράγουν την ίδια ένταση φωτός καταναλώνουν λιγότερα watt.

Ετσι, εάν έχουμε 36 Watt σε UV λάμπα φθορισμού, έχουμε πολύ λιγότερη εκπεμπόμενη ενέργεια από ότι με 36 Watt LED UV. Για να το πετύχουν αυτό όμως, εκπέμπουν πιο συγκεντρωμένη ενέργεια (ως προς το φάσμα). Για αυτό και τα LED δεν πολυμερίζουν όλα τα υλικά, αφού έχουν πιο μικρό φάσμα από τις UV φθορισμού (FL ή CCFL).

Οι συσκευές τύπου led για τα νύχια, ξεκίνησαν και είχαν όλες ενσωματωμένα led επάνω στη συσκευή. Αυτές οι συσκευές δεν έχουν «λαμπτήρες LED», αλλά σκόρπια LED μέσα στο σώμα της συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι αν καεί έστω και ένα LED, δεν αλλάζει. Πετάς τη συσκευή και αγοράζεις άλλη.

Τώρα πλέον, έχουν βγει συσκευές που παίρνουν «λαμπτήρες UV LED». Με αυτές μπορείτε να αλλάξετε τα LED όταν χαλάσουν.

ΥΠΕΡ των LED (και κατά των φθορίου)

  • Πολύ πιο γρήγορος πολυμερισμός
  • Τα LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τη λάμπα φθορισμού.

ΚΑΤΑ των LED (και υπέρ των φθορίου)

  • Έχουν μεγαλύτερο κόστος από τις φθορισμού
  • Εάν καούν δεν αλλάζουν. Αυτό το ξεχνάμε, εάν έχουμε συσκευή με λάμπες LED (που αλλάζουν) αντί για σκόρπια LED μέσα στη συσκευή.
  • Έχουν μικρότερο φάσμα, άρα μπορεί να μη πολυμερίζουν όλα τα υλικά.
  • Λόγω μεγαλύτερης παραγόμενης έντασης μπορεί να έχει αίσθημα καύσου ο πελάτης λόγω του γρήγορου πολυμερισμού. Αυτό μπορεί να γίνει και σε φθορισμού με πολλά watt ή σε ccfl με μεγάλη ένταση.

Πως λύνουμε τα προβλήματα (προσωπική άποψη)

Συσκευή Πολυμερισμού με λάμπες LED που αλλάζουν, από το AlexEshop.com

Για να λύσουμε τα παραπάνω προβλήματα και να έχουμε την ιδανική λύση, η προσωπική μου πρόταση είναι να έχουμε συσκευή που παίρνει λάμπες LED και όχι να έχει διάσπαρτα LED μέσα της. Με αυτό τον τρόπο, εάν για παράδειγμα έχουμε μία συσκευή με 4 λάμπες φθορισμού UV, μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλες με LED ή μερικές. Οι βασικοί κανόνες όμως για εμένα, είναι:

  • Δεν παίρνουμε συσκευές με LED εφόσον δεν αλλάζουν με μικρό κόστος.
  • Ρωτάμε το φάσμα πολυμερισμού των υλικών μας και το φάσμα εκπομπής της λάμπας που θέλουμε να αγοράσουμε.
  • Εάν έχουμε μία συσκευή που παίρνει λάμπες LED οι πελάτες παραπονιούνται ότι νιώθουν αίσθημα καύσου, τότε μειώνουμε τις λάμπες LED για μικρότερη ένταση (και μεγαλύτερο χρόνο πολυμερισμού).

Πλέον, το μόνο πρόβλημα είναι το κόστος. Σε αυτή τη περίπτωση βλέπεις εάν σε «συμφέρει» από θέμα χρόνου σε σχέση με τα χρήματα που γλυτώνεις, για να έχεις LED ή φθορίου. 😉

Το φάσμα των LED και των Φθορίου

Το φάσμα των λαμπτήρων ή των LED, καθορίζεται από τη κατασκευάστρια εταιρεία. Οι λάμπες UV φθορίου όμως, έχουν σαν peak (μέγιστο σημείο εκπομπής) τα 360 nm. Αυτό σημαίνει ότι πολυμερίζουν οτιδήποτε θέλει μέχρι 360 nm. Προσοχή όμως, το «μέχρι» είναι ανάποδο στο φάσμα. Όταν κάποιος πει μέχρι 360 όλοι φανταζόμαστε από χαμηλά (πχ 300) μέχρι 360. Εδώ είναι το ανάποδο. Το μέχρι σημαίνει από 400 που είναι το όριο του φάσματος μέχρι 360.

Τα πρώτα LED, παρήγαγαν περίπου 400 nm με αποτέλεσμα να μην πολυμερίζουν όσα υλικά ήθελαν 360 nm. Το κάθε υλικό (τζελ, ημιμόνιμο κλπ) μπορεί να έχει διαφορετικό σημείο  πολυμερισμού. Δεν πάνε όμως πάνω από 400 γιατί τότε βγαίνουν εκτός φάσματος UV.

Πλέον οι LED παράγουν μέχρι 365 με αποτέλεσμα να μπορούν να πολυμερίσουν όλα τα υλικά. Θα πρέπει να γνωρίζετε στα πόσα nm εκπέμπει η συσκευή και πόσα θέλει η λάμπα για να πολυμερίσει.

Γιατί οι λάμπες UV εξασθενούν

Οι λάμπες φθορισμού, μετά από αρκετή χρήση εξασθενούν. Αυτό συμβαίνει γιατί το ασθενές αέριο που περιέχουν διαρρέει ή εξασθενεί.  Για αυτό και μαυρίζουν στις άκρες. Μπορεί μεν να παράγουν ορατό φως και να νομίζουμε ότι λειτουργούν, αλλά στη πραγματικότητα δεν παράγουν όλο το φάσμα, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν πολυμερίζοντας μισά υλικά (μικρότερο φάσμα) ή πολύ πιο αργά.

Ελπίζω ότι έχουν γίνει κατανοητά όλα και έχει ξεκαθαρίσει αυτό το κομφούζιο. Εάν όμως έχετε ερωτήσεις ή υπάρχει κάτι που δε καταλάβατε, πείτε το στα σχόλια. Εάν πιστεύετε ότι πρέπει να προστεθεί κάτι στο άρθρο, εδώ είμαστε :).

Εάν θέλετε να αγοράσετε συσκευές ή ανταλλακτικές λάμπες UV, δείτε στο AlexEshop.com, που θα βρείτε ανταλλακτικές λάμπες UV με 1,5 €, ανταλλακτικές λάμπες LED, και επαγγελματικές συσκευές 🙂 Πατήστε εδώ.

Comments

Leave a Reply