Ερεθισμοί στο ξύρισμα ή την αποτρίχωση;

Ξυρίζεστε συχνά και έχετε έντονους ερεθισμούς; Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όταν ξυρίζετε τις τρίχες που δεν έχουν βγει ακόμη καλά, στην ουσία κόβετε μικρά κομμάτια από την επιδερμίδα σας. Αυτό δημιουργεί έντονους ερεθισμούς, φαγούρα, και ορισμένες φορές μπορεί και να κόβεστε.

Ο λόγος είναι ο εξής: Η τρίχα μεγαλώνει μέσα στο δέρμα. Τη στιγμή που είναι έτοιμη να βγει, τρυπώντας την επιδερμίδα, πιέζει από μέσα και δημιουργεί μικρά εξογκώματα. Όταν εσείς ξυρίζεστε συχνά και οι τρίχες δεν έχουν προλάβει να μεγαλώσουν, μαζί με τα μικρά κομματάκια τρίχας παρασέρνετε και κόβετε και αυτά τα μικρά εξογκώματα της επιδερμίδας. Έτσι, στην ουσία μαζί με τις τρίχες κόβετε και το δέρμα σας.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στους άντρες που ξυρίζονται συχνά. Για αυτό βλέπετε συχνά τα πρόσωπά τους ιδιαίτερα ερεθισμένα. Το καθημερινό ξύρισμα δεν είναι καλό. Βλάπτει την επιδερμίδα και δεν αφήνει τα κύτταρα να έχουν τη φυσική τους πορεία. Είναι σα να κάνετε καθημερινό έντονο peeling με ξυραφάκια.

Αποφύγετε τα χημικά προϊόντα αποτρίχωσης, διότι δεν κάνουν αποτρίχωση, αλλά καίνε με χημικά το ελεύθερο άκρο της τρίχας. Επίσης αποφύγετε τις μηχανές αποτρίχωσης. Μπορούν να σας δημιουργήσουν προβλήματα (όπως θυλακίτιδα), αφού συνήθως κόβουν τη τρίχα και δεν κάνουν ολική αφαίρεση όπως υπόσχονται, λόγω μηχανικής τριβής.

Εάν θέλετε να έχετε μόνιμα απαλό δέρμα χωρίς τρίχες, προτιμήστε μία εναλλακτική μέθοδο αποτρίχωσης όπως το κερί, η κλωστή, το laser και γενικά μεθόδους που αφαιρούν τη τρίχα από τη βάση της. Η μέθοδος που θα επιλέξετε, εξαρτάται από το σημείο και άλλες πιθανές παθήσεις του δέρματος (π.χ. φλεβίτιδα).

Οπωσδήποτε μετά την αποτρίχωση ή το ξύρισμα με οποιαδήποτε μέθοδο, βάλτε μία κρέμα για μετά την αποτρίχωση. Δεν είναι τυχαίο που πάντα οι άντρες βάζουμε after shave. Δοκιμάστε μία πλούσια ενυδατική και επουλωτική κρέμα με φυσικά συστατικά όπως η καλέντουλα. Στην αποτρίχωση με κερί, ή σε σημεία έντονου ερεθισμού βάλτε κάποια κρέμα όπως η bepanthole.

 

Comments

1 thought on “Ερεθισμοί στο ξύρισμα ή την αποτρίχωση;

Leave a Reply