Ποια είναι τα αυθεντικά πινέλα Kolinsky; Όσα δε θέλεις να μάθεις!

Εσύ πόσα ζωάκια σκότωσες για το πινέλο σου;  Τι είναι τα αυθεντικά πινέλα kolinsky και που γίνεται πραγματικά η παραγωγή τους; Ποια η σχέση τους με τη Γερμανία και τι σημαίνει το όνομα Kolinsky; Όλα όσα ΔΕΝ θα ήθελες να γνωρίζεις για το πινέλο του manicure σου!

Συνέχεια βλέπω διαφημίσεις για «αυθεντικά πινέλα kolinsky». Οι τεχνίτριες με ρωτάνε εάν αυτό «είναι αυθεντικό kolinsky» και ντρέπομαι να απαντήσω. Ντρέπομαι να απαντήσω, γιατί δε μπορεί να λέμε ότι “τα καλλυντικά μας δε δοκιμάζονται σε ζώα” και ταυτόχρονα να σκοτώνουμε ζώα για να τα κάνουμε πινέλα! Άλλωστε η αγορά είναι γεμάτη από kolinsky πινέλα αλλά κανένα δε μπορεί να θεωρηθεί «αυθεντικό». Ας δούμε γιατί!

Τι είναι «Kolinsky»

To Kolinsky είναι ζώο

Το Kolinsky είναι ένα είδος νυφίτσας της Σιβηρίας. Είναι αυτό το υπέροχο ζωάκι της φωτογραφίας που μοιάζει με γάτα. Η τρίχα των πινέλων προέρχεται από την ουρά τους και τα καλύτερης ποιότητας πινέλα προέρχονται από την ουρά των αρσενικών kolisnky. Τα υπόλοιπα, είναι ένα μείγμα 60-40 από αρσενική και θυλική ουρά kolisnky.

Όπως φαντάζεστε, δεν κυνηγάμε ανέμελα τις νυφίτσες στο δάσος και δανειζόμαστε την ουρά τους. Πρόκειται για καθαρή κακοποίηση ζώων. Στην Αμερική όχι μόνο απαγορεύεται η «εκτροφή και παραγωγή» τέτοιων πινέλων, αλλά από το 2013 έχει απαγορευτεί η εισαγωγή όλων των προϊόντων που προέρχονται από τρίχες των ζώων kolinsky επίσημα.

Ιδιαίτερα λόγω της τρίχας του, το kolinsky έχει κυνηγηθεί και αφανιστεί από αρκετές περιοχές στο κόσμο. Σήμερα ο πληθυσμός του είναι σταθερός και δεν ανήκει στα είδη προς εξαφάνιση.

Άρα, αν μιλάμε για αυθεντικά πινέλα kolinsky, μιλάμε για κακοποίηση ζώων και προϊόντα που είναι ήδη απαγορευμένα στην Αμερική. Εάν θέλετε να φτιάχνετε τα νύχια σας με την ουρά αυτού του πανέμορφου ζώου, μπορείτε να συνεχίσετε την αναζήτηση για αυθεντικό kolinsky!

Παρακάτω θα δούμε άλλες περιπτώσεις «αυθεντικών kolinsky», που είναι καθ’ όλα νόμιμα και αυθεντικά. Όμως, στη πραγματικότητα τα kolinsky πινέλα είναι γνωστά για την αυθεντική τρίχα από τη νυφίτσα της Σιβηρίας. Οποιοδήποτε συνθετικό πινέλο, ακόμη και αν νόμιμα λέγεται αυθεντικό kolinsky δεν θεωρείται πινέλο με αυθεντική τρίχα ζώου.

Το Kolinsky είναι όνομα

Αν κάποιον τον λένε Παπαδόπουλο, δε θα μπορούσε να φτιάξει πινέλα και να τα ονομάσει Παπαδόπουλος; Δεν θα ήταν «αυθεντικό πινέλο Παπαδοπούλου»; Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με το Kolinsky, που είναι ένα πολύ δημοφιλές επώνυμο στη Τσεχία, τη τη Γερμανία. Με μία απλή αναζήτηση στο google, θα βρείτε πάνω από 100 οικογένειες με επώνυμο Kolinsky. Όλοι, αυθεντικοί και ο καθένας θα μπορούσε να παράγει τα δικά του αυθεντικά πινέλα. Ανεξάρτητα από τη περιοχή, θα μπορούσε να τα παράγει στη Κίνα και να είναι όντως αυθεντικό πινέλο Kolinsky!

Το Kolinsky είναι μοναστήρι στη Τσεχία

Kolinsky Klaster λέγεται η μονή της Κολωνίας, που όπως αναφέρει, είναι ένα κέντρο πνευματικότητας και πνευματικών ασκήσεων. Πρόκειται για θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο με Ιησουιτικές καταβολές.

Kolinsky λέγεται αυτός που κατάγεται από τη Kola Peninsula

Η Kola Peninsula είναι περιοχή στη Ρωσία και όσοι προέρχονται από αυτή τη περιοχή λέγονται Kolinsky. Είναι όπως λέμε ότι κάποιος από την Αθήνα είναι Αθηναίος ή κάποιος από την Ίο είναι Ιήτης ή Νιώτης. Έτσι, όποιος είναι από αυτή τη περιοχή, θα μπορούσε να παράγει αυθεντικά πινέλα Kolisnky, ή να ονομάσει τα πινέλα έτσι επειδή κατάγονται από εκεί!

