Η Ρευστότητα των GEL και πως αναγνωρίζεται;

Το τζελ που χρησιμοποιούμε για χτίσιμο στα τεχνητά νύχια, διαφέρει ουσιαστικά από μάρκα σε μάρκα κυρίως από τη ρευστότητα και την αντοχή του. Τι είναι όμως η ρευστότητα, και πως θα καταλάβουμε εάν ένα τζελ έχει τη ρευστότητα που εμείς θέλουμε; Υπάρχει μονάδα μέτρησης ώστε να ξέρουμε ποιο προϊόν να επιλέξουμε πριν το … πληρώσουμε;

Ορισμένες τεχνίτριες λένε ότι όσο πιο πηχτό είναι, τόσο πιο βολικό, γιατί δεν «τρέχει» όταν το πολυμερίζουμε. Άλλες τεχνίτριες πάλι, θέλουν το τζελ να είναι αρκετά ρευστό, ώστε να είναι πιο ευκολοδούλευτο. Άλλες πάλι δε γνωρίζουν πόσο ρευστό θέλουν με αποτέλεσμα να δοκιμάζουν διαφορετικές μάρκες χωρίς να μπορούν να βρουν αυτό που θέλουν.

Το τζελ, όπως και κάθε χημικό προϊόν έχει ρευστότητα, που στα Αγγλικά λέγεται «viscosity». Ο κατασκευαστής ή ο μεταπωλητής θα πρέπει να γνωρίζει ποια είναι ρευστότητα του προϊόντος που εμπορεύεται. Αλώστε, η ρευστότητα ενός προϊόντος είναι στα χημικά στοιχεία του και έχει υποχρέωση να έχει στη διάθεσή του εφόσον το εισάγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή το εισάγει σε αυτή.

Η ρευστότητα ή το κατά πόσο ιξώδες (viscosity) είναι ένα υγρό μετριέται σε Centipoise (cP) το οποίο είναι ίσο με 1 mPa.s (Milipascal Second).

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη ρευστότητα των προϊόντων μας όμως, παραθέτουμε ένα πίνακα με τις αντίστοιχες μονάδες ιξώδους σε Centipoise ή mPa.S κατά προσέγγιση. Είναι κατά προσέγγιση, αφού η ρευστότητα αλλάζει ανάλογα με τη θερμοκρασία.

 

Προϊόν Ρευστότητα σε cP ή mPa.S
Νερό 1
Ελαιόλαδο 85
Μέλι 10.000
Κέτσαπ 50.000
Μουστάρδα 70.000
ALX Primer 5-10
Ημιμόνιμο ALX Gel Polish 7
ALX Builder Gel (ρευστό) 4.000
ALX Builder Gel (μέτριο) 10.000
ALX Builder Gel (παχύρευστο) 80.000

Άρα, από τα παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το μέτριας ρευστότητας ALX Builder gel «τρέχει» σχεδόν όσο το μέλι, ενώ το παχύρευστο έχει τη συμπεριφορά της μουστάρδας.

Αντίστοιχα, γνωρίζοντας το βαθμό ιξώδους (ρευστότητα ή Viscosity) μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πηχτό είναι ένα προϊόν και αν είναι τελικά αυτό που θέλουμε 🙂

Εάν θέλετε να δείτε το μονοφασικό τζελ ALX One Phase Builder Gel, το μοναδικό τζελ που κυκλοφορεί σε 3 διαφορετικές ρευστότητες, πατήστε εδώ.

Update: Δείτε το παρακάτω video για το ALX Builder Gel σε 3 διαφορετικές ρευστότητες για να καταλάβετε ακριβώς τις διαφορές.

Comments

Leave a Reply