Τι μπορεί να προκαλέσει αλλεργία στο manicure;

Γράφοντας ένα άρθρο για τις αλλεργίες στα ημιμόνιμα βερνίκια, κατέληξα σε ένα μεγάλο άρθρο 5 σελίδων. Για αυτό, επέλεξα να φτιάξω μία σύντομη έκδοση, συνοψίζοντας μόνο τους λόγους από τους οποίους μπορεί να δημιουργηθούν αλλεργίες σε ένα οποιοδήποτε manicure.

Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά, από τι μπορεί να προκληθεί αλλεργία ή δερματολογικό πρόβλημα που να μοιάζει με αλλεργία κατά τη διαδικασία του manicure.

  1. Οι λίμες, τα πενσάκια, το φρεζάκι του τροχού και οποιοδήποτε από τα εργαλεία, μπορεί να είναι πλημμελώς καθαρισμένο ή να μην έχει αποστειρωθεί σωστά. Η ύπαρξη κάποιου βακτηρίου, μπορεί να δημιουργήσει δερματολογικό πρόβλημα που μοιάζει με αλλεργία.
  2. Η χρήση ισχυρών χημικών όπως το ασετόν, το primer με οξέα ή άλλων πτητικών και όξινων προϊόντων που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, δημιουργούν συχνά θέματα λόγω της αφυδάτωσης.
  3. Η χρήση ιδιοσκευασμάτων όπως λαδάκια επωνυχίων, κρέμες χεριών ή άλλων καλλυντικών που υποτίθεται ότι είναι φυτικά ή «χειροποίητα» συνήθως κρύβουν μεγάλους κινδύνους, αφού η σύστασή τους δεν είναι τυποποιημένη, ούτε δερματολογικά ελεγμένη. Ιδιαίτερα τα λαδάκια που έχουν αιθέρια έλαια, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν αλλεργίες, αφού αρκετά αιθέρια έλαια είναι γνωστό ότι δημιουργούν δερματολογικές αντιδράσεις. Επιπλέον τα αιθέρια έλαια θέλουν πολύ προσεκτική χρήση καθώς είναι ιδιαίτερα όξινα και πτητικά στη πλειοψηφία τους.
  4. Η χρήση χημικών καθαριστικών προϊόντων, τόσο πριν όσο και μετά από την εφαρμογή του manicure, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις. Ορισμένα χημικά αντιδρούν μεταξύ τους, όπως το ακουαφόρτε με τη χλωρίνη (μη το δοκιμάσετε). Έτσι είναι πιθανό ορισμένα χημικά να αντιδρούν μεταξύ τους. Αποφύγετε το πλύσιμο πιάτων και τη γενική καθαριότητα πριν και μετά το manicure.
  5. Η λάμπα πολυμερισμού, αν και από μόνη της δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε συνδυασμό με άλλα χημικά προϊόντα. Η ακτινοβολία UV είναι μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου. Φανταστείτε λοιπόν να πάτε για ηλιοθεραπεία ενώ έχετε αλείψει το σώμα σας με χλωρίνη ή άλλα ισχυρά καθαριστικά. Είναι σίγουρο ότι θα έχετε δερματολογικά προβλήματα, που όμως δεν οφείλονται ούτε στο καθαριστικό, ούτε στον ήλιο.
  6. Τόσο για τις τεχνίτριες όσο και όσους χρησιμοποιούν γάντια στην εργασία τους, θα πρέπει να κάνετε συνετή χρήση. Τα γάντια δημιουργούν ασφυξία, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται αρκετά δερματολογικά θέματα, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις και στα είδη γαντιών που εκδηλώνονται μετά από συνεχή χρήση.
  7. Η εποχή, επίσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις ή να εντείνει τις ήδη υπάρχουσες. Έτσι, ενώ το χειμώνα μπορεί να μην είχαμε καμία ενόχληση ή ένα ελαφρύ κοκκίνισμα μετά το manicure, την άνοιξη να μας επηρεάζει με εξανθήματα. Επίσης, μπορεί να μην έχει καμία σχέση το manicure και να μας επηρεάζει μόνο κάποιο από τα στοιχεία της εποχής. Για παράδειγμα αρκετοί είναι αλλεργικοί στη γύρη και μπορεί η εκδήλωση να εμφανιστεί μετά από το manicure. Αυτό δε σημαίνει ότι το αίτιο είναι το manicure.
  8. Τέλος, όσο και αν δεν το πιστεύετε, και προσωπικά ούτε εγώ το κατανοώ καλά, η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο στις αλλεργίες και στις αντιδράσεις του οργανισμού μας. Το άγχος, το στρες, η πίεση και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να μας κάνουν να τρώμε τα νύχια μας, να τα ξύνουμε ή να δημιουργούμε πληγές. Ακόμη και τίποτα να μην είναι εμφανές, η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να ποικίλει.

Κάθε ένα από τα παραπάνω, είναι πολύ πιο πιθανό να δημιουργήσει δερματολογικές αντιδράσεις στα χέρια και τα άκρα μας, παρά το οποιοδήποτε βερνίκι. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε δερματολόγο εξειδικευμένο σε αλλεργίες για να λύσετε μία και καλή τα προβλήματα αυτά. Μην παίζετε με την υγεία σας, καθώς προβλήματα τέτοιου είδους μπορεί να σας δημιουργήσουν μεγάλες ταλαιπωρίες και χρόνιες παθήσεις. Σε κάθε υποψία δερματολογικής πάθησης ή αλλεργικής αντίδρασης επισκεφθείτε ένα δερματολόγο και ψάξτε να βρείτε το αίτιο. Η υγεία μας είναι πολύ πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο.

 

Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα, δείτε το άρθρο Ημιμόνιμο βερνίκι και αλλεργίες που είναι η ολοκληρωμένη έκδοση του άρθρου.

Comments

Leave a Reply