Επίσης, Kolin είναι μία περιοχή στη Τσεχία και αντίστοιχα πιθανώς να σχετίζεται το όνομα kolinsky ως παράγωγο της ονομασίας, όπως ακριβώς και το μοναστήρι που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Το Kolinsky ΔΕΝ είναι εμπορικό όνομα!

Όσο και αν είναι εντυπωσιακό, δεν υπάρχει καμία εταιρεία στο κόσμο που να έχει κατοχυρώσει το όνομα Kolinsky, προφανώς επειδή είναι ένα κοινό όνομα ζώου. Με λίγα λόγια, αυθεντικό Kolinsky σαν προϊόν δεν υπάρχει.

Είναι σαν να λέμε «πρόβατο». Δεν έχει κανείς το «αυθεντικό πρόβατο», αλλά όλοι φτιάχνουν συνθετικές τρίχες που τις ονομάζουν πρόβατο (!)

Τι σχέση έχει πραγματικά το Kolinsky με τη Γερμανία;

Απολύτως καμία. Όσο αστείο και αν ακούγεται, το «Αυθεντικό Γεραμανικό Kolinsky» είναι σαν να λέμε «Αυθεντικές Μπανάνες Τρικάλων», καθώς καμία καταβολή του ονόματος δεν έχει άμεση σχέση με τη Γερμανία.

Αυθεντικά πινέλα Kolinsky παράγονται στην Αγγλία και σε περιοχές της Σιβηρίας ή όπου αλλού εκτρέφουν νυφίτσες. Έχει γίνει γνωστό σαν όνομα στην Ελλάδα επειδή κατά βάθος είμαστε μάλλον Γερμανόφιλος λαός (?). Η μόνη σχέση που μπορώ να διακρίνω είναι η περιοχή που λέγεται Κολωνία, αλλά πραγματικά δεν έχει σχέση ούτε με το όνομα ούτε με το ζώο.

Kolinsky από τη Κίνα

Όσο αστείο ή τραγικό και αν ακούγεται, το 90% των πινέλων που κυκλοφορούν στην αγορά παράγονται στη Κίνα. Στη πλειονότητά τους είναι συνθετική τρίχα, αρκετές φορές υψηλής ποιότητας.

Τα πινέλα αυτά, που αρχικά κατασκευάζονται στη Κίνα, πωλούνται σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια αρκετές Ελληνικές εταιρείες τα «εισάγουν» από χώρες όπως η Γερμανία και τα διαθέτουν ως «Γερμανικά Kolinsky». Φυσικά η αρχική χώρα κατασκευής δεν φαίνεται πουθενά, αλλά και δεν έχει σημασία εφόσον ούτως ή άλλως πρόκειται συνήθως για συνθετική τρίχα. Η εταιρεία που τα εισάγει δε λέει ψέματα. Από τη Γερμανία τα έφερε, και πιθανώς να μη γνωρίζει ότι είναι συνθετική τρίχα. Άλλωστε, ποιος ξέρει να ξεχωρίσει πραγματικά τη διαφορά;

Το δε, αστείο, είναι ότι στη Κίνα μπορούν να παράγονται αυθεντικά kolinsky, αφού η κακοποίηση των ζώων εκεί, είναι κάτι δεδομένο. Έτσι, ενώ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο σταματάει η παραγωγή «αυθεντικών kolinsky», εκεί μπορούν να συνεχίσουν χωρίς πρόβλημα να εκτρέφουν νυφίτσες για να παίρνουν την ουρά τους (και πιθανώς να τρώνε το υπόλοιπο αφού στη Κίνα τρώνε τα πάντα –αλήθεια).

Υπάρχει Αυθεντικό Kolinsky;

Για εσάς που θέλετε να έχετε ένα σκοτωμένο ζωάκι στα χέρια σας δε σας έχω τα καλύτερα νέα. Εκτός του ότι έχει απαγορευθεί η παραγωγή τους και έχει περιοριστεί αρκετά σε όλο τον κόσμο, δε πιστεύω να υπάρχουν αυθεντικά πινέλα στην Ελλάδα. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχωρίσει μία υψηλής ποιότητας συνθετική τρίχα, από τη τρίχα ενός ζώου που δεν έχουμε δει ποτέ στη πραγματικότητα; Άλλωστε η σημερινή τεχνολογία παράγει καταπληκτικής ποιότητας συνθετική τρίχα, που δεν έχει καμία σχέση με τις παλιές νάιλον τρίχες που ξέρουμε.

Τι να κάνω που είμαι τεχνίτρια άκρων;

Φυσικά και να προτιμήσεις υψηλής ποιότητας συνθετική τρίχα. Δεν έχει καμία διαφορά όταν βάζεις τζελ ή ακρυλικό. Υπάρχουν καταπληκτικά συνθετικά πινέλα και πιθανώς ήδη να χρησιμοποιείς μερικά ως “αυθεντικά kolinsky”. Το μεγάλο πρόβλημα στα πινέλα, είναι ότι θα καταλάβεις τη ποιότητά τους μόνο αφού τα χρησιμοποιήσεις. Για αυτό η συμβουλή μου όσον αφορά τις αγορές είναι μία και μοναδική και ίδια πάντα: Να αγοράζετε επαγγελματικά προϊόντα από μόνιμους συνεργάτες που τους εμπιστεύεστε και μπορείτε να επιστρέψετε ένα προϊόν που δεν είναι καλό. Αποφύγετε εκθέσεις, facebook ή μέρη με πλανώδιες πωλήσεις που συνήθως καιροσκοπούν εις βάρος σας.

Comments

Leave a Reply